Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Στο Κογκρέσο η συμφωνία για τα F-16 χωρίς αντισταθμιστικά, στα $2,4 δισ. το τίμημα

Στα 2,404 δισ. δολάρια εκτιμάται το κόστος για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αναφέρει στην εισήγησή του προς το Κογκρέσο το State Department. 


Μάλιστα, η εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης – η οποία απαντά θετικά στο σχετικό αίτημα της Ελλάδας – δεν προβλέπει προς το παρόν αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία αν ζητηθούν θα είναι, όπως λέει, αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ "Ο κύριος εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin από το  Fort Worth του  Texas. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται κάποιων αντισταθμιστικών. Οποιαδήποτε συμφωνία για αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της αναδόχου εταιρείας”. 
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: "η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική της άμυνα και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις".
Όπως αναφέρεται: "η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει την ανάθεση  περίπου 3-5 επιπλέον αντιπροσώπων την Αμερικανικής κυβέρνησης ή της αναδόχου εταιρείας στην Ελλάδα”. Επιπλέον στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι "Δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ετοιμότητα της αμερικανικής άμυνας ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης"
Αξίζει να σημειωθεί σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι "Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά".
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, δήλωσε ότι "Ο κ. Καμμένος δεν μας είπε τίποτε για τα αντισταθμιστικά”. 
Ο κ. Θεοχαρόπουλος απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη είπε με έμφαση: "Είμαι στην Επιτροπή Εξοπλιστικών. Θέλω να σας πω ότι με τον κ. Καμμένο συζητήσαμε αναλυτικά για τα F-16. Η συζήτηση ήταν εμπιστευτική βεβαίως.  Όταν τον ρωτήσαμε για τις τιμές, μας είπε ότι δεν έχει ακόμα συγκεκριμένες τιμές και ποσά. Και μιλήσαμε πριν δεκαπέντε μέρες, δεν μιλήσαμε πριν ένα χρόνο. Ταυτοχρόνως, δεν μας είπε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε διαδικασία για αντισταθμιστικά σε σχέση με μια τέτοια λογική αναβάθμισης".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com