Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Μεγάλη κοροϊδία με τις συντάξεις χηρείας

Κινητοποίηση για το ζήτημα των συντάξεων χηρείας, που συζητείται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης. Γυναίκες και άντρες που έχουν χάσει τους συζύγους τους έχουν κατασκηνώσει από τη Δευτέρα στην είσοδο του υπουργείου όπου και θα παραμείνουν μέχρι σήμερα, Παρασκευή, οπότε θα συναντηθούν με την Έφη Αχτσιόγλου. 


Όπως επισημαίνει το  Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο νόμος Κατρούγκαλου έχει επιφέρει δύο βασικές ανατροπές στις συντάξεις χηρείας: τη θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και τη μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%. «Έτσι θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου» σημειώνει το Δίκτυο διευρκινίζοντας: «Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ' όρου ζωής. Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία. Εφόσον στο μεταξύ συμπληρώσει το 55ο έτος, η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Εάν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της 3ετίας, η σύνταξη διακόπτεται στη λήξη της και δεν επαναχορηγείται».
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων «σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει χιλιάδες  οριστικές συντάξεις χηρείας επειδή είναι εξαιρετικά χαμηλές και  κάτω από τα 345 ευρώ που είναι η προσωρινή  σύνταξη».
«Έτσι φοβούμενοι την γενική κατακραυγή καθυστερούν την έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας  που είναι κάτω από 345 ευρώ» επισημαίνει το Δίκτυο προσθέτοντας: «Όταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε – από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ – η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ».
Όπως αναφέρει τέλος το Δίκτυο, «για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται, κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com