Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αναβολή και νέα καθυστέρηση στο διαγωνισμό για το ΔΕΣΦΑ

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, από τους επενδυτές υποβλήθηκε αίτημα για χρονική μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που είχε αρχικά οριστεί για τις 22 Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά το χρονικό περιθώριο που ζήτησαν οι επενδυτές, εδώ εμφανίζονται δύο σενάρια. Το πρώτο θέλει να έχει ζητηθεί ολιγοήμερη παράταση και υποβολή των προσφορών εντός του Ιανουαρίου, ενώ το δεύτερο κάνει λόγο για αίτημα 3μηνης ή 4μηνης αναβολής. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δεσμευτικές προσφορές μπορεί να υποβληθούν ακόμη και τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αμφίβολο το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής εντός του 2018. Όπως έχει δείξει και η εμπειρία ανάλογων αποκρατικοποιήσεων (ΟΛΠ, ΟΛΘ) οι διαδικασίες που ακολουθούν την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή είναι χρονοβόρες (Ελεγκτικό, Επιτροπή Ανταγωνισμού, βουλή) και διαρκούν αρκετούς μήνες. Επομένως μια τέτοια εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση εντός του 2018, της μοναδικής ενεργειακής αποκρατικοποίησης, η οποία θεωρείτο η μοναδική διασφαλισμένη για τον προϋπολογισμό του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ συμμετέχουν η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U., Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική εταιρεία  Regasificadora del Noroeste S.A. 
Αυξημένη κερδοφορία
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με την πρόβλεψη της διοίκησης το 2017 αναμένεται η κερδοφορία να είναι αυξημένη και να κλείσει στα 94 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2016, καθώς είχαμε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης.
Εξάλλου το Σεπτέμβριο του 2018  αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας με την κατασκευή της 3ης δεξαμενής (χωρητικότητας 95.000 κ.μ.) ανεβάζοντας τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα στα 225.000 κ.μ. ενώ  παράλληλα η Ρεβυθούσα θα μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πλοία χωρητικότητας μέχρι και 260.000 m3. Σύμφωνα τέλος με μελέτη του ΔΕΣΦΑ η αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών των χωρών της Βαλκανικής (συμπεριλαμβανομένης και της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com