Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πώς θα «κατέβει» η κυβέρνηση στη συζήτηση της Δευτέρας

Tην έναρξη της επιχείρησης συσπείρωσης της κυβέρνησης σήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τη μετάθεση της συζήτησης για την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία την ερχόμενη Δευτέρα.


Οι ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι της επιστολής του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, όσο και της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, παραπέμπουν σε μια συζήτηση - ροντέο, όπου ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να μετατρέψει την υπεράσπιση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου -ο οποίος βάλλεται εδώ και μέρες από την αντιπολίτευση- σε συζήτηση για το σύνολο της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση του κ. Τσίπρα συνοδεύεται από ανεπιβεβαίωτες φήμες που κυκλοφορούν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία χωρίς συγκεκριμένη αφετηρία, για νέες αποκαλύψεις που θα αφορούν τους πολιτικούς αντιπάλους του Πρωθυπουργού και οι οποίες θα βγουν στο φως μέχρι τη Δευτέρα και θα αλλάξουν το σημερινό, βαρύ για την κυβέρνηση, κλίμα, λόγω των αποκαλύψεων σε βάρος του κ. Καμμένου.
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει στην επιστολή του ότι ζήτησε την αναβολή της συζήτησης για να απαντήσει στην προσπάθεια συκοφαντίας, όπως αποκαλεί την κατηγορία ότι φεύγει για το Παρίσι επειδή δεν ήθελε να παραβρεθεί στη Βουλή και να υπερασπιστεί τον υπουργό Άμυνας. Το πρωθυπουργικό επιχείρημα αφήνει αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν ζητούσε την αναβολή μέρες πριν, εφόσον το ταξίδι στο Παρίσι ήταν γνωστό στο πρωθυπουργικό επιτελείο εδώ και καιρό.
Επιπλέον, δύσκολα η κυβέρνηση μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά το «κλείδωμα» των απόρρητων εγγράφων -πάνω στα οποία φέρονται να στηρίζονται οι αποκαλύψεις κατά του κ. Καμμένου- για 30 χρόνια, με το υπουργείο Εξωτερικών να απειλεί για κάθειρξη, εναντίον όποιου επιτρέψει σε βουλευτές να δουν τα επίμαχα έγγραφα.
Η πίεση της αντιπολίτευσης αντικειμενικά λειτουργεί ως στοιχείο συγκόλλησης για τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, καθώς επί δύο εβδομάδες, που ο υπουργός Άμυνας σφυροκοπείται από την αντιπολίτευση, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε η επίσημη κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου είχαν τοποθετηθεί για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και την εμπλοκή Παπαδόπουλου, επισήμως.
Σε αντίθεση με ό,τι υπολογίζει η αντιπολίτευση, ο Πρωθυπουργός δύσκολα θα πει από το βήμα της Βουλής αν γνώριζε και συναποφάσιζε με τον κ. Καμμένο ή όχι στην υπόθεση αυτή. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να φύγει από το κάδρο ο υπουργός Άμυνας και η συζήτηση να μετατραπεί σε μία άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όχι στον υπουργό Άμυνας, αλλά στην κυβέρνηση που βάλλεται για να πέσει.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ακόμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση, αλλά επιδιώκει να χτυπήσει τον υπουργό Άμυνας και μέσω αυτού, την κυβέρνηση, εν τη απουσία του Πρωθυπουργού.
Αυτό αναδεικνύεται, λένε οι ίδιες πηγές, από τη σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αναβληθεί η συζήτηση και παράλληλα να μην προτείνει η Ν.Δ. τη Δευτέρα να μετατραπεί η συζήτηση για την επερώτηση σε προ ημερησίας συζήτηση με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com