Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: 1,4 δισ. το μέρισμα

Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως έκανε γνωστό, από αυτό το ποσό, 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε 3,4 εκατ. πολίτες με προτεραιότητα στους άνεργους.

 
Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως το μέρισμα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο προκειμένου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή στους δικαιούχους.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του ποσού των 720 εκατ., τόνισε ότι αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για οικογένειες με δύο παιδιά:
  • για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, 
  • για εισόδημα 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ και
  • για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,
  • για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
  • για εισόδημα 9000 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ και
  • για εισόδημα 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.
Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά:
  • για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ, 
  • για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και
  • για εισόδημα 9.000, ενίσχυση 250 ευρώ.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, 315 εκατ. από το σύνολο του μερίσματος θα διατεθούν για την επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας σε συνταξιούχους, την ημέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παράνομη αυτήν την παρακράτηση και έκανε λόγο για αποκατάσταση της αδικίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά:
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
Ακόμη, όπως συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθούν 360 εκατ. στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. Είπε επίσης ότι θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για δεύτερη χρονιά «η ελληνική οικονομία σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις» και επεσήμανε ότι το φετινό κοινωνικό μέρισμα είναι υπερδιπλάσιο από το περσινό, το οποίο ανερχόταν σε 617 εκατ. ευρώ.
Έκανε λόγο για σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών την περίοδο των μνημονίων, όπως η προστασία πρώτης κατοικίας, τα σχολικά γεύματα, η ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Επιτέθηκε στις «οικονομικές ελίτ» λέγοντας ότι η πίεση για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα ήταν μεγάλη, όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι φόρτωσε στις συγκεκριμένες ομάδες τα βάρη φοροδιαφεύγοντας.
«Σήμερα έχουν ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν ή συμμετείχαν στο έγκλημα το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι οι συνταξιούχοι αλλά η καλομαθημένη ελίτ» είπε.
Τόνισε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει θετικές επιπτώσεις με ρυθμό ανάπτυξης   κοντά στο 2% του ΑΕΠ και πτώση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com