Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

CNBC για Ελλάδα: Ο εφιάλτης τελειώνει, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν - "Ο κίνδυνος Grexit είναι παρών"

Στο "αύριο", μετά από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στην Ελλάδα, αναφέρεται το CNBC σε δημοσίευμά του, μεταφέροντας τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την ικανότητα της χώρας να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, κάποιοι οικονομολόγοι "βλέπουν" ακόμη κίνδυνο χρεοκοπίας και Grexit, αλλά και συνέχιση αυστηρής επιτήρησης και μετά το πέρας του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. 

"Ο εφιάλτης τελειώνει, αλλά το πραγματικά δύσκολο κομμάτι ίσως τώρα ξεκινάει", αναφέρει το CNBC. Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να λήξει τον Αύγουστο του 2018, αλλά οι αμφιβολίες για το εάν η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, παραμένουν, όπως σχολιάζει ειδικότερα το δημοσίευμα.
Μετά από την εφαρμογή εκατοντάδων νέων νόμων σε ανταλλαγή με τις δόσεις του προγράμματος, η Αθήνα θα "αποχωριστεί" τους διεθνείς πιστωτές της. Η Ελλάδα συμβιβάστηκε με τις απαιτήσεις των πιστωτών, απέφυγε πολιτικές κρίσεις και αναπτύσσεται ξανά. Η Ευρώπη, όπως παρατηρεί το CNBC, θα θέλει να "ξεφορτωθεί" αυτό το βάρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και για αυτό είναι μάλλον απίθανο να χορηγηθεί στην Ελλάδα νέα οικονομική βοήθεια, μετά από το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
"Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της την Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα", σημειώνει ανώτατος αξιωματούχος, μιλώντας στο CNBC.
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα φέρει σε πέρας το πρόγραμμα και δεν θα αποτελεί πλέον "πονοκέφαλο".
Καθαρή έξοδος με "αλλά"...
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα οδεύει προς μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα. Τα νέα αυτά είναι θετικά για την Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά ενδεχομένως να μην διαρκέσουν πολύ. Συγκεκριμένα, μεταξύ των διεθνών πιστωτών καλλιεργείται η ανησυχία ότι αν και η Ελλάδα θα έχει αρκετή ρευστότητα, ίσως δεν συνεχίσει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων. 
Μιλώντας στο CNBC, o επικεφαλής του Centre for European Policy Studies, Daniel Gros, επισημαίνει πως "δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα. Η χώρα συνεχίζει να περνάει όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ζητά η Τρόικα, αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει". 
Από την πλευρά της, η  Maartje Wijffelaars, οικονομολόγος της RaboResearch's Global Economics and Markets, σημειώνει πως η Ελλάδα "αρχίζει να αναπτύσσεται αργά, αλλά η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ μεγάλη".
Το χρέος και ο κίνδυνος Grexit
Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της θα ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχίζει το δημοσίευμα. Ωστόσο, ούτε καν αυτό δεν αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον πρόβλημα για την Ευρώπη, κυρίως επειδή δεν έχει αποφασιστεί το πώς θα εφαρμοστεί. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θέλουν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων για το πρόγραμμα, μεταφέροντας τις συζητήσεις ενδεχομένως μέσα στον επόμενο χρόνο.
"Όσο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ο κίνδυνος χρεοκοπίας και Grexit είναι παρών", τονίζει η Wijffelaars. 
Εν τω μεταξύ, ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να επιτηρούν την Ελλάδα. Η Ελλάδα "δεν μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχουν πάνω από το 80% του χρέους της. Θα συνεχίσουν να επιβάλλουν αυστηρή επιτήρηση", σημειώνει ο ίδιος. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com