Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

CNBC: Οι 2 λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη θέλει να φτιάξει το δικό της ΔΝΤ

Μετά από αρκετά προγράμματα διάσωσης, η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μπορεί να αλλάξει δραματικά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, η ευρωζώνη μελετά τρόπους ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - του ταμείου που βοηθά τις χώρες της ευρωζώνης που  θέλουν να δανειστούν χρήματα – με τελικό σκοπό την αντικατάσταση της παρουσίας του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης. 
Τα λεπτομερή σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονται πριν από το τέλος του έτους, αλλά η γενική ιδέα είναι να δοθούν στον ESM περισσότερες αρμοδιότητες για να παρακολουθεί και να επιβάλλει την συμμόρφωση κατά την διάρκεια προγραμμάτων διάσωσης, ενώ παράλληλα θα διοχετεύει κεφάλαια – αναλαμβάνοντας βασικά τις αρμοδιότητες του ΔΝΤ. 
"Η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική τώρα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι ο ESM θα πρέπει πλέον προοδευτικά να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το οποίο, ωστόσο, πρέπει να είναι σταθερά προσηλωμένο στους κανόνες και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker.
Γιατί όμως η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της ΔΝΤ;
Η ιδέα Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, είναι η εμβάθυνση των δεσμών στην ευρωζώνη καθιστώντας ως εκ τούτου πιο ανθεκτική την ένωση σε μελλοντικές κρίσεις. 
Αλλά, πάνω από όλα, αυτή η εξέλιξη θα καθιστά πιο ανεξάρτητη την Ευρώπη από το ΔΝΤ κάθε φορά που μια χώρα της ζώνης του ενιαίου νομίσματος χρειάζεται οικονομική διάσωση. 
Σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, οικονομολόγο της ING, η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει τον δικό της "πυροσβέστη" για ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις. "Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επιτρέπει επίσης την επίλυση των ευρωπαϊκών προβλημάτων από την ίδια την ευρωζώνη και όχι από "εξωτερικούς” παράγοντες, πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως σημειώνει το CNBC, κατά την διάρκεια της ελληνική κρίσης υπήρχαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ.  Αυτό άρχισε από τις διαφορές στις προβλέψεις, όπως για παράδειγμα στο ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, αν χρειάζεται και πόση αναδιάρθρωση του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ελάφρυνσης χρέους της χώρας. 
Επίσης, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι από τις πιο επικριτικές όσον αφορά το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως φορολογικής αρχής - το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των χωρών με τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά παρά τις πολλές αποκλίσεις στην περιοχή, η αρχή δεν έχει επιβάλλει ποτέ πρόστιμα. 
"Νομίζω ότι υπάρχει απογοήτευση σε πολλούς κύκλους που υποστηρίζουν την πρόταση EMF γύρω από την πολιτική φύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", δήλωσε ο Erik Jones, καθηγητής Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο EMF θα μπορούσε να συμπεριλάβει εξουσίες που θα του δίνουν την δυνατότητα να ενεργεί ως φορολογική αρχή στις χώρες του ευρώ. Δεδομένου ότι το EMF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και θεωρείται απαλλαγμένος από πολιτικές παρεμβάσεις, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο αίτημα της Γερμανίας να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.
"Ανησυχούν ότι η Κομισιόν πιθανόν δεν είναι πρόθυμη να πιέσει αρκετά σκληρά τα κράτη μέλη όταν παραβιάζουν τους κανόνες. Το EMF θα ανησυχούσε λιγότερο για την αντιδημοφιλία του, όντας έτσι πιο πρόθυμο να επιβάλει πειθαρχία", πρόσθεσε ο Jones. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com