Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Μείωση έως και 35% στις νέες συντάξεις επαγγελματιών λόγω οφειλών

"Τσεκούρι" έως 35% σε 10.000 νέες κύριες συντάξεις επαγγελματιών που εκδόθηκαν στο οκτάμηνο του 2017 έφερε η ρύθμιση οφειλών προς τον τέως ΟΑΕΕ μέσω παρακρατήσεων στις συντάξιμες αποδοχές τους.


Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται για όσους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα στη σύνταξη, αλλά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από παλιότερες εισφορές έως 20.000 ευρώ προς το Ταμείο τους. 
Σε αυτήν την περίπτωση, βάσει διάταξης του 2015, μπορούν –εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν– οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές οφειλές τους σε έως 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Τις δόσεις αυτές πληρώνουν μέσω παρακρατήσεων στις συντάξεις τους, αρχής γενομένης μάλιστα ακόμα και από τις προσωρινές.
Άγριες περικοπές στους συνταξιούχους
Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τις 10.000 νέες κυρίες συντάξεις που δόθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η μηνιαία δόση-παρακράτηση στις συντάξεις –βάσει της σχετικής ρύθμισης– φτάνει ακόμα και τα 500 ευρώ κάθε μήνα, την ίδια στιγμή που η μέση κύρια σύνταξη για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ φτάνει τα 1.100 ευρώ. 
Έτσι οι συνταξιούχοι αυτοί χάνουν μέχρι και το 1/3 της σύνταξής τους για πάνω από τρία χρόνια –δηλαδή μέχρι το 2020–, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του "Κ".  
Παρά τις τεράστιες απώλειες τις οποίες υπόκεινται στις αποδοχές τους,ολοένα και περισσότεροι προσφεύγουν σε αυτή τη "λύση" απελπισίας, καθώς καμία άλλη ρύθμιση οφειλών δεν τους συμφέρει.
Η πάγια ρύθμιση προσφέρει μόλις 12 δόσεις εξόφλησης των χρεών,ενώ η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή ελλείψει της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης του κ.Τάσου Πετρόπουλου. 
Έτσι απελπισμένοι επαγγελματίες μπροστά στο ενδεχόμενο να μην πάρουν ποτέ σύνταξη, δέχονται έναν πολύ επώδυνο συμβιβασμό, μέσα από τον συμψηφισμό χρεών-σύνταξης. 
Ωφελημένος ο ΕΦΚΑ 
Μπορεί οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να υπόκεινται δραματικές, έστω και προσωρινές, μειώσεις στις συντάξεις τους μέσω αυτών των παρακρατήσεων για την εξόφληση των χρεών, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τον ΕΦΚΑ. 
Αντίθετα, το νεοσύστατο ασφαλιστικό Υπερταμείο, στο οποίο έχει ενταχθεί ο ΟΑΕΕ, βγαίνει διπλά ωφελημένο από τη διαδικασία συμψηφισμού χρεών-συντάξεων. Και αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο:
- Μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και έτσι, λογιστικά, φαίνονται αυξημένα τα έσοδα από τις ρυθμίσεις. 
- Μειώνονται οι δαπάνες για την απονομή νέων συντάξεων. 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Κ" από τα αναδρομικά συνολικού ύψους 76 εκατ. ευρώ τα οποία έπρεπε να καταβάλλει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο εντάχθηκε ο ΟΑΕΕ από 1/1/2017, στους παραπάνω συνταξιούχους επαγγελματίες (ασφαλισμένους στο τέως ΤΕΒΕ,ΤΣΑ, ΤΑΕ) στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, κατέβαλε μόλις 50 εκατ. ευρώ. 
Και αυτό γιατί τα υπόλοιπα 26 εκατ. ευρώ συμψηφίστηκαν με τις οφειλές των συνταξιούχων αυτών. Έτσι, εμφανίζονται αυξημένα κατά αντίστοιχο ποσό τα έσοδα του ΕΦΚΑ από ρυθμίσεις. 
Παράλληλα, πέφτει, πάλι κατά το αντίστοιχο ποσό το κόστος της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη από την αναμενόμενη εκτέλεση του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού Υπερταμείου, η οποία, όπως επισημαίνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018, οφείλεται συντριπτικά στο χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος των νέων συντάξεων. 
Κρύος ιδρώτας το 2019
Ωστόσο, τα δύσκολα για όσους επαγγελματίες επέλεξαν ή επιλέξουν τον σταδιακό συμψηφισμό οφειλών-συντάξεων δεν είναι πίσω, αλλά μπροστά τους.
Ο επαναϋπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων του τέως ΟΑΕΕ –και κυρίως του τέωςΤΕΒΕ– δείχνει "προσωπικές διαφορές" έως και 39%.
Με το ανώτατο πλαφόν 18% που έχει φέρει η κυβέρνηση στη μείωση των κύριων συντάξεων από 1/1/2019 περιορίζεται η περικοπή αυτή στο παραπάνω ποσοστό. 
Ωστόσο, η περικοπή αυτή (18%) θα έλθει να προστεθεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πάνω στην προσωρινή περικοπή έως 35% που φέρνει ο συμψηφισμός χρέους-σύνταξης. Έτσι η σωρευτική μείωση για το διάστημα που θα "τρέχει" ο συμψηφισμός χρέους-σύνταξης θα φτάσει ακόμα και το 53%.
Παράδειγμα
Έστω συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας δικαιούται οριστική σύνταξη 1.100 ευρώ /μήνα (χωρίς να λάβει νωρίτερα προσωρινή) την 1/6/2017. 
Επειδή, όμως, είχε χρέος 20.000 ευρώ προς το τέως ΟΑΕΕ από παλιότερες εισφορές, συναινεί να γίνει παρακράτηση 500 ευρώ /μήνα επί της σύνταξης των 1.100 ευρώ τα οποία δικαιούται για το διάστημα από την 1/8 /2017 έως και την 1/8/2020. 
Μετά τον επαναϋπολογισμό της, η συγκεκριμένη σύνταξη και με βάση το ανώτατο πλαφόν, μειώνεται από 1/1/2019 κατά 18%, φτάνοντας έτσι η ονομαστική αξία της στα 902 ευρώ/μήνα. 
Δεδομένης,όμως, της παρακράτησης των 500 ευρώ/μήνα η οποία ισχύει μέχρι 1/8/2020, η συγκεκριμένη σύνταξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται μειωμένη κατά το παραπάνω ποσό, φτάνοντας τελικά στην τσέπη του συνταξιούχου μόλις 402 ευρώ/μήνα (-53% στην αρχική ονομαστική σύνταξη, χωρίς συμψηφισμό με το χρέος) για το διάστημα μεταξύ 1/1/2019 - 1/8/2020.  
Από την 1/9/2020 (δεδομένου ότι θα έχει εξοφληθεί το χρέος προς τον ΕΦΚΑ) η σύνταξη αυτή θα είναι μειωμένη μόνο κατά 18%,δηλαδή θα φτάσει στο επίπεδο των 902 ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com