Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Aμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας

Οριστικά αμετάβλητα σε σύγκριση με φέτος θα παραμείνουν τα ποσά των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και δικύκλων το 2018. Αλλαγές δεν θα γίνουν ούτε στα τέλη κυκλοφορίας των πολυτέκνων, ούτε στα τέλη των παλαιών Ι.Χ. μεσαίου και μεγάλου κυβισμού για τα οποία είχαν προαναγγελθεί πριν από λίγους μήνες κάποιες μειώσεις.


Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31-10-2010, ενώ για όσα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα.
Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνονται από 75 έως 1.490 ευρώ ανάλογα με τον μικτό τους βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνονται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010, τα τέλη υπολογίζονται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ.Χ. τα τέλη κυμαίνονται από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά) τα τέλη κλιμακώνονται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων από 210 έως και 595 ευρώ (βλ. αναλυτικούς πίνακες).
Απόρριψη από τους θεσμούς
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία από τις τροποποιήσεις που είχε εξαγγείλει κατά το παρελθόν για δικαιότερα τέλη κυκλοφορίας, καθώς όλα τα εναλλακτικά σχέδια αλλαγών που είχε προετοιμάσει για να συζητήσει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από τους τελευταίους, λόγω μη ξεκάθαρων και επαρκώς τεκμηριωμένων εκτιμήσεων για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις τους.

Ανάρτηση ειδοποιητηρίων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες εντολή προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κινήσει τις διαδικασίες για την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2018 στους λογαριασμούς που έχουν στο TAXISnet περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων. Η διαδικασία ανάρτησης των ειδοποιητηρίων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή έως τις 24 Νοεμβρίου.
Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2018 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω e-banking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛΤΑ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλόμενων τελών, με συνέπεια ο ιδιοκτήτης να υποχρεούται να πληρώσει τα τέλη εις διπλούν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com