Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ξεκινά πιλοτικά τη Δευτέρα το ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη

Στις 13 Νοεμβρίου ξεκινά πιλοτικά το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποίο αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα και ολοκληρωμένα τεχνολογικά συστήματα στην Ευρώπη, με online διασύνδεση λειτουργιών – υπηρεσιών – ελέγχου – πληροφόρησης κοινού.


Σκοπός του είναι να διευκολύνει την ανεύρεση θέσης στάθμευσης στη πόλη, να βάλει τέλος στην παράνομη στάθμευση και όλα τα προβλήματα που αυτή προκαλεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Το σύστημα θα εφαρμοστεί στις οδικές αρτηρίες τριών Δημοτικών Κοινοτήτων (Α’, Γ’, Ε’).
Από Δευτέρα θα εφαρμοστεί στη Γ' Δημοτική Κοινότητα και σε ορισμένους δρόμους της Α' στους οποίους έχει γίνει η απαραίτητη διαγράμμιση. Μερικοί από αυτούς τους δρόμους είναι η Μητροπόλεως, η Παύλου Μελά, η Ερμού η Εθνικής Αμύνης και πάρκινγκ της Χαλκέων.
Η βασική λογική στην οποία βασίζεται το σύστημα είναι ο διαχωρισμός τον μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών και η απομάκρυνση των πρώτων από τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Δηλαδή, οι κάτοικοι του κέντρου θα μπορούν να παρκάρουν σε μικρότερους δρόμους στις τρεις ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ οι κεντρικότεροι δρόμοι θα διατεθούν στους επισκέπτες.
Σε αυτές τις ζώνες θα διατεθούν 6054 θέσεις σε μόνιμους κατοίκους και 1987 σε επισκέπτες. Οι θέσεις των μόνιμων κατοίκων θα είναι διαγραμμισμένες με μπλε, ενώ αυτές των επισκεπτών είναι με λευκό χρώμα.
Η χρέωση των επισκεπτών θα γίνεται πλέον ανά λεπτό, με την μία ώρα στάθμευσης να κοστίζει 1,70 ευρώ, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους δωρεάν σε χώρους με μπλε διαγράμμιση.
Μέγιστο διάστημα επιτρεπόμενης στάθμευσης θα είναι τέσσερις ώρες.
Οι θέσεις των επισκεπτών πάγονται σε καθεστώς ελεγχόμενης στάθμευσης από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 09:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα κάθε Σάββατο. Εκτός του προαναφερθέντος ωραρίου, όπως επίσης κάθε Κυριακή και κάθε ημέρα επίσημης αργίας, η στάθμευση σε αυτές είναι ελεύθερη.
Όσον αφορά τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης, με την κίτρινη διαγράμμιση, για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων υπάγονται στις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ωράριο που ισχύει είναι το παρακάτω:
-Έως 1,5Τ όλες τις ημέρες και ώρες
-Άνω του 1,5Τ Δευτέρα – Παρασκευή 20:30 – 08:30 & Σάββατο 17:00 έως Δευτέρα 08:30»
Τους πρώτους μήνες λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης θα υπάρχει μία ανοχή στους οδηγούς που θα παρκάρουν παράνομα και αντί για κλήση η δημοτική αστυνομία θα τους εηνημερώνει για οτ νέο ελεγχόμενο σύστημα στάθμευσης με ένα ειδικό έντυπο.
Την εγκατάσταση και την λειτουργία του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμος Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει η Ένωση Εταιριών INTRAKAT – INTRASOFT μέσα από την χρήση των συστημάτων και εφαρμογών της εταιρίας Park Pal.
"Η ζωή θα γίνει ποδήλατο για τους μονιμΑ παραπονεθεντες. Δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν προβλήματα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ότι θα μας βρίζουν αλλά πρέπει να μπει μια τάξη. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση μόνο στο λευκό Πύργο δεν έχουν παρκάρει", ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσλαονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
"Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης καινοτόμο, φιλικό προς τον πολίτη και αποσκοπεί κυρίως να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη. Θα έχει επιπτώσεις θετικές και στο περιβάλλον", σημείωσε η αντιδήμαρχος οικονομικών, Άννα Αγγελίδου
"Αυτό που αλλάζει στη Θεσσαλονίκη από Δευτέρα είναι ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα στάθμευσης να δούμε τα προβλήματα του και να τα αλλάξουμε προς το καλύτερο. Το σύστημα είναι δίκαιο θα το ζήσουν οι πολίτες αυτό που θελουμε είναι να το αγαπήσουν", ανέφερε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Αλέξανδρος Αντύπας.
Πώς λειτουργεί
Το νέο σύστημα θα είναι ηλεκτρονικό. Ο χρήστης θα μπορεί να εγγραφεί στο σύστημα και να πληρώνει είτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, είτε μέσω υπολογιστή ακόμη και προκαταβολικά, με χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Όποιος δεν θέλει να εγγραφεί μπορεί απλώς να παρκάρει και να επισκεφτεί ένα από τα πολλά σημεία που θα στηθούν και στα οποία θα υπάρχουν διαθέσιμα POS για πληρωμή. Το μόνο στοιχείο που χρειάζεται είναι ο αριθμός της πινακίδας του οχήματός του και η ταυτοποίηση της θέσης, η οποία θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο σχετικός χάρτης θα είναι διαθέσιμος και στην εφαρμογή των κινητών τηλεφώνων αλλά και σε πινακίδες που θα τοποθετηθούν στους δρόμους.
Διαδικασία Εγγραφής και Λειτουργίας
Η εγγραφή στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι εύκολη και απλή, ενώ επιπλέον παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στον επισκέπτη – οδηγό. Η εγγραφή συμφέρει τους εγγεγραμμένους χρήστες, γιατί προσφέρει:
-Πολλαπλές δυνατότητες στάθμευσης: α) με χρήση της εφαρμογής ParkPal, β) με τηλεφωνική κλήση, γ) με αποστολή sms
-Χρέωση στάθμευσης ανά λεπτό – αναλογική χρέωση
-Έλεγχο ιστορικού σταθμεύσεων
-Στάθμευση πολλαπλών οχημάτων
Υπάρχουν δύο διαφορετικοί και εύκολοι τρόποι εγγραφής:
Α) Μέσω της εφαρμογής ParkPal app
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το εγχειρίδιο λειτουργίας και να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για τη διαδικασία εγγραφής και λειτουργίας της «έξυπνης» εφαρμογής ParkPal app.
Β) Μέσω της σελίδας mypakpal
Η σελίδα myparkpal προσφέρει τη δυνατότητα εγγραφής και επίσης τη δυνατότητα διαχείρισης του μοναδικού λογαριασμού χρήστη, που δημιουργείται μετά την εγγραφή σας σε αυτή. Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το εγχειρίδιο λειτουργίας και να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για τη διαδικασία εγγραφής, καθώς και τις δυνατότητες που σας παρέχονται μέσα από τον λογαριασμό σας myparkpal.
Η διαδικασία Στάθμευσης των Εγγεγραμμένων Χρηστών μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
-Μέσω της εφαρμογής ParkPal app – η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στο εγχειρίδιο του (πατήστε εδώ)
-Με τηλεφωνική κλήση
-Με αγορά χρόνου από τα σημεία POS (όπως ισχύει και για τους μη εγγεγραμμένους χρήστες)
Ως εγγεγραμμένος χρήστης συνδέετε τον αριθμό του κινητού σας με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος ή των οχημάτων σας. Έτσι, το THESi, το «έξυπνο» Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, αναγνωρίζει τον αριθμό σας είτε μέσα από τηλεφωνική κλήση, είτε μέσα από την ParkPal app, είτε από την αποστολή SMS. Στη συνέχεια περιγράφεται η διαδικασία στάθμευσης μέσα από τηλεφωνική κλήση και αποστολή SMS. Για την περιγραφή της διαδικασίας στάθμευσης μέσω της εφαρμογής ParkPal app, παρακαλώ πατήσετε εδώ.
Στάθμευση μέσω τηλεφωνικής κλήσης
Ως εγγεγραμμένος χρήστης, καλείτε από το δηλωθέν κινητό σας τηλέφωνο τον αριθμό 15102 ή το 231 231 5404 (με αστική χρέωση και στους δύο περιπτώσεις). Το κέντρο τότε σάς δίνει διάφορες δυνατότητες, που περιλαμβάνουν: τη στάθμευση, την ενημέρωση για τις δυνατότητες εγγραφής και λειτουργίας του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης καθώς και τη δυνατότητα σύνδεσης με το helpdesk για την υποστήριξη σε περίπτωση προβλήματος.
Ως χρήστης που θέλετε να σταθμεύσετε με τηλεφωνική κλήση, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:
Πατάτε το πλήκτρο «1». Το σύστημα αναγνωρίζει το όχημα, χάρη στη σύνδεση που έχετε κάνει μεταξύ του κινητού σας και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός σας. Σε περίπτωση που έχετε συνδέσει περισσότερα από ένα οχήματα, το σύστημα σας καλεί να επιλέξετε το όχημα το οποίο επιθυμείτε να σταθμεύσετε.
Δηλώνετε τον πενταψήφιο αριθμό ΤΟΜΕΑ (που αναγράφεται στην πληροφοριακή πινακίδα).
Πατάτε το πλήκτρο «1» για επιβεβαίωση.
Ολοκληρώνετε τη στάθμευση. – Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 1 λεπτό!
Για να σταματήσετε τη στάθμευση, απλά καλείτε στον ίδιο αριθμό και πατάτε το πλήκτρο «1». Με αυτόν τον τρόπο τερματίζετε άμεσα τη στάθμευση, πληρώνοντας από το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» σας το αναλογούν ποσό σε σχέση με τον συνολικό χρόνο στάθμευσής σας.
Προσοχή:
Το κινητό τηλέφωνό σας δεν πρέπει να έχει απόκρυψη αριθμού.
Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας είναι να έχετε το ζητούμενο ποσό της στάθμευσης στο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» σας.
Ο μέγιστος Χρόνος Στάθμευσης είναι 4 ώρες.
Στάθμευση με SMS
Ως εγγεγραμμένος χρήστης αποστέλλετε στον αριθμό 6980 255 555 ένα SMS με τα στοιχεία αναγνώρισης του οχήματος (αριθμό κυκλοφορίας) και τον αριθμό ΤΟΜΕΑ, στον οποίο θέλετε να σταθμεύσετε.
Το σύστημα σάς αναγνωρίζει αυτόματα και ενεργοποιεί τη στάθμευση.
Με την ίδια διαδικασία, δηλαδή με αποστολή μηνύματος, μπορείτε, όταν το θελήσετε, να τερματίσετε τη στάθμευση.
Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας είναι να έχετε αρκετό υπόλοιπο στο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» σας.
Ηλεκτρονική Πληρωμή και κόστος στάθμευσης
O τρόπος πληρωμής για σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίζεται σε εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους χρήστες.
Εγγεγραμμένοι χρήστες
Αφού έχετε πραγματοποιήσει την εγγραφή , μπορείτε να πληρώσετε για τον χρόνο στάθμευσης του αυτοκινήτου σας σε θέση επισκέπτη με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, στο οποίο προσθέτετε χρήματα με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, μέσω web banking, ή μέσω POS. Από αυτό αντλείται αποκλειστικά το ακριβές αντίτιμο του χρόνου στάθμευσης, το οποίο δηλώνετε κάθε φορά που κάνετε χρήση του THESi.
Kατόπιν δηλώνετε τον αριθμό κυκλοφορίας και την περιοχή στάθμευσης του οχήματος, ως εξής:
-Mε τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 15102 ή στο 231 231 5404
-Με sms στον αριθμό 6980 255 555
-Μέσω του app του συστήματος ParkPal
Μη εγγεγραμμένοι χρήστες
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος, μπορείτε εύκολα να πληρώσετε για τον χρόνο στάθμευσης που επιθυμείτε, στο πλησιέστερο από τα 400 σημεία πώλησης χρόνου στάθμευσης (περίπτερα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, mini market) μέσω POS, δηλώνοντας απλά την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος και χωρίς να απαιτείται να επιστρέψετε στο όχημα για να αφήσετε κάποιο έντυπο αποδεικτικό της πληρωμής.
Περιοχές Εφαρμογής
Για την εφαρμογή του νέου συστήματος e-στάθμευσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε έξι ζώνες.

Από τις 13 Νοεμβρίου 2017, το σύστημα θα εφαρμόζεται στην Α’ και Γ’ ζώνη, που περιλαμβάνουν το κέντρο της πόλης, από το Μακεδονία Παλλάς έως το Λιμάνι και βόρεια έως τον Άγιο Παύλο. Σταδιακά, προβλέπεται η επέκταση και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Α΄ Ζώνη: Αγίου Δημητρίου (ζυγοί αριθμοί) – Καραολή & Δημητρίου (ζυγοί αριθμοί) – Προμηθέως (ζυγοί αριθμοί μέχρι το ύψος της Μοναστηρίου ) – Λεωφόρος Νίκης – Κουντουριώτου – Καυταντζόγλου (μονοί αριθμοί – 424 Νοσοκομείο) – Ρέμα – Πανεπιστήμια – Αγίου Δημητρίου – όλη η περιοχή των 40 Εκκλησιών.
Γ΄ Ζώνη: Από ανατολικά: Ελένης Ζωγράφου (παράλληλη των κοιμητηρίων Ευαγγελιστρίας) – Λεωφόρος Όχι – Ακροπόλεως – Επταπυργίου – Ελευθερίου Βενιζέλου – Αγράφων – Τείχη Ευκλείδου – Σαχτούρη – Πλατεία Μουσχουντή – Οδός Φιλώτα – Βόρεια πλευρά οδού Αγίου Δημητρίου (η νότια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου είναι το όριο της Α’ Ζώνης) – Ελένης Ζωγράφου.
Κατηγορίες Θέσεων
Οι θέσεις στάθμευσης χωρίζονται ουσιαστικά σε τέσσερις κατηγορίες. Αυτές των μόνιμων κατοίκων, αυτές των επισκεπτών , αυτές των φορτοεκφορτώσεων και σε αυτές των ΑμεΑ .
Θέσεις Μονίμων Κατοίκων
Οι μόνιμοι κάτοικοι που διαβιούν σε διεύθυνση η οποία περιλαμβάνεται στις Περιοχές Εφαρμογής έχουν δικαίωμα ελεύθερης στάθμευσης στις θέσεις με την μπλε διαγράμμιση στην περιοχή τους. Για να κατοχυρώσουν αυτό το δικαίωμα, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση (ακόμα κι αν ήδη διαθέτουν κάρτα κατοίκου) απευθείας στη δημοτική κοινότητα που ανήκουν:
Α’ Δημοτική Κοινότητα: Προξένου Κορομηλά 36, Τ.Κ. 546 22
Γ’ Δημοτική Κοινότητα: Θεοφίλου 25, Τ.Κ. 546 33
Ε’ Δημοτική Κοινότητα: Βασιλίσσης Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου 24, Τ.Κ. 546 46
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ειδικά οι αιτήσεις του 2017 που αφορούν χρήση για το έτος 2018 θα υποβάλλονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο, Βασ. Γεωργίου Α’ 1.
Θέσεις Επισκεπτών
Οι θέσεις των επισκεπτών στις Περιοχές Εφαρμογής διακρίνονται από τη λευκή διαγράμμιση και υπάγονται σε καθεστώς ελεγχόμενης στάθμευσης από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 09:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα κάθε Σάββατο. Η ανώτερη διάρκεια στάθμευσης είναι 4 ώρες ανά πλευρά οικοδομικού τετραγώνου και το κόστος είναι 1,70 € ανά ώρα. Εκτός του προαναφερθέντος ωραρίου, όπως επίσης κάθε Κυριακή και κάθε ημέρα επίσημης αργίας, η στάθμευση σε αυτές είναι ελεύθερη.
Θέσεις Φορτοεκφόρτωσης
Οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης, με την κίτρινη διαγράμμιση, για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων υπάγονται στις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ωράριο που ισχύει είναι το παρακάτω:
-Έως 1,5Τ όλες τις ημέρες και ώρες
-Άνω του 1,5Τ Δευτέρα – Παρασκευή 20:30 – 08:30 & Σάββατο 17:00 έως Δευτέρα 08:30»
Θέσεις ΑμεΑ
Το σύστημα προβλέπει δωρεάν θέση στάθμευσης κοντά στην είσοδο της οικίας, με ειδική σήμανση και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματoς, για κάθε μόνιμο κάτοικο που ανήκει σε μια από τις τρεις ακόλουθες κατηγορίες:
-Άτομο με Αναπηρία
-Γονέας παιδιού με αναπηρία
-Δικαστικός συμπαραστάτης Ατόμου με Αναπηρία
Εφόσον ο δικαιούχος δωρεάν στάθμευσης ΑμεΑ διαθέτει δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ σε ισχύ, μπορεί να υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά ή εγγράφως στη διεύθυνση: Τμήμα Αδειών και Ελέγχου Οδών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γ. Χαλκίδη 20, Τ.Κ. 542 49, προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια δωρεάν στάθμευσης ΑμεΑ, κοντά στην είσοδο της οικίας του ή της εργασίας του, η οποία θα φέρει ειδική σήμανση και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του.
Δείτε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εδώ.
Ο έλεγχος της εφαρμογής
Ο έλεγχος των παραβάσεων θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία. Κάθε Δημοτικός Αστυνομικός θα είναι εξοπλισμένος με φορητή ηλεκτρονική συσκευή (PDA), η οποία σκανάρει την πινακίδα του σταθμευμένου οχήματος και επιβεβαιώνει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο τη νομιμότητα ή μη της στάθμευσης, καθώς συνδέεται άμεσα με τη βάση δεδομένων των πληρωμών στάθμευσης που έχουν γίνει. Σε περίπτωση παράβασης, γίνεται βεβαίωση της κλήσης μέσα από το αυτοματοποιημένο σύστημα και η κλήση εκδίδεται από φορητό εκτυπωτή. Όλη η διαδικασία διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Τα PDA της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό, που βοηθά να αποφεύγονται σφάλματα και η έκδοση μη δικαιολογημένων κλήσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com