Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

"Καβάτζα" 852 εκατ. ευρώ τη διετία ’15-’17 για φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες

Η ύπαρξη "καβάτζας", όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρκετών εκατομμυρίων, η οποία προέρχεται από εισφορά που βασίζεται σε νόμο του 1975, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη προς τον ΥΠΟΙΚ. 

Πρόκειται για τη διάταξη του ν.128/1975 η οποία, όπως είπε ο βουλευτής, "είχε μπει ως  μια ποσοστιαία επιβάρυνση σε κάθε φύσεως καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σκοπός της εισφοράς εκείνης, που είχε επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους δανειολήπτες, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, μέσα από το οποίο θα μπορούσε η Κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν ή να πριμοδοτήσουν τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων. Από τότε, που μπήκαμε όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο συγκεκριμένος νόμος -και βάσει του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν θα έπρεπε να ισχύει. Παρόλα, αυτά συνεχίστηκε" κατέληξε ο κ. Σαρίδης για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα από τον κ. Τσακαλώτο. 
"Τα πράγματα είναι όπως τα είπατε" τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. "Με το ν.4336/2015 έγινε αλλαγή για το πού μπορούν να πάνε αυτά τα χρήματα.  Δεν είναι κατά το δοκούν, είναι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Επιδοτούνται αποκλειστικά πληγέντες από φυσικές καταστροφές και από τρομοκρατικές πράξεις".
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τη διετία, οι εισφορές για τα έτη 2015 και 2016 ανήλθαν, περίπου, σε 436 εκατ. και 416 εκατ. αντιστοίχως. Ο κ. Τσακαλώτος στην παρατήρηση του βουλευτή πως δεν υπάρχει κανένας κωδικός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  που να αναφέρει αυτά τα χρήματα ως "έσοδο" τον κάλεσε να μην συγχέει εάν αυτά τα χρήματα είναι φόρος ή εισφορά, ούτε με το πώς ξοδεύονται ούτε και  με το πώς καταγράφονται στα εθνικά λογιστικά. 
"Είμαι σε θέση να σας επιβεβαιώσω ότι αυτά τα λεφτά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι είναι λεφτά που πρέπει να πιάσουν τόπο. Όπως καταλαβαίνετε, πάντα θέλουμε να αφήσουμε και μια καβάτζα, να μην τα ξοδέψουμε όλα τα λεφτά, γιατί μπορεί να γίνει κάποιο μεγάλο επεισόδιο είτε πλημμυρών είτε σεισμών. Οπότε νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σχετικά καλά ο νόμος του 2015" τόνισε ο υπουργός. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, το 2015 από αυτά τα χρήματα δόθηκαν  44 εκατ. για στέγαση παλιννοστούντων, 12 εκατ. για στέγαση πυροπαθών, 5 εκατομμύρια για σεισμόπληκτους, αλλά και ποσά για πλημμυροπαθείς, και για αποκαταστάσεις διατηρητέων κτισμάτων. Συνολικά, δόθηκαν άνω από 65 εκατομμύρια, είπε. 
Αντίστοιχα, το 2017 δόθηκαν λίγο λιγότερα από τα διπλάσια από αυτά τα χρήματα, 110 εκατομμύρια.  Δόθηκαν 18 εκατ. για πυροπαθείς, 8 εκατ. για σεισμόπληκτους, άλλα 56 εκατομμύρια για τη στέγαση παλιννοστούντων. 
Ο κ. Τσακαλώτος παρέπεμψε τον βουλευτή στο διαδίκτυο για να δει τις σχετικές αποφάσεις "για το που έχουν πάει αυτά τα χρήματα".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com