Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Με νέες πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις - τράπεζες επιστρέφουν 28/11 οι θεσμοί

Με κλιμακούμενες τις πιέσεις για την εκκίνηση του ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, για την πώληση του 40% των λιγνιτικών νομάδων της ΔΕΗ, αλλά και για ένα σαφές σχέδιο επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο Υπερταμείο, προετοιμάζουν οι θεσμοί την επιστροφή τους στην Αθήνα η οποία - προς το παρόν - έχει οριστεί για την 28η Νοεμβρίου.


 Για την επομένη δηλαδή του Εuroworking Group, στο οποίο θα γίνει ο απολογισμός της κατάστασης αναφορικά με την 3η αξιολόγηση.
Μπορεί τα βλέμματα όλες τις προηγούμενες μέρες να ήταν στραμμένα στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, επισφραγίζοντας την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων αξίας 1,86 δισ. ευρώ το 2018, αλλά η... δουλειά για τα υπόλοιπα δεκάδες μέτωπα της τρίτης αξιολόγησης δεν σταμάτησε.
Καθημερινές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, με τα κλιμάκια των Θεσμών. Στόχος παραμένει η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου ή αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να αποτιμηθεί έως τότε σημαντική πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο. Και τούτο γιατί στη συνέχεια το χρονικό περιθώριο που υπάρχει έως τα Χριστούγεννα δεν είναι μεγάλο.
Υπάρχουν γεγονότα που μεσολαβούν. Στις 11 Δεκεμβρίου θεσμοί και κυβέρνηση αλλά και τραπεζίτες καθώς και εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο συνεδρίου και αυτό που φέρεται να επιθυμούν όλες οι πλευρές, για διαφορετικούς λόγους κάθε μία, είναι να υπάρξει ένα "καλό πρόσωπο" προόδου προς τις αγορές και προς τους επενδυτές.
Ωστόσο, αυτό το "καλό πρόσωπο", όπως καθιστούν σαφές πηγές των θεσμών, δεν αφορά μόνο στην καταγραφή προόδου επί των 101 προαπαιτούμενων της συμφωνίας με την ευρωζώνη (σ.σ. το ποσοστό επίτευξης έως πρότινος βρισκόταν στο 30%) και των περίπου 20 προαπαιτούμενων με τον ΔΝΤ (σ.σ. που είχαν ποσοστό επίτευξης περίπου 10%). Αφορά και στα αποτελέσματα που φαίνονται στο επιχειρηματικό περιβάλλον. 
Οι δανειστές ζητούν βήματα προόδου σε αποκρατικοποιήσεις - ορόσημα όπως είναι αυτή της Εγνατίας Οδού, του "Ελευθέριος Βενιζέλος" και του Ελληνικού. Ζητούν όμως να μην υπάρχουν και φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω κρατικών παρεμβάσεων σε μεγάλα ιδιωτικά έργα.
Στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η έμφαση δόθηκε τις τελευταίες ημέρες στο θέμα των συμβολαιογράφων σε τεχνικές τηλεδιασκέψεις που έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες με το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο χρόνος σε πολιτικό επίπεδο τελειώνει πολύ αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου, όταν θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup αφού προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα το Compliance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επιθυμητό είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τότε η τρίτη διαπραγμάτευση για να μπορέσει να αρχίσει μεγάλη κουβέντα για το χρέος και την επόμενη μέρα του μνημονίου. Με προϋπόθεση βέβαια ότι έως τότε θα έχει οριστεί νέα κυβέρνηση στην Γερμανία...
Ανάμεσα στα 101 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το μνημόνιο με τους θεσμούς της ευρωζώνης στην αγορά ενέργειας συγκαταλέγεται και η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο αρμόδιος υπουργός πάντως, Γιώργος Σταθάκης, νωρίτερα σήμερα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εντός της ημέρας, στις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες θα βρεθεί λύση για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ. 
Στις τράπεζες ζητείται η εφαρμογή της στρατηγικής για τα NPLs συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού αλλά και της εκκίνησης από τις 29/11 των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του Κώδικα Αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυροποίησης της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών αλλά και παρακολούθηση της εφαρμογής των αλλαγών στο πλαίσιο της τραπεζικής διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα της αξιολόγησης των στελεχών των τραπεζών.
Επίσης πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων και η θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Στις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνει η ολοκλήρωση των βασικών ιδιωτικοποιήσεων και να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει το Υπερταμείο το στρατηγικό του πλάνο. Ειδική έμφαση δίδεται στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του Ελληνικού και της Εγνατίας. Εκκρεμεί η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η βελτίωση της διαχείρισης των πληρωμών του κράτους, η πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ, η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ, η εφαρμογή των παρεμβάσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πλήρης εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων στο Δημόσιο, ο σεβασμός του κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο και η εφαρμογή των παρεμβάσεων στην ΕΛΣΤΑΤ και του γενικού πλαισίου για τους ανεξάρτητους οργανισμούς.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com