Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη αναπτύσσει η Lockheed Martin

H Lockheed Martin υπέγραψε με το Air Force Research Lab (AFRL) συμβόλαιο ύψους 26,3 εκατ. δολαρίων για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός λέιζερ ίνας υψηλής ισχύος, το οποίο το AFRL σχεδιάζει να δοκιμάσει σε τακτικά μαχητικά αεροσκάφη ως το 2021.


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lockheed Martin, το συμβόλαιο αυτό υπάγεται στο πρόγραμμα SHiELD (Self-protect High Energy Laser Demonstrator) και αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ως προς την «ωρίμανση» των προστατευτικών συστημάτων λέιζερ για αεροπλάνα.
Το πρόγραμμα SΗiELD περιλαμβάνει τρία υποσυστήματα:
-SΗiELD Turret Research in Aero Effects (STRAFE): Πρόκειται για το σύστημα ελέγχου ακτίνας, που θα καθοδηγεί το λέιζερ στον στόχο.
-Laser Pod Research & Development (LPRD): To ατρακτίδιο το οποίο συνδέεται στο μαχητικό και αναλαμβάνει την τροφοδοσία με ενέργεια και την ψύξη του λέιζερ.
-Laser Advancements for Next generation Compact Environments (LANCE): Το ίδιο το λέιζερ υψηλής ισχύος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών στόχων για να τους αχρηστεύσει.
«Νωρίτερα μέσα στο έτος, παραδώσαμε ένα λέιζερ κατηγορίας 60 kW για εγκατάσταση σε όχημα εδάφους του αμερικανικού στρατού. Είναι μια εντελώς νέα και διαφορετική πρόκληση το να βάλεις ένα σύστημα λέιζερ σε μια μικρότερη, ιπτάμενη πλατφόρμα δοκιμών. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις αυτή την τεχνολογία να ωριμάζει αρκετά για να εγκατασταθεί σε ένα αεροσκάφος» είπε ο Dr. Ρομπ Αφζάλ, του τομέα συστημάτων όπλων λέιζερ στη Lockheed Martin. «Η ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ υψηλής ισχύος όπως το SΗiELD δείχνει πως οι τεχνολογίες οπλικών συστημάτων λέιζερ γίνονται πραγματικότητα. Οι τεχνολογίες είναι έτοιμες να τεθούν σε παραγωγή, δοκιμές και χρήση σε αεροσκάφη, οχήματα εδάφους και πλοία».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com