Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Ξεκινά η δεύτερη φάση των προληπτικών ελέγχων του SSM στις τράπεζες

Η δεύτερη φάση των προληπτικών ελέγχων του SSM στις ελληνικές τράπεζες ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018, ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στα δανειακά χαρτοφυλάκια Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, οι έλεγχοι του SSM θα συνεχίσουν από τις 6 Νοεμβρίου στα χαρτοφυλάκια Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, καταλήγοντας στο συνολικό "πόρισμα" του SSM για τη δυνατότητα ανάκτησης οφειλών από "κόκκινα" δάνεια. Πρόκειται για το δεδομένο που θα κρίνει τις πραγματικές δυνατότητες των τραπεζών να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά την επόμενη διετία και θα συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των παραδοχών της ΕΚΤ για τη διενέργεια των stress tests που θα ξεκινήσουν για τις ελληνικές τράπεζες τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Ο έλεγχος της βιωσιμότητας των ρυθμίσεων δανείων στις οποίες έχουν προβεί οι ελληνικές τράπεζες δείχνει πλέον σαφώς ότι το βάρος στην αξιολόγηση των επιδόσεων των διοικήσεων των τραπεζών θα πέσει εφεξής στην ικανότητά τους να εισπράξουν και όχι να ρυθμίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τράπεζες και SSM συνεκτιμούν ότι οι ρυθμίσεις δανείων δεν έχουν πλέον τη δυναμική που τους είχε αποδοθεί αρχικά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσό που αρχικώς είχε εκτιμηθεί ότι θα ανακτούσαν οι τράπεζες μέσω των ρυθμίσεων δανείων, το οποίο ήταν ούτως ή άλλως μικρό αφού προσδιοριζόταν σε μόλις 6 δισ. ευρώ, τώρα χαμηλώνει στα 3,5 δισ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που αφαιρείται από τη συμβολή των ρυθμίσεων δανείων στη μείωση των NPEs, θα αντικατασταθεί από "επιθετικά" μέσα ανακτήσεων οφειλών, όπως οι ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμοί) και οι πωλήσεις δανείων.
Όπως έγραψε το "Κεφάλαιο" της 27ης Οκτωβρίου, οι στόχοι των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς την επόμενη διετία ανεβαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 13,5 από 11,5 δισ. ευρώ και για τις πωλήσεις δανείων σε περίπου 13 από 7,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μπαίνει "μαχαίρι" 2,5 δισ. ευρώ στις διαγραφές δανείων, οι οποίες θα περιοριστούν μέχρι τα τέλη του 2019 στα 11,4 δισ. ευρώ από 13,9 δισ. προηγουμένως.
Οι προληπτικοί έλεγχοι του SSM για τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων δανείων γίνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αρχικό δείγμα "στοχευμένων" 280 φακέλων ανά τράπεζα που αφορούν κυρίως σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός και σε όλο το πλαίσιο χορήγησης του δανείου, από την έγκρισή του, τη συμπεριφορά του πριν και μετά τη ρύθμισή του, έως την πορεία των ενεχύρων του. Εφόσον ο έλεγχος αποκαλύψει προβλήματα σε δάνεια, τότε επεκτείνεται σε μεγαλύτερο δείγμα από το ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο.
Ειδικότερα, ο SSM εστιάζει σε:
α) Ανακτήσεις σε μετρητά (από εισπράξεις τόκων, προμηθειών, αποπληρωμών κεφαλαίου, διακανονισμών, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, μεταβιβάσεων) μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
β) Δάνεια με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ρυθμισμένων με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις εξυπηρετούμενων δανείων.
γ) Υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων για περίοδο άνω των 720 ημερών, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, προς το άθροισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για περίοδο άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων.
δ) Υπόλοιπο καταγγελμένων δανείων για τα οποία έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες προς το σύνολο των καταγγελμένων δανείων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com