Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

«Κοινωνικό μέρισμα»: Προβλήματα με τις αιτήσεις που αφορούν το θέμα φιλοξενίας επισημαίνουν φοροτεχνικοί

Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας για προβλήματα που έχουν προκύψει στις αιτήσεις χορήγησης «κοινωνικού μερίσματος» και αφορούν το θέμα φιλοξενίας - δωρεάν παραχώρησης οικίας, ζητεί η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου με επιστολή της.


Ολόκληρη η επιστολή, την οποία κοινοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), έχει ως εξής:
«Σας παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας στο κατωτέρω ζήτημα:
Μεταξύ των εξαιρούμενων προσώπων από τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος του άρθρου 1, του Ν.4501/2017, είναι και εκείνα που φιλοξενούνται σε κατοικίες τρίτων ή συγγενικών προσώπων. Η εξαίρεση διαπιστώνεται αυτόματα από το σύστημα κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1.
Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203. Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί εκ παραδρομής και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του.
Για την παραδρομή αυτή, το taxisnet, κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν εντόπιζε σφάλμα (ως όφειλε), καθόσον η συμπλήρωση του κωδικού 092 που αφορά στη φιλοξενία απαλλάσσει τον φιλοξενούμενο από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης της κατοικίας που υπολογίζεται κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 5.1, με αποτέλεσμα ο, εν προκειμένης, κατά δήλωση φιλοξενούμενος να επωμίζεται εσφαλμένα και το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης ή αντίστοιχα ο κατά δήλωση κάτοικος σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία να θεωρείται και εσφαλμένα φιλοξενούμενος.
Ανεξάρτητα λοιπόν από την ανωτέρω παραδρομή ή/και την έλλειψη πρόβλεψης ελέγχου στο taxisnet, θεωρούμε  εύληπτο το γεγονός ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει συντελεστεί σφάλμα σε βάρος του Δημοσίου, καθόσον στις περιπτώσεις της κατ’ ουσίαν δωρεάν παραχώρησης κατοικίας έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1, άρα η αντικειμενική δαπάνη υπολογίστηκε κανονικά, ενώ στις περιπτώσεις της κατ’ ουσίαν φιλοξενίας ο πίνακας 5.1 δεν έχει συμπληρωθεί. 
Ως εκ τούτου, και επειδή συνεπεία των ανωτέρω, διαπιστώνονται χιλιάδες περιπτώσεις άδικου αποκλεισμού πολιτών από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, σας παρακαλούμε όπως επιλύσετε το ανωτέρω ζήτημα με σχετική παρέμβασή σας και με οποιονδήποτε άμεσο και πρόσφορο τρόπο».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com