Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Κλειδί η αξία των ακινήτων - ενεχύρων

Τις γραμμές άμυνας προκειμένου να διαχειριστούν και οι ίδιες τους επερχόμενους πλειστηριασμούς και συγκεκριμένα την επίπτωση που θα έχουν στην αξία των ακινήτων - ενεχύρων τους σχεδιάζουν οι τράπεζες.


Οι τιμές που θα διαμορφώσουν οι πλειστηριασμοί για τα ακίνητα που αποτελούν ενέχυρα των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κρίσιμο θέμα, καθώς στη βάση αυτού ο SSM θα σχηματίσει εικόνα για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν οφειλές από «κόκκινα» δάνεια, συμπεραίνοντας το κατά πόσον μπορεί να αναδειχθούν κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests του 2018.
Σημειώνεται ότι το 87% των συνολικών εξασφαλίσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά ακίνητα, εκ των οποίων το 50% οικιστικά και το υπόλοιπο εμπορικά και βιομηχανικά. Η συνολική αξία αυτών ανερχόταν σε 46,1 δισ. ευρώ το 2016 (κατά 6% χαμηλότερη από το 2015), σύμφωνα με την ΤτΕ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, προκειμένου να διαφυλάξουν την αξία των ενεχύρων τους, το πρώτο μέτρο άμυνας των τραπεζών θα είναι να μην αφήσουν κανέναν από τους πλειστηριασμούς να καταλήξει άγονος, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Ακόμη περισσότερο, θα επιδιώξουν ο πλειστηριασμός των ακινήτων να μην πάει σε δεύτερο ή τρίτο γύρο, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω στο 80% ή στο 60% - 65% η τιμή πρώτης εκκίνησης.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, εφόσον διαγνώσουν ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον για τα προς πλειστηριασμό ακίνητα, θα «χτυπήσουν» οι ίδιες τα ακίνητα αυτά σε τιμές που δεν θα απαξιώνουν τις αξίες των ενεχύρων τους. Ο στόχος είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση προβλέψεων και αξίας ενεχύρων που έχουν γραμμένες στα βιβλία τους για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε, όταν έρθει η ώρα να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά, να μη γράψουν ζημιές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο SSM δεν αρκείται στο να μην αποβούν άκαρποι οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες να αγοράσουν απλώς τα ακίνητα, εμφανίζοντας ανάκτηση ενεχύρων. Το μείζον, για το οποίο έχει εμμέσως προειδοποιήσει τις τράπεζες, είναι να μπορούν να μεταπωλήσουν τα ακίνητα στις τιμές που θα τα αγοράσουν. Αυτό είναι το σημείο - κλειδί για το κατά πόσον οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ή, πολύ πιο άμεσα, πρόσθετες προβλέψεις.
Όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι αγορές των ακινήτων κατά πλειοψηφία από τις τράπεζες θα μειώσουν μεν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αυξήσουν όμως το σύνολο των risk weighted assets από πλευράς παγίων.
Τα risk weighted assets είναι τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.
Έτσι, ενώ στην περίπτωση ενός δανείου οι τράπεζες πρέπει να παρακρατούν κεφάλαια ίσα με το 8% του 100% του ποσού που έχουν χορηγήσει, για τα ακίνητα πρέπει να υπολογίζουν το 8% στο 150% της αξίας των ακινήτων.
Η υποχρέωση αυτή οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες για παρακρατούμενα κεφάλαια συνεπεία της αύξησης του όγκου των ακινήτων που θα περιέλθουν στις τράπεζες από πλειστηριασμούς και τα οποία αυτές θα πρέπει να διαχειριστούν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο που έχουν παρουσιάσει οι τράπεζες στον SSM εκτιμά ότι οι αξίες των ενεχύρων - ακινήτων θα ανακτηθούν σε 3 - 5 χρόνια από σήμερα. Αν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν νωρίτερα ακίνητα από το στοκ που θα έχουν σωρεύσει κατόπιν των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το προφανές είναι ότι θα πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς των ακινήτων, γράφοντας ζημιές. Κατόπιν αυτού, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει γρήγορα ανάπτυξη της οικονομίας έτσι ώστε οι τιμές των ακινήτων να ανέβουν και οι τράπεζες να καταφέρουν να πάρουν το upside των τιμών από τα επίπεδα αγοράς.
Τρίτη ηλεκτρονική δημοπρασία τον Δεκέμβριο
Στην τρίτη ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς.  Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2017 μέσω του properties4sale.gr, του ειδικού διαδικτυακού ιστότοπου της τράπεζας.
Μέσω της νέας δημοπρασίας θα διατεθούν 48 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και κτήρια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, παραθεριστικές περιοχές, νησιά κ.α. Τα ακίνητα με το πλήρες ενημερωτικό υλικό που τα συνοδεύει, είναι ήδη αναρτημένα στο properties4sale.gr.
Οι τιμές εκκίνησης των ακινήτων κυμαίνονται από 13.000 έως 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και δυνατότητα άμεσης αγοράς (buy now). Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του/των ακινήτων από την τράπεζα με ευνοϊκούς όρους.
Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν μια καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία, η οποία έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και τη σταθεροποίηση των τιμών, στη διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Για την τράπεζα η διαδικασία αυτή μπορεί να απελευθερώνει ρευστότητα που θα διοχετεύεται στη χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της και τα οποία παραμένοντας αναξιοποίητα σταδιακά απαξιώνονται. Επιπλέον, η δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ακινήτου, υποστηρίζει την επιτυχία της διαδικασίας και ενισχύει την κινητικότητα στην αγορά.
Μέσω του properties4sale.gr της Τράπεζας Πειραιώς, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και επενδυτές έχουν πρόσβαση σε πλήρες πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ιδιόκτητα ακίνητα που προωθούνται προς πώληση και μπορούν να αναζητήσουν εύκολα κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους με βάση τις επιλογές και τις προτιμήσεις τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com