Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ανησυχία για τους πλειστηριασμούς λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξή τους

Στο τραπέζι των "θεσμών" μπαίνει ως πρώτο θέμα την ερχόμενη Δευτέρα το θέμα των πλειστηριασμών, σηματοδοτώντας την κρισιμότητά τους για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και για την επιτυχία των τραπεζών στα επερχόμενα stress tests.

Το θέμα ανοίγει δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου και ενώ ακόμη οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν άρει την αποχή τους.
Η χθεσινή γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων οδηγήθηκε σε επαναληπτική για την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι, κατόπιν έλλειψης απαρτίας συμβολαιογράφων, αλλά… απαρτίας συλλογικοτήτων που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς και που αποδοκίμασαν έντονα τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων, Γ. Ρούσκα.
Η κατάσταση που παραμένει ακόμη σε "τεντωμένο σκοινί" δημιουργεί αμφιβολίες στις τράπεζες για το κατά πόσον οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Έτσι, παρά τη σαφή θέση που πήρε για το θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση και τις εγγυήσεις προστασίας που θα παρέχει τους συμβολαιογράφους, το τοπίο κάθε άλλο παρά εφησυχάζει τις τράπεζες.
Οι πλειστηριασμοί είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου.
Μάλιστα, δεδομένου του χρόνου που έχει διανυθεί χωρίς σημαντικές επιδόσεις και των ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων που "σωρεύονται" για την επόμενη διετία, ο στόχος για τους πλειστηριασμούς έχει ανέβει στα 13,5 δισ. ευρώ  μέχρι τα τέλη του 2019, αντί του αρχικού στόχου για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμών) κατά 11,5 δισ. ευρώ. 
Από τους πλειστηριασμούς που θα γίνουν και κυρίως από τις τιμές που θα αναδείξουν για τις ρευστοποιήσεις των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών, ο SSM θα σχηματίσει ποσοτικοποιημένη εικόνα για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και με τη σειρά της, η εκτίμηση αυτή θα διαμορφώσει τις παραδοχές του SSM με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα επικείμενα stress tests.
Αποτυχία των πλειστηριασμών θα οδηγήσει και σε αποτυχία στα stress tests της ΕΚΤ το 2018, δημιουργώντας νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.  
Την κρισιμότητα των πλειστηριασμών για τις τράπεζες έχει επισημάνει τόσο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όσο και ο Πρόεδρός της, Νίκος Καραμούζης, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για αποτυχία των τραπεζών στα stress tests αν δεν γίνουν οι πλειστηριασμοί.
Μιλώντας πρόσφατα στους "FT" ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι καθυστερήσεις των πλειστηριασμών θα έχουν αντίκτυπο στις προβλέψεις, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα των τραπεζών. Αυτή την εβδομάδα δε, με ανάρτησή του στο Τwitter, ο πρόεδρος της ΕΕΤ σχολίασε  χαρακτηριστικά: "To 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί, μηδέν αντίδραση!. Το 2017 έγιναν 6.900, με πολλαπλάσια NPLs, και υπήρξαν έντονες αντιδράσειs. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;".
Σημειώνεται ότι για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν σε πλειστηριασμό 10.000 ακίνητα. Το 2017 το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και πλειστηριασμούς με επισπεύδοντες το Δημόσιο ή ιδιώτες, καθώς και πλειστηριασμούς που τελικώς δεν πραγματοποιήθηκαν. Το 2016, χρονιά με την απεργία των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί είχαν περιοριστεί σε μόλις 4.800.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com