Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Γιατί η Κομισιόν "βλέπει" πλεονάσματα στην Ελλάδα το 2018 – 2019

Κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες σχολιάζοντας τη σαφώς θετική πρόβλεψη της Κομισιόν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, προδικάζουν την πρόθεση της Ευρωζώνης να πετύχει... άλλο ένα success story στην περίπτωση της Ελλάδας, ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

Οι προθέσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σαφείς, όσον αφορά στο διάστημα 2018 – 2019, στο οποίο προβλέπει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς (!) παρά την υποχρέωση και  επίτευξη των στόχων για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Ενδεικτικό της προσέγγισης που υπάρχει στην Κομισιόν και στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση είναι ότι τοποθετεί την Ελλάδα στην κατηγορία των ελάχιστων χωρών της Ευρωζώνης – μαζί με την Γερμανία και την Κύπρο – όπου θα επιτευχθούν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί (μαζί με τις σχετικές ελαστικότητες σε ένα ποσοστό μεταξύ 0,6% και 0,9%).
Η αναγνώριση μιας τέτοιας πρόβλεψης για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα... δύσκολη γιατί συνοδεύεται από την επίτευξη των υψηλών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα έχουν οι άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Βέβαια ο δύσκολος αυτός συνδυασμός στηρίζεται αφενός στο υψηλό επίπεδο των φορολογικών εσόδων που έχουν συμπεριληφθεί στους στόχους των προϋπολογισμών, αλλά και στο χαμηλό ύψος των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.
Για το 2019 είναι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρχει – βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη – μία αναδιάταξη υποχρεώσεων η οποία όταν ολοκληρωθεί θα έχει κατεβάσει χαμηλότερα τις ετήσιες υποχρεώσεις, πέραν του γεγονότος ότι θεωρείται δεδομένο πως θα έχει αρχίσει η κανονική αναχρηματοδότηση του χρέους το αργότερο από το φθινόπωρο του 2018.
Αυτή η "λογική” πάντως που διαχέεται στις σελίδες που αφορούν στην Ελλάδα – και η οποία "λογική” δεν συναντάται σε αντίστοιχες προβλέψεις προηγούμενων ετών παρά μόνο σε εκείνες της άνοιξης του 2014 λίγο πριν τις Ευρωεκλογές – διαμορφώνει ένα περιβάλλον προβλέψεων για τους θεσμικούς επενδυτές ιδιαίτερα ευνοϊκό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και συνολικότερα την κατάσταση της τελευταίας επταετίας...
Σ' αυτό το περιβάλλον, με μάλλον δεδομένη την δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει "με κάθε κόστος” την τρίτη αξιολόγηση, εξελίσσεται το πλαίσιο των δοκιμαστικών εκδόσεων χρέους, μέρος του οποίου είναι το swap των 29,7 δισ. ευρώ.
Η επόμενη κίνηση θα αφορά σε κανονικές εκδόσεις ομολόγων με στόχο "νέο χρήμα” σε μεσομακροχρόνιες διάρκειες και θα συνδεθεί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου η οποία θα είναι σχεδόν διπλάσιου μεγέθους (περί τα 10 δισ. ευρω).
Η δόση αυτή όπως προβλέπει ο προαναφερθείς σχεδιασμός θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο σε όγκο ποσό που θα τροφοδοτήσει το χτίσιμο του μαξιλαριού – εγγύησης για την μετά τον Αύγουστο επιστροφή/έξοδο στις αγορές.
Στην Κομισιόν θεωρούν ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού με σημείο αναφοράς την Ελλάδα θα είναι κρίσιμο "κομμάτι” στο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εξελιχθούν οι ευρωεκλογές του 2019.
Βέβαια είναι γνωστό ότι ανάλογες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί και την άνοιξη του 2014 ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά τόσο το πολιτικό κλίμα πριν από αυτές όσο και τα "ατυχήματα” που ακολούθησαν οδήγησαν σε αναπάντεχες ανατροπές.  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com