Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Πρόσθετες προβλέψεις 6 δισ. βγάζει ο "λογαριασμός" για τις τράπεζες

Στα 6 δισ. ευρώ διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πρόσθετες προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες ενόψει της εφαρμογής του IFRS 9.

Πρόκειται για το νέο λογιστικό πρότυπο που θα ισχύσει από 1/1/2018 και θα επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών από χορηγηθέντα δάνεια και να σχηματίζουν τις δέουσες προβλέψεις βάσει αυτής της πιθανότητας και όχι κατόπιν της πραγματοποιηθείσας ζημίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Το ποσό των 6 δισ. ευρώ πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών στον SSM και θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα των τραπεζών στα τέλη του έτους, κάνοντας όμως απόσβεση τμηματικά μέσα στην επόμενη πενταετία. 
Ο "λογαριασμός" των πρόσθετων προβλέψεων λόγω IFRS 9 διαμορφώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ανώτερο επίπεδο του εύρους των 4 – 6 δισ. ευρώ στο οποίο αναμενόταν η επιβάρυνση από το νέο λογιστικό πρότυπο. Το αποτέλεσμα αυτό κρίθηκε από το μεγαλύτερο ύψος των δανείων που αξιολογήθηκαν ως πολύ πιθανά να καταστούν  επισφαλή στο μέλλον, αλλά και από την επιδίωξη των τραπεζών να οδεύσουν στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου με τη λογική του "φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά". 
Σημειώνεται ότι έχοντας ενισχυμένες προβλέψεις λόγω IFRS 9, οι τράπεζες αποκτούν μεγαλύτερο περιθώριο για πιο επιθετικές κινήσεις στο μέτωπο της μείωσης των "κόκκινων" δανείων με "κουρέματα", διαγραφές και πωλήσεις.
Όπως είχε αποκαλύψει το "Κεφάλαιο" (4/11), τον "λογαριασμός" του IFRS 9 θα έκρινε μία "δεξαμενή" δανείων, της τάξεως των 20 δισ. ευρώ, τα οποία είτε έχουν "ξανακοκκινίσει" κατόπιν ρύθμισης είτε ακόμη δεν έχουν κριθεί από τις τράπεζες ως "θεραπευμένα". Πρόκειται για τα δάνεια εκείνα που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη το ένα έτος επιτήρησης ώστε να περάσουν στην επόμενη, επίσης ετήσια φάση παρακολούθησης, προτού να θεωρηθούν και πάλι ομαλά εξυπηρετούμενα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο βαθμός redefault της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων παραμένει υψηλός, αν και ελαφρά αποκλιμακούμενος. Ειδικότερα, οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι ενώ ένα χρόνο πριν, το 20% των ρυθμισμένων δανείων ξαναβρίσκονταν σε δυσκολία εξυπηρέτησης της μηνιαίας δόσης μετά τον ένα χρόνο σε επιτήρηση, σήμερα το ποσοστό των δανείων που ξανακοκκινίζουν έχει υποχωρήσει στο 17%.
Σημειώνεται ότι ο "κουβάς" που περιέχει τα δάνεια που βρίσκονται στο μεταίχμιο ασθένειας–ίασης έκρινε τον "λογαριασμό" του IFRS 9, καθώς είναι αυτός που, κατά τον έλεγχο των τραπεζών, παρουσίασε τις μεγαλύτερες ανάγκες σε νέες προβλέψεις. Οι άλλοι δύο "κουβάδες" -αυτός με τα δάνεια που εξυπηρετούνται, έχοντας περάσει την διετία της εντατικής παρακολούθησης, και αυτός με τα βαθιά προβληματικά δάνεια-, αποδείχτηκε ότι θα απαιτήσουν από λίγες έως μηδενικές νέες προβλέψεις αντίστοιχα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com