Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Μαχαίρι στις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο βάζουν οι "θεσμοί"

Βέτο στην περαιτέρω αύξηση των µόνιµων προσλήψεων στον δηµόσιο τοµέα βάζουν οι "θεσµοί" στην κυβέρνηση.

Και αυτό, γιατί δεν φαίνεται να ανέχονται άλλο την αδιέξοδη πολιτική στήριξης της απασχόλησης στο κράτος, όπως αυτή ακολουθείται τρία χρόνια τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ασφαλείς πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν πως τα ανώτατα κλιµάκια των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει να ισχύει έως και το 2021 ο κανόνας της µίας πρόσληψης µόνιµου υπαλλήλου για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ο οποίος ίσχυε έως πέρσι.
Με άλλα λόγια, οι "θεσµοί" ζητούν να µη "χαλαρώσει" από φέτος σταδιακά ο κανόνας αποχωρήσεων-προσλήψεων. Το αίτηµα αυτό παραµένει στο τραπέζι από τους δανειστές όχι µόνο για τη εντός µνηµονίου εποχή, αλλά και για τη µετά µνηµονίου εποχή, στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα για µείωση του µισθολογικού κόστους στο Δηµόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ µεσοπρόθεσµα. Σηµειώνεται, πάντως, ότι ο προϋπολογισµός του 2018 προβλέπει αύξηση 371 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των εργοδοτικών εισφορών για τους δηµοσίους υπαλλήλους, αλλά των νέων προσλήψεων.
Χάρη σε αυτόν τον κανόνα, µειώθηκε κατά 25% το πλήθος των δηµοσίων υπαλλήλων από το 2010. Ωστόσο, η "κατάκτηση" αυτή φαίνεται πλέον πως απειλείται, καθώς αυξάνονται και πάλι οι δηµόσιοι υπάλληλοι.
20.000 λιγότεροι υπάλληλοι
Αν υιοθετούνταν από τη σηµερινή ή την επόµενη κυβέρνηση η πρόταση των "θεσµών" για µη "χαλάρωση" του κανόνα των αποχωρήσεων-προσλήψεων, τότε την επόµενη 4ετία θα γίνονταν έως 20.000 λιγότερες προσλήψεις µόνιµων δηµοσίων υπαλλήλων.
Συγκεκριµένα, όπως βεβαιώνουν στο "Κ" αρµόδια υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης, αντί για περίπου 25.000-30.000 νέες προσλήψεις τις οποίες ήδη προβλέπει το Μεσοπρόθεσµο για το 2018-2021 (µε βάση τη "χαλάρωση" του εν λόγω κανόνα, αλλά και τις προβλεπόµενες συνταξιοδοτήσεις), θα πραγµατοποιούνταν µόλις 10.000.
Την ίδια περίοδο αναµένεται να βγουν στη σύνταξη πάνω από 40.000-45.000 δηµόσιοι υπάλληλοι.
Αν, δηλαδή, περνούσε η γραµµή των "θεσµών" για 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις και, έτσι, προσλαµβάνονταν µόνο 10.000, τότε το "καθαρό" πλήθος των µόνιµων υπαλλήλων θα µειωνόταν σε τέσσερα χρόνια από σήµερα κατά 30.000-35.000 και, έτσι, το σύνολό τους θα έπεφτε από τις 565.000, που είναι φέτος, στους 525.000-535.000 το 2021.
Εξοικονόµηση 250 εκατ. ευρώ
Σε αυτή την περίπτωση, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τις οποίες έχει στη διάθεσή του το "Κ", θα εξοικονοµούνταν κοντά στα 250-300 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2021
Το ποσό αυτό είναι πολύ σηµαντικό για την περαιτέρω δηµοσιονοµική προσαρµογή της χώρας, αν σκεφτεί κανείς πως το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Δηµοσιονοµικής Πολιτικής προβλέπει µια σταδιακή αύξηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης για αµοιβές δηµοσίων υπαλλήλων της τάξεως των 966 εκατ. ευρώ µέχρι το 2021.
Και αυτό λόγω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών του Δηµοσίου, αλλά και της σταδιακής "χαλάρωσης" του κανόνα συνταξιοδοτήσεων-προσλήψεων, ο οποίος από το 2020 θα φτάσει στο 1:1 (µία πρόσληψη για κάθε συνταξιοδότηση).
Συγκεκριµένα, στο Μεσοπρόθεσµο, οι δαπάνες για αµοιβές Δηµοσίου (εισφορές και µισθοί) προβλέπεται να εκτοξευθούν από τα 16,315 δισ. ευρώ φέτος στα 17,2 δισ. ευρώ το 2021.
Στο στόχαστρο οι µόνιµοι υπάλληλοι
Οι νέες αυτές πιέσεις των "θεσµών" οφείλονται στο ότι το πλήθος των µόνιµων υπαλλήλων του Δηµοσίου έχει αυξητική τάση κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η µέχρι πρότινος µείωσή του έχει αντισταθµιστεί από την αύξηση των συµβασιούχων, όπως έχει ήδη επισηµάνει το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο σε θερινή έκθεσή του για την Ελλάδα.
Αυτήν τη φορά, όµως, οι "θεσµοί" φαίνεται πως "τα βάζουν" όχι µόνο µε τους συµβασιούχους, αλλά και τους µόνιµους εργαζοµένους στο Δηµόσιο. Αυτό συµβαίνει για πρώτη φορά µετά το 2014.
Υπενθυµίζεται πως το τρέχον Μνηµόνιο απαγορεύει να αυξηθούν οι κρατικά επιχορηγούµενοι συµβασιούχοι του Δηµοσίου φέτος, αλλά και το 2018, πάνω από το επίπεδο του 2016.
Φαίνεται, όµως, πως έφτασε πλέον να θιγούν και οι µόνιµες θέσεις απασχόλησης και όχι µόνο οι προσωρινές.
Η κυβέρνηση ενέκρινε 8.850 θέσεις στους δήµους
Την ίδια ώρα που οι "θεσµοί" ζητούν τη συνέχιση του κανόνα της µίας πρόσληψης µόνιµου προσωπικού για κάθε πέντε αποχωρήσεις µέχρι το 2021, η κυβέρνηση ενέκρινε 8.850 µόνιµες θέσεις απασχόλησης στην καθαριότητα των δήµων.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 αναµένονται οι σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
Αυξηµένη µοριοδότηση θα έχουν οι 6.000 συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου οι οποίοι επαναπροσλήφθηκαν προσωρινά στους δήµους µετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγµατικές τις ανανεώσεις των συµβάσεών τους.
Με άλλα λόγια, από 6.000 που εργάζονται σήµερα στην καθαριότητα των δήµων, θα φτάσουν τους 8.850. Θα αυξηθούν, δηλαδή, κατά σχεδόν 3.000 ή 33%.
Να σηµειωθεί πως οι προσλήψεις αυτές γίνονται εκτός του κανόνα αποχωρήσεων-προσλήψεων, που ισχύει για το µόνιµο προσωπικό αποκλειστικά του "στενού" δηµόσιου τοµέα.
Συγκεκριµένα, οι 8.850 νέες µόνιµες προσλήψεις στους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθµού θα πραγµατοποιηθούν, δεδοµένου ότι οι ίδιοι οι δήµοι µπορούν να χρηµατοδοτήσουν τις αµοιβές των επιπλέον υπαλλήλων αυτών µε βάση τα "ίδια έσοδά" τους, δηλαδή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν (τέλη που επιβαρύνουν τους δηµότες για την κάλυψη συγκεκριµένων λειτουργικών αναγκών των δήµων).
Μπορεί ο µνηµονιακός κανόνας των µόνιµων προσλήψεων να µην ισχύει για τις ανταποδοτικές προσλήψεις των δήµων, αλλά ισχύει και µε το παραπάνω το µνηµονιακό πλαφόν για το ύψος των µισθολογικών δαπανών για το Δηµόσιο, όπως αυτά είναι αποτυπωµένα στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Δηµοσιονοµικής Πολιτικής που πέρασε η κυβέρνηση τον περασµένο Μάιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com