Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Προϋπολογισμός 2018: Kάτω η ανάπτυξη, πάνω το πλεόνασμα

Κλειδώνει σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στο 2,4-2,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, έναντι 2,2% του ΑΕΠ πλεονάσματος που προέβλεπε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Για το 2018 η πρόβλεψη αναμένεται επίσης οριακά υψηλότερη του Προσχεδίου του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα περί το 3,6% του ΑΕΠ. 

Στο πεδίο της ανάπτυξης το ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει προσαρμοσθεί με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να έχει χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,6% αντί για 1,8% που ανέφερε το προσχέδιο. Για το 2018 η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται περί το 2,5%.
Τα στοιχεία έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί μετά από τηλεδιασκέψεις με τους θεσμούς αν και δεν αποκλείονται από αρμόδιες πηγές οριακές αλλαγές έως την Τρίτη που θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή. 
Στις τηλεδιασκέψεις κεντρικό σημείο ήταν και το θέμα του μερίσματος το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί τη Δευτέρα από τη Βουλή. Δεν αποκλείονται πάντως από πηγές των θεσμών τεχνικού τύπου προσαρμογές.
Επόμενος στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι την Τρίτη ή την Τετάρτη να υπογραφεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος αλλά και να δρομολογηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων.

Αντίστροφή μέτρηση για την διαπραγμάτευση

Μετά τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην 3η αξιολόγηση που πρέπει πάση θυσία να κλείσει σε πολιτικό επίπεδο στις 22/1/2018, κάτι που σημαίνει ότι στο πιο "ομαλό" σενάριο πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά την 3η αξιολόγηση, ένα σημαντικό προαπαιτούμενο παίρνει αναβολή, ενώ άλλα δύο γίνονται επιτακτικά ορόσημα: τον δρόμο για την δ’ αξιολόγηση θα πάρουν οι αντικειμενικές αξίες υπό το βάρος των προβλημάτων στον επαναϋπολογισμό τους, ενώ η ΔΕΗ και η πώληση του 40% των λιγνητικών μονάδων αλλά και το θέμα των τραπεζών γίνονται πιο σημαντικά.
Η άφιξη των Θεσμών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το EWG της 27ης Νοεμβρίου (Δηλαδή στις 28 ή 29 Νοεμβρίου). Αν υπάρξει τεχνική συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου που συνεδριάζει το τελευταίο Eurogroup για το 2017, θα έρθουν μετά οι εφαρμοστικές διατάξεις και θα γραφτεί το Compliance Report της Επιτροπής. 
Προς το παρόν έχει υλοποιηθεί το 30% των προαπαιτούμενων (σε σύνολο 101). Η έγκαιρη συμφωνία έχει ειδική σημασία και για το κλίμα μεταξύ των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup που δεν θέλουν να ακούσουν ξανά για καθυστερήσεις της Ελλάδας, ειδικά όταν θα πρέπει να ανοίξουν τον φάκελο "χρέος".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com