Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Έφη Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της «αόρατης» - αδήλωτης εργασίας

«Η δική μας προτεραιότητα είναι να ακούσουμε τους 'αόρατους', να δούμε πώς η 'αόρατη' εργασία θα γίνει ορατή. Για τον λόγο αυτό η καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας είναι αυτή την στιγμή η κομβική προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας και της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα εργασιακά», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στη διάρκεια της ομιλίας της σε εκδήλωση της ΟΚΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με θέμα «Ο κοινωνικός διάλογος και το μέλλον της Εργασίας».


«Η αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου που μας οδήγησε στην κρίση απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από μία επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων που κατήργησαν τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε με έναν τρόπο πιο οραματικό ο οποίος δεν θα αρχίζει και θα τελειώνει στην έννοια της αποκατάστασης ή της επαναφοράς», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «είναι σημαντική η παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας».
Η κ. Αχτσιόγλου αναφερόμενη στο θέμα της συλλογικής αυτονομίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων είπε ότι «το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την συμβολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας απέκτησε εμβληματικό χαρακτήρα σε όλη την Ευρώπη». Μάλιστα η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι «την ίδια περίοδο που κατεδαφίζονταν το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ευρώπη εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, ταυτόχρονα υπήρχε μια έξαρση της ρητορικής για τα κοινωνικά δικαιώματα. Υπήρχε δηλαδή ένα χάσμα ανάμεσα στα κοινωνικά δικαιώματα και τις πραγματικότητες της κοινωνικής και εργασιακής ζωής».
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης και τόνισε ότι «στην Ελλάδα μετά το 2015 ήρθε μια αλλαγή παραδείγματος». «Η κυβέρνησή μας έθεσε δυο στόχους, δηλαδή, την ανάταξη της οικονομίας και την επούλωση των πληγών της κρίσης και σε αυτούς τους δύο στόχους ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο. Είμαστε σε μία φάση που η οικονομία δείχνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία έχει πέσει κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που παραλάβαμε ως κυβέρνηση και δείχνει ότι θα έχει μία μόνιμη αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να υφαίνεται ένα συνεκτικό δίχτυ προστασίας από την ακραία φτώχεια των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ήδη από τις αρχές του 2017 υλοποιείται στην χώρα ένα καινοτόμο πρόγραμμα αλληλεγγύης που σήμερα το λαμβάνουν περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας που μέχρι χθες ήταν αόρατοι» είπε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com