Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Πώς η ΕΕ έχει μετατραπεί σε χώρο μετανάστευσης

Τα δημογραφικά στοιχεία των 28 σημερινών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αλλάξει δραματικά τον περασμένο μισό αιώνα. 


Ενώ στο μισό της δεκαετίας του 1960, οι φυσικές αλλαγές (το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων) αύξησε τον πληθυσμό κατά 0,8% ετησίως, η συμβολή της φυσικής αλλαγής στην αύξηση του πληθυσμού έχει μειωθεί σταθερά έκτοτε -και έπεσε κοντά στο μηδέν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (Σχήμα 1). Η αύξηση της μακροζωίας δεν αντισταθμίζει την πτώση της γονιμότητας. Μετά από μια μικρή αύξηση του ποσοστού φυσικής αλλαγής στα τέλη της δεκαετίας του 2000, άρχισε να μειώνεται ξανά και το 2015 ήταν ο πρώτος χρόνος (τουλάχιστον από το 1960) με φυσική μείωση του πληθυσμού στην ΕΕ των 28.
Η καθαρή μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ δείχνει μια αντίθετη εξέλιξη. Ήταν κοντά στο μηδέν από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας 1980 και άρχισε να αυξάνεται αργότερα. Από το 1992, η καθαρή μετανάστευση στην ΕΕ έχει γίνει μια πιο σημαντική πηγή πληθυσμιακής ανάπτυξης από ό,τι η φυσική αλλαγή. ¨Έτσι, η ΕΕ των 28 έχει μετατραπεί σε χώρο μετανάστευσης.
sfget
Η Ιαπωνία είναι πραγματικά μοναδική. Ο πληθυσμός της βρίσκεται σε πτωτική πορεία, χάρη σε μια φυσική κάμψη και ουσιαστικά λόγω της μηδενικής καθαρής μετανάστευσης. Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να υποχωρήσει από τα 127 εκατ. το 2016 στα 102 εκατ. το 2050 και ακόμη περισσότερο στη συνέχεια. Αυτό θα αφήσει σίγουρα πολλά σπίτια κενά και θα απαιτήσει μεγαλύτερη κλίμακα δημόσιων υποδομών, ενώ η αύξηση της μακροζωίας θα αυξήσει δραματικά την αναλογία εξάρτησης των ηλικιωμένων ατόμων από τους ανθρώπους σε εργάσιμη ηλικία. Σαφώς, η Ιαπωνία θα χρειαστεί πολλά ρομπότ, πολλές ώρες εργασίας για όσους δουλεύουν και επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης για να στηρίξει την κοινωνία, εάν δεν αλλάξει η στάση της μετανάστευσης.
Η καθαρή μετανάστευση είναι θετική σε όλες τις άλλες χώρες εκτός της Ιαπωνίας που περιλαμβάνονται στο σχήμα 2. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι τα πρόσφατα ποσοστά καθαρής μετανάστευσης στην ΕΕ είναι παρόμοια με το ποσοστό των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά καθαρής μετανάστευσης από την ΕΕ.
Ποιοι είναι οι λόγοι για την αύξηση της καθαρής μετανάστευσης στην ΕΕ; Οι απόψεις διαφέρουν για το εάν πρόκειται για εσκεμμένη πολιτική επιλογή ή κάτι τυχαίο. Οι πολιτικές επιλογές ενδέχεται να σχετίζονται με οικονομικούς λόγους όπως η προσέλκυση λαμπρότερων ταλέντων και η πλήρωση κενών στην αγορά εργασίας. Οι πολιτικοί λόγοι, όπως το να επιτρέπεται κάποια μετανάστευση από πρώην αποικίες των ευρωπαϊκών δυνάμεων, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο. Αλλά η μετανάστευση θα μπορούσε να είναι κάπως τυχαία επίσης, δεδομένων των δυσκολιών για την προστασία των νότιων και ανατολικών συνόρων της ΕΕ και των καταστροφικών πρόσφατων συγκρούσεων στη γειτονιά της ΕΕ, που οδήγησαν σε ανθρώπινη φυγή από αυτές τις ζώνες σύγκρουσης.
Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι, ο συνεχώς αυξημένος αριθμός των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατου μεγάλου κύματος αιτούντων ασύλου, θέτει μεγάλες προκλήσεις πολιτικής για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Σε ένα προσεχές δοκίμιο που συνυπογράφω με την Uuriintuya Batsaikhan και την Ines Goncalves Raposo, αναλύουμε την μεταναστευτική πρόκληση για την ΕΕ και διατυπώνουμε συστάσεις για το πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα και θα ενοποιήσουμε τους μετανάστες. Το δοκίμιο αυτό θα εκδοθεί σε εκδήλωση στις 13 Δεκεμβρίου.
Συνιστώσες της μεταβολής του πληθυσμού σε κάθε χώρα της ΕΕ
Ενώ το Σχήμα1 δείχνει τις συνιστώσες της πληθυσμιακής αλλαγής λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική έκταση των τωρινών 28 κρατών-μελών της ΕΕ στην περίοδο 1060-2016, υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε όλα τα κράτη-μέλη (Σχήμα 3). Υπάρχει μια φυσική πτώση του πληθυσμού σε πολλές χώρες της Κεντρικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και στη Γερμανία, ενώ υπάρχει ακόμη σημαντική αύξηση του πληθυσμού -για παράδειγμα- στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυτικές και βόρειες χώρες της ΕΕ παραδοσιακά βρίσκονται αντιμέτωπες με μετανάστευση, ενώ υπάρχει καθαρή μετανάστευση από τις περισσότερες ώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία η φυσική αύξηση του πληθυσμού ήταν μεγαλύτερη από την καθαρή μετανάστευση σε κάθε χρόνο μεταξύ του 1963-2016, ενώ η Φινλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία μοιράζονταν την ίδια εξέλιξη τα περισσότερα χρόνια, με κύρια εξαίρεση τα τελευταία χρόνια.
Η ελληνική οικονομική κρίση από το 2010 αντανακλάται επώδυνα στις δημογραφικές στατιστικές. Η ελαφρώς θετική φυσική αύξηση του πληθυσμού το 2005-2010 μετατράπηκε σε μια σημαντική φυσική πτώση τα τελευταία χρόνια, χάρη τόσο στα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και στα αυξημένα ποσοστά θανάτων, ενώ η πριν από το 2010 καθαρή μετανάστευση μετατράπηκε σε σημαντική καθαρή μετανάστευση. Η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο και στην Ιρλανδία έχουν επίσης οδηγήσει σε σημαντική μετανάστευση, αλλά η φυσική αύξηση του πληθυσμού μετά βίας άλλαξε. Η μετανάστευση ήταν επίσης πολύ μεγάλη από τη Λετονία και τη Λιθουανία στη διάρκεια των ετών κρίσης.
Σημειώστε ότι η καθαρή μετανάστευση στην ΕΕ ως ενιαία περιοχή που αναφέρεται στο Σχήμα 1, εξετάζει μόνο εκτός την ΕΕ καθαρή μετανάστευση, ενώ οι χάρτες ανά χώρα παρουσιάζουν το άθροισμα τόσο της καθαρής μετανάστευσης εντός της ΕΕ όσο και εκτός της ΕΕ.
ukyhsdaf
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2017/12/how-the-eu-has-become-an-immigration-area/
 
website counter
friend finderplentyoffish.com