Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

"Ανοιχτό" παραμένει το Ασφαλιστικό για Ε.Ε. και ΔΝΤ

Με τρεις παρεμβάσεις τους την περασμένη εβδομάδα , ΕΕ και ΔΝΤ, υπενθύμισαν στην ελληνική κυβέρνηση την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η κατάσταση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στις προβλέψεις τις οποίες έστειλε στο Υπ. Εργασίας και το ΥΠΟΙΚ, το ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό του 2018, αποτυπώνεται διαφορά 1,35 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνες της ελληνικής πλευράς τόσο στην πλευρά των δαπανών για τις συντάξεις, όσο και στην πλευρά των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.  
Την ίδια στιγμή στην ενημερωτική έκθεση της Κομισιόν για τα Μνημόνια στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται πως το 2019 -2022 πρέπει να εφαρμοσθούν παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως μέσω της μείωσης των "προσωπικών διαφορών" στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο "πάγωμα" των κύριων συντάξεων.
Παρόλα αυτά, η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ επισήμανε την περασμένη εβδομάδα πως οι υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις  να αποτελεί εμπόδιο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως "ένα από τα κύρια εμπόδια στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παραμένει το αυξημένο κόστος του συνταξιοδοτικού συστήματος".
Επίσης, σημειώνεται πως  "αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων μείωσαν το ονομαστικό κόστος των συντάξεων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2009-2015. Ωστόσο, λόγω της πτώσης του ΑΕΠ, το κόστος των συντάξεων ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε συστηματικά την περίοδο 2010-2015, γεγονός που καταδεικνύει την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή".
Το ΔΝΤ προβλέπει, μάλιστα, για το 2018 πως οι δαπάνες για συντάξεις θα είναι κατά 818 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που προβλέπει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr. Αντίθετα, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, των αυταπασχολούμενων και των γεωργών θα είναι 370 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα που προβλέπει η ελληνική πλευρά.
Ουσιαστικά το ΔΝΤ αμφισβητεί τα πλεονάσματα τα οποία θα προβλέψει η κυβέρνηση για το 2018 στα συνταξιοδοτικά ταμεία, δηλαδή τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (κύριες συντάξεις) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού των συνταξιοδοτικών ταμείων το 2018 είναι εξαιρετικής σημασίας ,δεδομένου ότι το 2019 αποτελεί το έτος εκκίνησης του νέου και μεγαλύτερου από το 2013 κύκλου περικοπών στις συντάξεις.
Τις περικοπές αυτές υπενθύμισε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα  στην  έκθεση της για τα Μνημόνια στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται ξεκάθαρα στην έκθεση  της Κομισιόν για την Ελλάδα,  η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τον περασμένο Μάιο  πρώτα απ΄όλα την  εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για την τετραετία 2019 -2022. Το ποσό που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ εκείνο που έχει προβλέψει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με βάση τις παρεμβάσεις αυτές και το οποίο ανέρχεται σωρευτικά σε 3,1 δις. ευρώ.
Η εξοικονόμηση αυτή θα γίνει  κυρίως  μέσω της μείωσης των συντάξεων έως 18% του 1/3 των  ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, ενός νέου "τσεκουριού" στις επικουρικές συντάξεις  από την 1.1.2019 (δηλαδή αφού λήξει το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής), αλλά  και από την μη απόδοση των ονομαστικών αυξήσεων  όλων των συντάξεων για όλη την προαναφερθείσα 4ετία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com