Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Γενικός «συναγερμός» για τους e-πλειστηριασμούς

Κυρίαρχο θέμα της ατζέντας των «θεσμών», αλλά και ειδικά της ΕΚΤ (SSM) αποτελούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. 


Το θέμα μπαίνει στο τραπέζι των θεσμών ως εναρκτήριο της διαπραγμάτευσης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα βρεθεί και στο «μικροσκόπιο» κλιμακίου του SSM που καταφτάνει στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Ο γενικός «συναγερμός» για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σημαίνει χωρίς ακόμη να έχει αρθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, αφού η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της 23ης Νοεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκε ελλείψει απαρτίας και υπό τις αντιδράσεις συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκα. Η επαναληπτική γενική συνέλευση θα συγκληθεί μεθαύριο Δευτέρα 27/11.
Bασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Οι πλειστηριασμοί είναι βασικό εργαλείο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου για τη μείωση των NPLs μέχρι τα τέλη του 2019. Κυρίως, όμως, οι πλειστηριασμοί είναι το μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών. Εάν αυτοί δεν γίνουν, τότε οι τράπεζες δεν θα ανακτήσουν οφειλές και δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Πέραν αυτού, ο SSM «αγωνιά» για την εξέλιξη των πλειστηριασμών και ειδικά για τις τιμές που αυτοί θα αναδείξουν, αποτιμώντας την αξία των ενεχύρων των τραπεζών (άρα δείχνοντας το ύψος των οφειλών που μπορούν να ανακτήσουν οι τράπεζες).
Το θέμα αυτό σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή των stress tests, τόσο σε επίπεδο πλαισίου παραδοχών όσο και σε επίπεδο διερεύνησης των κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδειχτούν για τις ελληνικές τράπεζες, είναι που θα συζητηθεί στις επαφές του κλιμακίου του SSM κατά την άφιξη και παραμονή του στην Αθήνα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Επισημαίνεται ότι οι πλειστηριασμοί είναι κομβικό θέμα και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην κόντρα με το Ταμείο, το οποίο απαιτούσε τη διενέργεια AQRs στις ελληνικές τράπεζες, κάνοντας λόγο για νέες κεφαλαιακές ανάγκες 10 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ πέτυχε «συμβιβασμό» με την επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, αλλά προφανώς υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν δείγματα γραφής από ανακτήσεις οφειλών μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΕΚΤ και ΔΝΤ παραμένουν έκτοτε σε συνεχή επικοινωνία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με το θέμα των πλειστηριασμών στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί δεν γίνουν ή αποτύχουν, τότε είναι βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα βάλει την «υπογραφή» του στο δυσμενές σενάριο με το οποίο θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests.
Στα 13,5 δισ. ο στόχος για μείωση των NPLs
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, δεδομένου του χρόνου που έχει διανυθεί χωρίς σημαντικές επιδόσεις και των ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων που «σωρεύονται» για την επόμενη διετία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος για τη μείωση των NPLs μέσω ρευστοποιήσεων έχει ανέβει στα 13,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, έναντι αρχικού στόχου για 11,5 δισ. ευρώ.
Για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν να βγάλουν σε πλειστηριασμό τουλάχιστον 10.000 ακίνητα. Σημειώνεται ότι το 2017 το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα, συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και πλειστηριασμούς με επισπεύδοντες το Δημόσιο ή ιδιώτες, καθώς και πλειστηριασμούς που τελικώς δεν πραγματοποιήθηκαν. Το 2016, χρονιά με την απεργία των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογράφων, οι πλειστηριασμοί είχαν περιοριστεί σε μόλις 4.800. Στον αντίποδα, στην έναρξη της κρίσης το 2009, όταν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων κινούνταν σε μονοψήφιο νούμερο, είχαν γίνει 58.849 πλειστηριασμοί.
Κριτήριο για τα stress tests
Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, κατόπιν και των σαφών μηνυμάτων που έχουν αποστείλει οι «θεσμοί» στην κυβέρνηση, η κρισιμότητα της έναρξης των πλειστηριασμών δεν αφορά μόνο την ομαλή πρόοδο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά αποτελεί επίσης το κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας των τραπεζών στα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com