Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Κ. Μακεδονία: Ενίσχυση του λιανεμπορίου μέσω ΕΣΠΑ

Τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου της Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στη μεγάλη δράση του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δίνει η Περιφέρεια, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα του κλάδου του εμπορίου που έχει υποστεί μεγάλες απώλειες από την πολυετή και βαθιά κρίση.


Η ενίσχυση θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Ίδρυση και Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών», ύψους 90 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018 δίνοντας βαθιά ανάσα στην πραγματική οικονομία της περιοχής.
Η δράση αφορά την ίδρυση αλλά και την ενίσχυση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Κ. Μακεδονίας, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάμωση της εξωστρέφειάς τους και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της θέσης τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Επιπλέον, με την εφαρμογή της επιδιώκεται η διατήρηση υφιστάμενων και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε σύγχρονους και δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους της Περιφέρειας. «Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα που θέλει να χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ για να γίνει καλύτερη, πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής, για να αναπτυχθεί, για να εντάξει και να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, να βρει χρηματοδότηση σε μια εποχή δανεισμού με το σταγονόμετρο» τονίζει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Eπιλέξιμες δαπάνες
Τα επενδυτικά σχέδια θα επιχορηγούνται κατά ποσοστό 50%, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 60% αν προβλέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα ενισχυθούν σχέδια συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια επιχορήγηση και ιδιωτική συμμετοχή) από 15.000 έως 300.000 ευρώ. Επιλέξιμες δαπάνες μπορεί να είναι κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, μηχανήματα - εξοπλισμός, άυλες δαπάνες (π.χ.: πιστοποίηση συστημάτων, δράσεις προβολής & προώθησης, δικαιώματα τεχνογνωσίας - πατέντες, τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη) αλλά και το μισθολογικό κόστος εργαζομένων.
Η δράση θα μπορούσε να είχε ήδη προκηρυχθεί, καθώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει όλη την απαιτούμενη προεργασία και μπορεί μέσα σε 20 μέρες να εκδώσει τις προσκλήσεις. Ωστόσο, η μη αποσαφήνιση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου για τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών θα προχωρήσουν στην έκδοση πρόσκλησης για την επιλογή ενδιάμεσου φορέα την κρατάει τη δράση μπλοκαρισμένη, όπως και τις άλλες αντίστοιχες δράσεις που τυχόν υπάρχουν σε άλλες περιφέρειες. Πηγές της Περιφέρειας εκτιμούν ότι, βάσει των διαβεβαιώσεων από το υπουργείο Οικονομίας, το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου στις αρχές του 2018 να αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com