Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές βασικής και εξισωτικής ενίσχυσης και η προκήρυξη του μέτρου «Σχέδια Βελτίωσης»

Δώρα» φέρνει ο Δεκέμβρης για τον αγροτικό κόσμο, καθώς εντός του μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού ύψους 315 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο αναμένονται και οι πληρωμές της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης και της αυξημένης κατάτι εξισωτικής με το συνολικό ποσό να ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.


Αναλυτικότερα, υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται το πλαίσιο εφαρμογής των λεγόμενων «Σχεδίων Βελτίωσης», δηλαδή των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ και η προκήρυξή τους θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Υ.Α., για τη δράση 4.1.1 η οικονομική στήριξη για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων είναι έως 300.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την τελευταία Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού.
Στην ίδια δράση, για συλλογικές επενδύσεις η οικονομική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως τις 500.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει και στο 1.000.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης της ομάδας ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι ομάδες που δεν έχουν ακόμα κλείσει μία χρήση δεν μπορούν να αιτηθούν προϋπολογισμό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
Αναφορικά με τη Δράση 4.1.3, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα 150.000 ευρώ (με εξαίρεση τις επενδύσεις διαχείρισης των αποβλήτων, υποπροϊόντων και υπολειμμάτων της εκμετάλλευσης, για τις οποίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης έως και τις 200.000 ευρώ) για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ.
Τα ποσοστά ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του υποψηφίου και τον τόπο της έδρας της κατοικίας, ανέρχονται από 40% έως και 85%, ενώ να σημειωθεί ότι το μέτρο έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες.
Στο μεταξύ, εντός του μήνα αναμένεται να καταβληθούν τόσο οι εκκρεμότητες του «τσεκ» όσο και η εξισωτική αποζημίωση. Μάλιστα, με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χ. Κασίμης, αυξήθηκε κατά 12 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2017, με το κονδύλι του μέτρου 13 να ανέρχεται πλέον στα 242 εκατ. ευρώ, από 230 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί στην πρόσκληση ενδιαφέροντος τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, το ποσό αυτό κατανέμεται ενδεικτικά στα υποµέτρα ως εξής: υπομέτρο 13.1 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές) στα 155 εκατ. ευρώ και υπομέτρο 13.2 (Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών) στα 87 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πιστώσεις που δεν θα απορροφηθούν από το ένα υπόμετρο μπορούν να μεταφερθούν στο άλλο.
Παράλληλα, οι αγρότες δικαιούχοι πριν από το τέλος του έτους θα λάβουν το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης (που αντιστοιχεί σε ποσό 427,3 εκατ. ευρώ), το πρασίνισμα (562,8 εκατ. ευρώ) και την ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (37,5 εκατ. ευρώ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com