Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Προϋπολογισμός λιτότητας και μέτρων

Για τον τελευταίο προϋπολογισμό των μνημονίων και το μόνο δρόμο προς μία καθαρή έξοδο μίλησε η κυβέρνηση δεσμευόμενη για την εφαρμογή της 3ης αξιολόγησης. 

Δέχθηκε τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, για βαρύ, αντιλαϊκό και υφεσιακό προϋπολογισμό, ενώ συνολική ήταν και η αμφισβήτηση για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Έντονες ήταν και οι αψιμαχίες και για την πορεία της οικονομίας το 2017.

Ο προϋπολογισμός του 2018 που αποτελεί από χθες νόμο του κράτους με ψήφους 153 Βουλευτών είναι υφεσιακός. Ενεργοποιεί τα μέτρα των 1,86 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς (σ.σ μάλιστα με πρόσθετες παρεμβάσεις όπως το χαράτσι 26,9% από το πρώτο ευρώ σε όσους αμείβονται με επαγγελματική δαπάνη).
Ανοίγει, όμως, και τον δρόμο για τον "μηχανισμό" περικοπών συντάξεων- αφορολογήτου και αντιμέτρων (που θα έρθουν αν διασφαλίζονται τα πλεονάσματα κατά τη γνώμη του ΔΝΤ) που θα "κλειδώσουν" ως προς το ύψος τους και το χρόνο εφαρμογής τους με νέο πολυετή Προϋπολογισμό (Μεσοπρόθεσμο 2019-2022) τον επόμενο Μάιο.
Ο Προϋπολογισμός βασίζεται σε ανάπτυξη 1,6% φέτος και σε 2,5% το 2018, η οποία εκτιμάται εκ των προτέρων ως δύσκολα επιτεύξιμη από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αφού απαιτεί 3,1% αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2017.
Ο νέος προϋπολογισμός διατηρεί παγωμένες τις Δημόσιες Επενδύσεις (ΠΔΕ στα 6,75 δισ. ευρώ φέτος και το 2018), ενώ "λησμονά" την μνημονιακή δέσμευση για αναπτυξιακό σχέδιο/τράπεζα. Σημειώνεται ότι στα κείμενα της επικαιροποίησης του μνημονίου που τελούν υπό οριστικοποίηση καταγράφεται ως ορόσημο για τον Δεκέμβριο η ανακοίνωση του αναπτυξιακού σχεδίου 3-5 ετών (σ.σ. ο αρχικός στόχος την προηγούμενη Άνοιξη ήταν για σχέδιο 10ετίας) αλλά και της υπό ίδρυσης αναπτυξιακής Τράπεζας.
Κομίζει πρόσκαιρα αντίμετρα στο και… πέντε (παράταση για 6 μήνες των μειωμένου ΦΠΑ στα 5 επί συνόλου 32 νησιών του Αιγαίου με έκτακτο βοήθημα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια στους κατοίκους των 27 νησιών που χάνουν τον χαμηλό ΦΠΑ, έκτακτο επίδομα ανεργίας νέων) αλλά μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στους Οίκους Ευγηρίας και σε άλλες μονάδες ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κλπ


Όλα τα νέα μέτρα


Είναι το αντάλλαγμα στα μέτρα που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου για να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ (αντί για 4,36 δισ. ευρώ φέτος). Κομίζουν μεγάλες περικοπές στο κοινωνικό κράτος αλλά και νέα φοροκαταιγίδα με έμφαση στους έμμεσους φόρους. Τα μέτρα που θα επιβληθούν για πρώτη φορά τα 2018 περιλαμβάνουν:
-Το νέο "χαράτσι" 26,9% που ανακοινώθηκε χθες και θα επιβαρύνει με εισφορές όσους αμείβονται με επαγγελματική δαπάνη.
-Αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών- συνταξιούχων.
-Μείωση κατά 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ( αναμένεται η εφαρμοστική διάταξη).
-Επαναϋπολογισμός των εισφορών των επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 (αντί για το καθαρό φορολογητέο).
-Περικοπή κατά 75% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ για 150.000 δικαιούχους.
-Επανυπολογισμός των νέων κύριων συντάξεων, μειώσεις έως και κατά 25% στις ήδη καταβαλλόμενες.
-Αύξηση του συντελεστή των εισφορών των αγροτών για την κύρια ασφάλιση από το 14% στο 16%.
-Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου (με καταβολή έκτακτου επιδόματος που θα ανακοινωθεί). Στα 5 νησιά με έντονες προσφυγικές ροές η κατάργηση θα ισχύσει από τον 1η Ιουλίου του 2018 και προαναγγέλθηκε αντισταθμιστικός μηχανισμός με μεταφορά κονδυλίων του ΠΔΕ από άλλες δράσεις).
-Κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των εξόδων για ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα.
-Φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (τύπου AirBnB) με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων.
-Κατάργηση του μειωμένου φόρου οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα.
-Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα.
-Κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου βουλευτών και δικαστικών.
-Παρεμβάσεις στην υγεία, νέο πλαίσιο οικογενειακών επιδομάτων και αλλαγές που δρομολογούνται στα επιδόματα αναπηρίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com