Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η D-Day για το swap των 29,6 δισ. ευρώ

το απόγευμα θα κλείσει το χρονικό περιθώριο συμμετοχής των ομολογιούχων στο ​swap των 29,6 δισ. ευρώ για 20 σειρές ομολόγων του 2012, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI, στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει σημειωθεί ποτέ. 


Τα παλιά ομόλογα θα αντικατασταθούν με πέντε νέα μεσομακροπρόθεσμης διάρκειας. Τα νέα ομόλογα σύμφωνα με τις Εκθέσεις των τραπεζικών αναλυτών παρ' ό,τι μέσω της ανταλλαγής διατηρούν για τον αρχικό κάτοχο την ίδια ονομαστική αξία, εν τούτοις κρίνονται ως πολύ περισσότερο εμπορεύσιμα και κατά συνέπεια μπορούν – για ορισμένους μικρο-ομολογιούχους – να είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα.  
Όπως επιβεβαιώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, ήδη η "ανίχνευση” των προθέσεων των κατόχων δείχνει τη δυνατότητα να υπερκαλυφθεί ο στόχος συμμετοχής σε επίπεδο πάνω από το 50% του συνόλου των ομολόγων. 
Από πλευράς κατόχων στο εσωτερικό της χώρας είναι μάλλον βέβαιη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος με το σύνολο των ομολόγων που είναι επενδεδυμένα στο Κοινό κεφάλαιο των Ταμείων (περί τα 6 δισ. ευρω), συν σχεδόν το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Το σύνολο αυτό αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. 
Μέχρι στιγμής το μοναδικό κομμάτι ομολόγων (κάτι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ) για το οποίο διατηρούνται επιφυλάξεις συμμετοχής στο swap, αφορά ομόλογα του χαρτοφυλακίου της ΤτΕ, για τα οποία οι υπηρεσίες της ΤτΕ αξιολογούν το αν εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις που ορίζουν το αν η συμμετοχή στο swap θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως νομισματική χρηματοδότηση στο δημόσιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση συμμετοχής για τα ομόλογα αυτά. 
Βέβαια παραμένει ερώτημα το αν η διατήρησή τους από την ΤτΕ μπορεί να αξιολογηθεί ως επιζήμια για την τράπεζα ή όχι. 
Από τα funds και τις τράπεζες εξωτερικού που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα PSI η μέχρι στιγμής εκτίμηση φαίνεται να οδηγεί σε συμμετοχή σε υψηλά ποσοστά αλλά αυτό δεν θα διαπιστωθεί παρά στις επόμενες ώρες και μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας αύριο το απόγευμα.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι τόσο από πλευράς ΥΠΟΙΚ και ΟΔΔΗΧ όσο και των συμβούλων των νέων εκδόσεων και του swap δεν έχει γίνει κανένας υπαινιγμός για το αν στη συνέχεια και μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ακολουθήσει νέα πρόταση βελτιωμένη για ανταλλαγή ή όχι. Σε πολλές περιπτώσεις οι όποιες επιφυλάξεις συμμετοχής, ιδιαίτερα από ορισμένα funds, έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες για μία δεύτερη βελτιωμένη πρόταση από πλευράς ΟΔΔΗΧ.
Πληροφορίες πάντως  από κύκλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΥΠΟΙΚ) αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει βελτιωμένη πρόταση για ό,τι απομείνει εκτός του πεδίου της ανταλλαγής που θα κλείσει. 
 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com