Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

"Τρύπα" €1,8 δισ. στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις – παγίδα για χρέος & έξοδο από μνημόνια

Ο φιλόδοξος στόχος για την υλοποίηση μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να φέρουν έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2018  και ακόμη 1 δισ. ευρώ το 2019 (δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος) περιλαμβάνεται στο υπό επικαιροποίηση μνημόνιο. 


Ο στόχος αυτός όμως είναι ήδη "κουρεμένος" σε σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών κατά 1 δισ. ευρώ για το 2018 και κατά 1,8 δισ. ευρώ συνολικά για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του προγράμματος (δηλαδή για την περίοδο που τελειώνει τον Αύγουστο του 2018). 
Η "υστέρηση" μάλιστα αυτή καλύπτεται από την προσθήκη δεσμεύσεων έως το τέλος του 2019, δηλαδή για την μετά μνημονίου εποχή, κάτι που δεν υπήρχε στο αντίστοιχο κεφάλαιο Ιδιωτικοποιήσεων στο κείμενο της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017 που οριστικοποιήθηκε με το τέλος της 2ης αξιολόγησης… 
Ουσιαστικά, τα έσοδά στο σύνολό τους παραμένουν ίδια σε αξία, αλλά υπάρχει "τρύπα" στην εντός 3ου μνημονίου εποχή που αντισταθμίζεται με δεσμεύσεις για… μετά τον Αύγουστο του 2018. 
Ο λόγος για μία υστέρηση η οποία έχει επιπτώσεις σε ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος, στην καμπύλη του χρέους (σ.σ. τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις οδεύουν απευθείας για την απομείωσή του), εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και έτσι μένει να φανεί, εξηγούν οι ίδιες πηγές, πώς θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις που επιχειρείται να κλιμακωθούν μέσα στους επόμενους μήνες αναφορικά με τις παρεμβάσεις για το χρέος, αλλά και για το "υβριδικό" πλαίσιο μετά-μνημονιακής εποπτείας που είναι στο τραπέζι. 
Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επηρεάζει άμεσα την πορεία του χρέους και η πιστή υλοποίηση του προγράμματος από ελληνικής πλευράς θεωρείται από κράτη μέλη πέριξ του γερμανικού άξονα ως η "συμβολή" της χώρας στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν. Όσο για την παράταση πράξεων για μετά τον Αύγουστο του 2018 ενισχύει τους μοχλούς πίεσης για ένα πλέγμα δέσμευσης της κυβέρνησης ότι θα τηρεί τα συμφωνηθέντα. Σημειώνεται πάντως ότι τα έσοδα αυτά δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο (σ.σ. σε παλαιότερες εκδοχές του μνημονίου υπήρχε και όρος λήψης δημοσιονομικών μέτρων ίσων με το ½ της απόκλισης).
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Πλέον οι θεσμοί (όπως προκύπτει και από τα υπό οριστικοποίηση κείμενα του μνημονίου) εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξουν φέτος έσοδα 1,4 δισ. ευρώ τα οποία θα προστεθούν σε 300 εκατ. ευρώ που ήρθαν το 2015 και σε 500 εκατ. ευρώ που έφτασαν το 2016.
 

Ωστόσο, ο προηγούμενος στόχος, όπως αποτυπώθηκε και στην συμφωνία του Ιουνίου του 2017, προέβλεπε 1,9 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για το 2018. Δεν υπήρχε πρόβλεψη εσόδων για το 2019.  
Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο μέτωπο μετά από αυτό των τραπεζών και η κυβέρνηση καλείται μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να δείξει ότι προχωρά σε αποφασιστικές πράξεις για την επιτάχυνσή τους στο πλαίσιο της επιχειρούμενης "ιδιοκτησίας" του προγράμματος. Μεγάλο ορόσημο είναι αυτό του Ελληνικού με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης  προ εβδομάδων να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό που θέλουν να δουν οι θεσμοί, αλλά και οι αγορές είναι "να μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό".
Πλέον αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ενώ η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευθεί ότι οι εργασίες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το καλοκαίρι του 2018. 
Άλλο  μεγάλο μέτωπο στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων είναι η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο "Υπερταμείο" η οποία - βάσει σχεδίου μνημονίου - πρέπει να γίνει για λογιστικούς λόγους την τελευταία ημέρα του έτους, την παραμονή δηλαδή της Πρωτοχρονιάς. 
Τα άλλα μεγάλα έργα που παρακολουθούν οι θεσμοί είναι η Εγνατία, το Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις με το υπό διαμόρφωση μνημόνιο να περιλαμβάνει ένα ασφυκτικό πλέγμα παρεμβάσεων έως την πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση αλλά και για τους πρώτους μήνες του 2018…
 
website counter
friend finderplentyoffish.com