Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Απολογισμός 2017: Μέτρα 3,7 δισ. – Κοινωνικές παροχές 720 εκατ.

Δύο διαφορετικές ανακοινώσεις ήρθαν : η μία για τα μέτρα που επιβλήθηκαν και η άλλη για τις παροχές που έρχονται με την μορφή επιδομάτων/μερίσματος. 

 Η Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα τον απολογισμό του τρίτου μνημονίου και των μέτρων που ήρθαν και θα.. ακολουθήσουν για να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπολογίζει ότι μόνο φέτος επιβλήθηκαν μέτρα 3,7 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση το βράδυ ανακοίνωσε "καθαρό" μέρισμα 720 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για το "κομμάτι" από τις παροχές των 1,4 δισ. ευρώ που θα δοθεί σε κοινωνικά επιδόματα. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν 315 εκατ. ευρώ επιστροφών των παράνομων παρακρατήσεων εισφορών υγείας σε συνταξιούχους, αλλά και 360 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των ΥΚΩ της ΔΕΗ.
Και πληροφορίες αναφέρουν ότι στις τηλεδιαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που συνεχίζονται προκειμένου να υπάρξει η τυπική έγκριση του μερίσματος αν και ένα πρώτο πράσινο φως δόθηκε χθες περιλαμβάνεται και παράλληλη πρόβλεψη για διατήρηση σημαντικού υπερπλεονάσματος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά στοιχεία που δείχνουν ότι παρά τις δαπάνες 1,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο μεγαλύτερο του 2,2% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού (σ.σ. ο μνημονιακός στόχος είναι 1,75% του ΑΕΠ). Τα τελικά στοιχεία θα φανούν στις 21/11 με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο απολογισμός της Επιτροπής
Το 2017 τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του 2015 αλλά και των δύο επικαιροποιήσεων του μνημονίου του 2016 και του 2017 φτάνουν στα 3,7 δισ. ευρώ περίπου ή στο 2% του ΑΕΠ. Το 1,5% του ΑΕΠ (2,8 δισ. ευρώ) είναι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν στην αρχή του μνημονίου και κυρίως κατά την πρώτη επικαιροποίηση, επιπλέον παρεμβάσεις 0,4% του ΑΕΠ (0,75 δισ. ευρώ) είναι μη παραμετρικές παρεμβάσεις (δηλαδή δεν τις δέχθηκαν επισήμως οι θεσμοί στον υπολογισμό των μέτρων) και συνδέονται κυρίως με την φορολογική διοίκηση και το "νοικοκύρεμα" δαπανών. Επιπλέον μέτρα 0,1% του ΑΕΠ (125 εκατ ευρώ) είναι παρεμβάσεις της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο απολογισμός των μέτρων που θεσπίστηκαν το 2015-2016
Οι υπολογισμοί περιλαμβάνονται στην απολογιστική έκθεση της Επιτροπής για το μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και υπολογίζει την περίοδο 2015-2018 τα "επίσημα" μέτρα σε 4,5% του ΑΕΠ (8,4 δισ. ευρώ).
Ο συνολικός "λογαριασμός" έως και το 2018 ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ αν προστεθούν στον "λογαριασμό" το σύνολο των παρεμβάσεων της δεύτερης αξιολόγησης (535 εκατ. ευρώ) και των μη παραμετρικών μέτρων (0,7% του ΑΕΠ ή 1,3 δισ. ευρώ).
Όσο για το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν θεσπιστεί μαζί με τα μέτρα μετά μνημονίου ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ (αν δεν αφαιρεθούν τα αντίμετρα που θα εφαρμοσθούν αν οι θεσμοί θεωρήσουν το 2018 ότι είναι βιώσιμα τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ).
Η Επιτροπή αναφέρεται στην έκθεση με τίτλο "το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) – Πρώτη και Δεύτερη Αξιολόγηση" και στους κινδύνους που εγκυμονούν από μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και των μεταρρυθμίσεων που είναι στον.. δρόμο. Κρούει τον κώδωνα και για τις επιπτώσεις της περιστολής δαπανών, ακόμη και επενδυτικών, αλλά και αναλύει τις επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στις προηγούμενες αξιολογήσεις.
Επίσης, ανάγει σε βασικό πρόβλημα τα NPLs ξεκαθαρίζοντας ότι η επίλυσή του θέματος θα ξεπεράσει το χρόνο λήξης του μνημονίου. Προβλέπει πάντως ότι προς το παρόν ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι τώρα και στο μέλλον.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com