Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Στις 9 Νοεμβρίου κληρώνει για μέρισμα, νέα μέτρα και… κόφτη

Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου δεν αναμένεται να είναι σημαντική για την Ελλάδα, αφού ως μήνας αποφάσεων έχει οριστεί –προς το παρόν– ο Δεκέμβριος. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, στις 9 Νοεμβρίου, έχει οριστεί η ανακοίνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει ειδική σημασία, λόγω της χρονικής συγκυρίας. 


Οι θεσμοί της Ευρωζώνης - που αναχώρησαν από την Αθήνα - έχουν ήδη κομίσει τα στοιχεία για τις επιδόσεις της Ελλάδας φέτος και το 2018 που θα "επηρεάσουν" δύο κρίσιμα μεγέθη: το ΑΕΠ και – κυρίως – τα πλεονάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κόμισαν εκτιμήσεις ότι υπάρχει μία δημοσιονομική "τρύπα" της τάξης του 0,2%-0,5% του ΑΕΠ το 2018. Πάντως εκ των προτέρων άφηναν ανοικτό το περιθώριο η "τρύπα" αυτή να μην συνεπάγεται νέα μέτρα τώρα αλλά να "μεταφερθεί" για την τέταρτη αξιολόγηση και να καλυφθεί, αν χρειαστεί, με την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη την Άνοιξη του 2018.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ αλλά και πηγές της Κομισιόν, μετά τα στοιχεία που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης εβδομάδας, το ζήτημα των δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 λειάνθηκε. Η παραπάνω θέση μένει να φανεί αν συνεπάγεται μηδενισμό του δημοσιονομικού "κενού" ή πολιτική απόφαση να επανεξεταστεί η όποια απόκλιση το 2018 μέσω του "κόφτη"….
Βασικό επιχείρημα πάντως της κυβέρνησης στην θέση της ότι μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι η υπεραπόδοση του 2017 (σ.σ. την υπολογίζει προς ώρας στο 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,75% μνημονιακού στόχου με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού αλλά πηγές δεν αποκλείουν και υψηλότερη επίδοση με βάση τα τελικά στοιχεία).
Η υπεραπόδοση έχει ανοίξει και τον δρόμο για τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα από απόσταση τις επόμενες ημέρες αναφορικά με το μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος. Ένα μέρισμα που -από στελέχη του ΥΠΟΙΚ- προσδιορίστηκε προσωρινά στα 800 εκατ ευρώ αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σενάρια για 1,1 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει η Επιτροπή θα είναι καθοριστικά για το τελικό "κλείδωμα" του μερίσματος και του προϋπολογισμού (σ.σ. το Προσχέδιο συζητείται στη Βουλή μέσα στην Εβδομάδα ενώ το τελικό σχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, πριν την νέα κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα). Στο μεσοδιάστημα βεβαίως, πέρα από τις ανακοινώσεις της Επιτροπής θα έρθουν στην δημοσιότητα και τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του 10μήνου.
Τα 100 προαπαιτούμενα
Αυτό που καλείται όμως να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μην χάσει τον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους είναι να εφαρμόσει τα περίπου 100 προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ο λόγος για την μεγάλη δυσκολία αυτής της αξιολόγησης που περιλαμβάνει 83 επί συνόλου περίπου 100 προαπαιτούμενα που προβλέπει το μνημόνιο (MoU) και επιπλέον 20 περίπου εκκρεμότητες που προκύπτουν από το μνημόνιο με το ΔΝΤ.
Η επιστροφή των θεσμών έχει οριστεί για το τέλος Νοεμβρίου, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου συνεδριάζει το τελευταίο Eurogroup για φέτος. Αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι να κλείσει εντός του 2017 η αξιολόγηση. Θέλουν να υπάρχει έστω μία πρώτη επί της αρχής συμφωνία.
Τα πιο μεγάλα "αγκάθια", όπως παραδέχθηκαν στελέχη της ελληνικής πλευράς την προηγούμενη εβδομάδα αφορούν την αγορά ενέργειας αλλά και την αναθεώρηση των επιδομάτων. Τα περίπου 100 προαπαιτούμενα με τους θεσμούς της ΕΕ περιλαμβάνουν μια σειρά από παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενεργοποίηση μηχανισμού αδειοδότησης. Πρέπει επίσης να λυθεί το μέτωπο του εργασιακού, η νομοθεσία για τις παρεμβάσεις στα επιδόματα, η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, αλλά και οι φορολογικές παρεμβάσεις στα επενδυτικά κίνητρα και όχι μόνο.
Τα 21 προαπαιτούμενα του 2017 με το ΔΝΤ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό διά νόμου των ανώτατων ορίων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την καθολική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού και του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις μη συστημικές τράπεζες και τη διασφάλιση ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες καλύπτουν πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις.
Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις της εργαλειοθήκης 3 του ΟΟΣΑ, να υπάρξει υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων, να ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός των συντάξεων στο ήμισυ των συνταξιούχων, να υπάρξει ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς και να υπάρξει ρύθμιση για την κατάργηση των περιορισμών (π.χ. γεωγραφική θέση, τιμολόγηση, εγκατάσταση κ.λπ.) για βασικά επαγγέλματα (π.χ. παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, νομικούς κ.λπ.).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com