Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Goldman Sachs: Οι οικονομικές προοπτικές 2018: Καλύτερα δεν γίνεται

Τον... χορό των προοπτικών του 2018 ξεκινά η Goldman Sachs εξετάζοντας την πορεία της παγκόσμια οικονομίας, της ευκαιρίες και τους κινδύνους που μπορεί να φέρει το επόμενο έτος.
 

Όπως σημειώνει, για πρώτη φορά από το 2010, η παγκόσμια οικονομία ξεπερνά τις περισσότερες προβλέψεις και αναμένεται ότι αυτή η δύναμη θα συνεχιστεί. Η εκτίμησή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 τοποθετείται στο 4,0%, από 3,7% το 2017, με την "δύναμη" να είναι ευρεία και να αφορά τόσο τις ανεπτυγμένες οικονομίες όσο και τις αναδυόμενες αγορές.
Για τις ΗΠΑ  η ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5% το 2018, στην ευρωζώνη στο 2,2% και στην Ιαπωνία στο 1,6%. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγάλος χαμένος καθώς αναμένεται να σημειώσει την χαμηλότερη ανάπτυξη, στο 1,3%, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός θα επιβαρύνει το πραγματικό εισόδημα και την κατανάλωση.
Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα της δύναμης μεταφέρεται και στον αναδυόμενο κόσμο, αν και με μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των χωρών. Η G.S είναι πιο θετική για την Ινδία και την Ρωσία, όπου η ανάπτυξη εξακολουθεί να ανακάμπτει από την αδυναμία, και αναμένει επίσης ότι η Βραζιλία θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Αντίθετα, η Κίνα φαίνεται να επιβραδύνεται από την κορυφή του 7,5% τον Ιούνιο σε 6,6% τον Οκτώβριο, με την G.S να αναμένει ότι το 2018 θα κυμανθεί στο 6,5% το 2018 και το 6,1% το 2019 από 6,8% το 2017.
Από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχουν επίσης προσωρινά σημάδια ανάκαμψης της παραγωγικότητας από την αθόρυβη τάση της μετά την κρίση. Παρ 'όλα αυτά, η εφεδρική παραγωγική ικανότητα μειώνεται γρήγορα - και έχει ήδη εξαντληθεί σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Σε ότι αφορά τη Νότια Ευρώπη χρειάζεται μια αρκετά ισχυρή ανάπτυξη για να επιστρέψει στην πλήρη απασχόληση.
"Εάν το παραγωγικό κενό έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό, γιατί ο πληθωρισμός είναι ακόμα τόσο χαμηλός;", σημειώνει η G.S και τονίζει ότι  ένα μεγάλο μέρος της απάντησης βρίσκεται στην αδυναμία που σημείωναν οι τιμές των εισαγωγών και των βασικών εμπορευμάτων. Κατά το επόμενο έτος ωστόσο, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει μια σταδιακή αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού, αν και σε επίπεδα κάτω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες χώρες.
Εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί, η δύναμη στην οικονομική δραστηριότητα σύντομα θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να επιβραδύνουν την ανάπτυξη σε ένα ρυθμό τέτοιο που να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη υπερθέρμανση, αλλά και τον κίνδυνο ύφεσης αργότερα.
Προς το παρόν, η ταχύτερη νομισματική σύσφιξη της Fed είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών όπου οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές έχουν συνήθως περιορισμένες καθαρές οικονομικές επιπτώσεις. Και ενώ ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να είναι πιο σημαντικός, η Goldman Sachs πιστεύει ότι οι πρόσφατες διαρθρωτικές προσαρμογές έχουν κάνει τις οικονομίες της περιοχής πιο ανθεκτικές σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους σύσφιξης της Fed.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι πολιτικοί
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανόν πολιτικοί, σημειώνει η G.S. Οι διαπραγματεύσεις για την NAFTA συνεχίζεται να είναι δύσκολες και ο Trump θα μπορούσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αναθεωρημένη συμφωνία μέχρι τις αρχές του 2018. Ενώ οι συνολικές επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία θα ήταν πιθανώς μέτριες, το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά και ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διαταραχές (ιδιαίτερα ο κλάδος του αυτοκινήτου.
Στην Ευρώπη, ο αντίκτυπος της νίκης ενός λαϊκιστικού κόμματος στις ιταλικές εκλογές το 2018 θα μπορούσε να είναι βαθύς. Αλλά ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ισχυρή θέση στο κίνημα των "Πέντε Αστέρων" , το βασικό σενάριο για την G.S  είναι ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε έναν ευρύ συνασπισμό που δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση την παραμονή της Ιταλίας στην Ε.Ε ή το ευρώ.  
Επίσης, η αύξησης των εντάσεων γύρω από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας και η συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θέτουν γεωπολιτικούς κινδύνους με εξαιρετικά αβέβαιες αλλά δυνητικά σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Μακροπρόθεσμα, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη κοντά στην πρόσφατη τάση θα προωθήσει πιθανώς έναν αριθμό αναπτυγμένων οικονομιών πάνω από την παραγωγική τους ικανότητά,  αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης αργότερα. Το έτος 2018 είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη και ακόμη και για το 2019 ο κίνδυνος παραμένει αρκετά μέτριος. Αλλά η Fed και κάποιες από τις άλλες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών πρέπει τώρα να πάνε ενάντια στο ρεύμα για να επιτευχθεί μια ομαλή προσγείωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com