Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΕΚΤ: Παράταση του QE, με μείωση των αγορών στα 30 δισ.

Τη μείωση των αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ μηναίως, με έναρξη από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 


Παράλληλα έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 ή και περισσότερο αν χρειαστεί. Η ΕΚΤ επισημαίνει πως, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν, θα είναι σε ετοιμότητα για να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματος.
Επίσης, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, επαναλαμβάνοντας ότι θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα για καιρό μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Το QE ήταν προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη του έτους, ενώ οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ το ευρώ υποχώρησε στα 1,1763 δολ. από περίπου 1,1810 δολ. πριν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως οι προαναφερθείσες αποφάσεις ελήφθησαν για να διατηρηθούν «οι πολύ ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες» που χρειάζονται για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο, που είναι κοντά αλλά λίγο πιο κάτω από το 2%.
Πρόσθεσε ότι η προσαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων αντανακλά την εμπιστοσύνη αυξημένη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τελικά σε αυτόν τον στόχο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι μία μεγάλη πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ του να μην ανακοινωθεί ημερομηνία λήξης του QE. Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε, συνιστούν μείωση και όχι σταδιακή κατάργηση (tapering) του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Σημείωσε ακόμη ότι τα τελευταία στοιχεία και αποτελέσματα ερευνών υποδηλώνουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίσθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραμένουν ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές» συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι οι μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν κάπως, αλλά οι πιέσεις από την πλευρά του εγχώριου κόστους παραμένουν σε γενικές γραμμές υποτονικές. Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά μεσοπρόθεσμα, εκτίμησε ο Μάριο Ντράγκι.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει ανακύψει στην Ισπανία με την Καταλονία,χαρακτήρισε πρόωρο να εξετάσει τυχόν κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης από μια ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας.
«Να καταλήξουμε από τώρα σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο οικονομικής αποσταθεροποίησης είναι πρόωρο» είπε στους δημοσιογράφους, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη προσοχή» την κατάσταση η οποία «εξελίσσεται μέρα με την ημέρα».
Η μεγαλύτερη τράπεζα της περιφέρειας, η Caixabank, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι παρατηρήθηκε κάποια εκροή καταθέσεων μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο αυτή η τάση έχει πλέον αναστραφεί.
Τόσο η Caixabank όσο και η Sabadell μετέφεραν αμέσως την έδρα τους σε άλλες περιφέρειες της Ισπανίας μετά το δημοψήφισμα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους καταθέτες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com