Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Έργα αστικής ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης, που μπορούν αφενός να τονώσουν την ασθμαίνουσα κατασκευαστική δραστηριότητα και αφετέρου να ενισχύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της τοπικής κτηματαγοράς, περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018.


Σύμφωνα με το σχέδιο, το πρόγραμμα αναπτύσσεται οργανικά και σε συνδυασμό με αυτά των προηγούμενων ετών, είναι ενιαίο και θα εξελιχθεί μέχρι το 2019, συνθέτοντας έναν καμβά παρεμβάσεων με βασικό πυλώνα την αστική ανάπτυξη και τις αντίστοιχες αναπλάσεις.
Το πρόγραμμα
Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος του 2018 ανέρχεται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 7,2 εκατ. ευρώ αφορά συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, ενώ ποσό 14,8 εκατ. ευρώ αφορά νέα έργα και μελέτες.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είπε πως «τόσο το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 όσο και αυτό των επόμενων ετών θα είναι προσαρμοσμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης με χρονικό ορίζοντα το 2030». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του δήμου όσο και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, σε συνδυασμό με τις προτάσεις των δημοτικών κοινοτήτων, αλλά και συλλογικών φορέων και πολιτών.
Τα συνεχιζόμενα και τα νέα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα από συνέργειες και με χρηματοδότηση, εκτός από ίδιους πόρους, και από άλλες εναλλακτικές πηγές, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το ΕΣΠΑ, οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ
Τα έργα που -μεταξύ άλλων- θα πραγματοποιηθούν μέσω της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ είναι:
* η βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ελευθερίας, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ,
* η δεύτερη φάση για την ανάδειξη του άξονα Αχεροποιήτου - Αγ. Σοφίας (τμήμα από Τσιμισκή έως Λεωφόρο Νίκης), προϋπολογισμού 350.000 ευρώ,
* η ανάπλαση πεζοδρόμων Ικτίνου - Ζεύξιδος στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας και πεζοδρόμων Άνω Πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 980.000 ευρώ,
* η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ,
* η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (οδός Επταπυργίου), προϋπολογισμού 200.000 ευρώ,
* η ανάπλαση των οδών Δαγκλή, Διαλέττη και Δεσπεραί, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ,
* η αναβάθμιση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ,
* η διαμόρφωση προσβάσεων και η ανάδειξη σημαντικών δημόσιων κτηρίων (Δικαστήρια, Ιπποκράτειο, Εδμ. Ροστάν), προϋπολογισμού 160.000 ευρώ,
* η πρώτη φάση τοποθέτησης συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του νέου τεχνικού προγράμματος αναμένεται να έχει η δέσμευση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5.080.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα κατανεμηθεί σε πέντε άξονες με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών και αφορά στα εξής έργα:
* Ανάδειξη του άξονα της οδού Δημητρίου Γούναρη - πλατεία Φαναριωτών.
* Δημιουργία τουριστικού περιπάτου, ανάπλαση της οδού Αποστόλου Παύλου, από Αγ. Δημητρίου έως Αρμενοπούλου, στην περιοχή της Ροτόντας.
* Ανάπλαση της οδού Κάστρων.
* Ανάπλαση τριών παιδικών χαρών: πλατείας Μακεδονομάχων, Νέας Ελβετίας, Θερμοπυλών και Νάστου.
* Διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτηρίων ειδικού ενδιαφέροντος: Αγίου Μηνά - Εβραϊκό Μουσείο, Συναγωγή Γιαδ Λε Ζικαρόν - Βασ. Ηρακλείου, Συναγωγή Μοναστηριωτών - Συγγρού, Γενί Τζαμί - Αρχαιολογικού Μουσείου.
* Ηλεκτρονική διαχείριση πεζόδρομων, αυτόματα εμπόδια, παγκάκια και εκσυγχρονισμός σήμανσης.
* Κέντρο αρωγής εξαρτημένων «Ιανός», διαμόρφωση του πρώτου ορόφου στην οδό Παπαρηγοπούλου για τη στέγαση του κέντρου σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.
Η δωρεά προβλέπει την πλήρη και έντεχνη υλοποίηση των έργων μετά την ολοκλήρωση των αντίστοιχων μελετών σε επίπεδο εφαρμογής, οι οποίες θα εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης κατόπιν ολοκλήρωσης των διαδικασιών των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και σε αναλογία με την κάθε περίπτωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com