Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης για ρομποτικά ταξί

Τον πρώτο υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που είναι ειδικά σχεδιασμένος για να οδηγεί αυτόνομα, ρομποτικά ταξί παρουσίασε η Nvidia.


Το νέο σύστημα, υπό την κωδική ονομασία Pegasus, επεκτείνει την υπολογιστική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Nvidia Drive PX έτσι ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται εξελιγμένα αυτόνομα οχήματα. Το Pegasus, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ικανό να παρέχει πάνω από 320 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο- επίδοση δεκαπλάσια του προκατόχου του, Nvidia Drive PX 2.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το Pegasus θα καταστήσει δυνατή μια νέα κλάση οχημάτων, που θα μπορούν να λειτουργούν εντελώς χωρίς οδηγό – πλήρως αυτόνομα, χωρίς τιμόνια, πεντάλ ή καθρέφτες, και εσωτερικά που παραπέμπουν περισσότερο σε σαλόνια και γραφεία.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πλατφόρμας Nvidia Drive PX συνεργάζονται- όπως αναφέρει η εταιρεία-225 συνεργάτες, και πάνω από 25 αναπτύσσουν πλήρως αυτόνομα ρομποτικά ταξί, που χρησιμοποιούν GPUs Nvidia CUDA. Σήμερα παραπέμπουν σε μικρά data centers,και το μέγεθος, οι ενεργειακές απαιτήσεις και το κόστος τους τα καθιστούν μη πρακτικά για χρήση σε οχήματα παραγωγής.
Γενικότερα μιλώντας, οι υπολογιστικές απαιτήσεις των ρομποτικών ταξί είναι πολύ μεγάλες, καθώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω καμερών 360 μοιρών και lidar, βρίσκοντας τη θέση του οχήματος με ακρίβεια εκατοστού, εντοπίζοντας οχήματα και ανθρώπους γύρω από το αυτοκίνητο και σχεδιάζοντας ασφαλείς και άνετες διαδρομές προς τον προορισμό. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, οπότε και πρέπει να υπάρχουν πολλαπλά εφεδρικά συστήματα και δικλείδες ασφαλείας. Εκτιμάται πως οι υπολογιστικές απαιτήσεις των αυτόνομων οχημάτων είναι 50 με 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές των πιο σύγχρονων αυτοκινήτων που υπάρχουν σήμερα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com