Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Μειώνονται 27% οι δαπάνες για προγράμματα απασχόλησης το 2018

"Βουτιά" στις δαπάνες για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δαπάνες του Οργανισμού για προγράμματα επιδότησης εισφορών και μισθών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων θα πέσουν κατά 27% το 2018 σε σχέση με το 2017. 
Πιο συγκεκριμένα, θα πέσουν από το επίπεδο των 460 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017 στα 332 εκατ. ευρώ το 2018. Δηλαδή οι σχετικές δαπάνες θα πέσουν κατά 138 εκατ. ευρώ. 
Πηγές, πάντως, από τον ΟΑΕΔ σημειώνουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να "τρέξουν" δύο νέα προγράμματα. 
Ωφελημένοι θα είναι τουλάχιστον 25.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι 18 έως 35 ετών.
Ειδικότερα, το πρώτο νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα αφορά την επιχορήγηση της 1ης πρόσληψης 20.000  μισθωτών έως 35 ετών από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις. Το δεύτερο νέο πρόγραμμα θα αφορά την επιχορήγηση της επιχειρηματικότητας έως 7.500 νέων ηλικίας 18-29 ετών. 
Εξάλλου, είναι ήδη "ανοιχτά" προγράμματα απασχόλησης για 92.000 ανέργους και εργαζομένους με μπλοκάκι.   
Ποια είναι τα δύο επερχόμενα προγράμματα
Πιο αναλυτικά, τα δύο νέα προγράμματα τα οποία ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
·Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών. 
Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων  θα είναι αρχικά  20.000.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας. Προκηρύσσεται αρχικά για 20.000 θέσεις, αλλά θα επεκταθεί όταν και εφόσον εξαντληθούν οι θέσεις. 
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσουν τόσο αυτοαπασχολούμενοι και ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται σε 18 μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και  σε 12  μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

·Πιλοτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων ηλικίας 18-29 ετών
Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων θα είναι  5.000 στη α’ φάση (συμβουλευτική) και 2.500 στη β’ φάση (επιχορήγηση ώριμων επιχειρηματικών ιδεών). Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων. Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Κατά τη διάρκεια της α’ φάσης θα πραγματοποιηθεί καταρχάς συμβουλευτική επιχειρηματικότητας που θα παρασχεθεί σε περίπου 5.000 άνεργους νέους από συμβούλους του ΟΑΕΔ. Έπειτα, θα υπάρξει αξιολόγηση της ωριμότητας των επιχειρηματικών ιδεών που θα καταρτιστούν και θα υποβληθούν. Τέλος, θα υπάρξει καθοδήγηση των νέων με τις ώριμες ιδέες, στη σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων από μέντορες. Στη β’ φάση θα γίνει επιλογή των πιο αξιόλογων επιχειρηματικών σχεδίων και θα επιχορηγηθούν περίπου 2.500 νέοι επιχειρηματίες για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη από μέντορες. Το πρόγραμμα θα βγει σε δύο ή περισσότερους κύκλους.
Ποια προγράμματα απασχόλησης είναι ήδη "ανοιχτά"
·Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών 
·Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες
·Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης 
·Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου Τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών, για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών 
·Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την Απασχόληση 10.000 δικαιούχων "Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας"
·Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών
·Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό έως είκοσι θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com