Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ενέχυρα 50 δισ. ευρώ κρίνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Ενέχυρα της τάξεως των 50 δισ. ευρώ και συνολική χρήση των εργαλείων για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των τραπεζών κατά τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Ενώ σε εννέα ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πληροφορίες αναφέρουν ότι όχι μόνο η "επίδοση" σε αυτούς, αλλά επίσης η χρήση όλων των μέσων για τη μείωση των NPEs – ρυθμίσεις, διαγραφές, πωλήσεις και ανταλλαγή χρέους με μετοχικό κεφάλαιο -, θα αποτελέσουν κριτήριο για την αξιολόγηση της κάθε τράπεζας.
Και αυτό διότι οι τράπεζες πρέπει να μεγιστοποιήσουν την ανάκτηση ενεχύρων, τη στιγμή που δεν μπορούν να "αγγίξουν" ένα στοκ μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του νόμου Κατσέλη.
Το "στοίχημα" της ανάκτησης ενεχύρων θα κριθεί κατά μείζονα λόγο από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου, μετά την αναμενόμενη άρση της αποχής των συμβολαιογράφων στη γενική συνέλευση της προσεχούς Πέμπτης 23/11.
Με εκκίνηση την 29η Νοεμβρίου, στο "μικροσκόπιο" ΕΚΤ και ΔΝΤ θα μπουν ενέχυρα των τραπεζών, αξίας 50 δισ. ευρώ, από τα οποία οι τελευταίες θα κληθούν να αποδείξουν πως μπορούν να ανακτήσουν το μέγιστο δυνατό, ώστε να διασφαλίσουν  "ελεύθερο πέρασμα" από τις "Συμπληγάδες" μιας νέας, αναγκαστικής ανακεφαλαιοποίησης το 2018. Η δυναμική των ανακτήσεων θα φανεί μέσα από τους πλειστηριασμούς που θα γίνουν στον ένα μήνα που απομένει για να λήξει το 2017. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, θα ανέλθει σε 10.000.
Πάντως, ο βασικός "κορμός" των κριτηρίων των επικείμενων stress tests, αποτελεί μία καλή βάση για τις ελληνικές τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θα ακολουθήσει ομοιόμορφη μεθοδολογία αξιολόγησης, Η μεθοδολογία, σύμφωνα με την προσέγγιση του 2016, βασίζεται σε περιορισμούς που περιλαμβάνουν παραδοχή στατικού ισολογισμού, αλλά με προσαρμογές για την ενσωμάτωση της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.
Όπως και στην άσκηση προσομοίωσης του 2016 που έγινε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες πλην των ελληνικών, οι τράπεζες θα κληθούν να τονίσουν ένα κοινό σύνολο κινδύνων (πιστωτικό κίνδυνο - συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων -, κίνδυνο αγοράς και πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, καθώς και λειτουργικό κίνδυνο - συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου συμπεριφοράς). 
Επιπλέον, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να προβάλουν την επίδραση των σεναρίων (βασικού και δυσμενούς) στα καθαρά έσοδα από τόκους και να υπογραμμίσουν τα κέρδη και τις ζημιές, καθώς και τα κεφάλαια που δεν καλύπτονται από άλλους τύπους κινδύνου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com