Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Κομισιόν: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες και μετά το μνημόνιο

Η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί, όπως και εκείνες του δημοσιονομικού τομέα, ωστόσο οι προσπάθειες σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του προγράμματος, αλλά και μετά από αυτό.


Αυτό είναι το βασικό πνεύμα της εσωτερικής έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, η οποία περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών του τρίτου μνημονίου και των δύο αξιολογήσεων.

Η έκθεση προβλέπει πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 2,5% το 2018. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης το 2017 - 2018. Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών αναμένεται να είναι θετική και λόγω της αυξημένης ζήτησης του ελληνικού τουριστικού τομέα.
Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη εξακολουθεί να υπόκειται σε κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος, όπως αποδεικνύεται από τις αρνητικές συνέπειες των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναφέρει ότι μειώθηκαν από 9,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ήτοι μια καθαρή μείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν εφικτό χάρη στις εκταμιεύσεις στην πρώτη αναθεώρηση (3,5 δισ. ευρώ) και στη δεύτερη αναθεώρηση (1,6 δισ. ευρώ) που προορίζονταν ειδικά για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θεωρεί, όμως, ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω προσπάθειες για την εκκαθάριση του υπολοίπου καθυστερούμενων οφειλών και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που οδηγούν στη συσσώρευση νέων.
Για το τραπεζικό σύστημα, αφού αναφέρεται στην «επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση» στα τέλη του 2015, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία ενός πλαισίου επίλυσης των μη λειτουργικών ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία προειδοποιεί πως «μπορούν να λειτουργήσουν ως αποστράγγιση της οικονομίας και να παρεμποδίσουν τα κανάλια πίστωσης». Ο λόγος NPE των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών «παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο 45% από το τέλος του 2016, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com