Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Νέος συναγερμός για το ταμείο του ΕΣΥ

Συναγερμός έχει σημάνει στις διοικήσεις των νοσοκομείων από τα νέα χρέη που συσσωρεύονται αναφορικά με την εξόφληση των φαρμακευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι οφειλές του ΕΣΥ για το φάρμακο ξεπερνούν τα 180 εκατ. ευρώ επί πωλήσεων ύψους περίπου 290 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό αποπληρωμής να μην ξεπερνά το 37%. 

Στο παραπάνω ποσό δεν υπολογίζονται οι φετινές εκκρεμότητες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία (για την ίδια περίοδο φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ), αλλά και οι οφειλές από το Ερρίκος Ντυνάν και το Ωνάσειο (415 χιλ. ευρώ).
Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει ούτε τις περσινές τους υποχρεώσεις προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς έχει πληρωθεί το 85% περίπου των τιμολογίων, με το υπόλοιπο χρέος να υπολογίζεται σε 65 εκατ. ευρώ. Από τα πιο χαμηλά ποσοστά αποπληρωμής των τιμολογίων που εκδόθηκαν μέσα στη χρονιά καταγράφουν τα νοσοκομεία Λαϊκό (23%), Ευαγγελισμός (26%), το Παίδων "Αγία Σοφία” (15%), το Τζάνειο (32%), το ΚΑΤ (23%), το νοσοκομείο Κέρκυρας (7%), αλλά και το γενικό νοσοκομείο Άρτας (4%).
Στις οφειλές θα πρέπει να προστεθούν και αυτές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ φτάνουν τα 290 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, όταν το σύνολο των τιμολογίων που έχουν επιβληθεί υπολογίζεται σε σχεδόν 550 εκατ. Έτσι το σύνολο των νέων χρεών προς τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων του ΙΦΕΤ) ανέρχονται σε 480 εκατ., συν 100 εκατ. ευρώ από το 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τον Αύγουστο, μόλις το 31,1% της κρατικής επιχορήγησης είχε καταφέρει τελικά να φτάσει ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το ποσοστό αυτό μεταφραζόταν σε υστέρηση 201 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου. Παράλληλα, μέχρι και το Σεπτέμβριο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν 552 εκατ. ευρώ, από 450 εκατ. στα τέλη του 2016. 
Η επόμενη χρονιά όμως θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για τη ρευστότητα του ΕΣΥ,  αφού όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2018 η επιχορήγηση του ΕΣΥ θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ.
Φέτος, το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back), ήταν 550 εκατ. ευρώ και του χρόνου θα είναι ακόμη χαμηλότερο. Το 2016 αντίστοιχο πλαφόν στο νοσοκομειακό προϋπολογισμό ήταν 590 εκατ. ευρώ
 
website counter
friend finderplentyoffish.com