Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Οριστική διευθέτηση «κόκκινων» δανείων

Αποφασισμένες να προχωρήσουν από τη νέα χρονιά σε πολύ δραστικότερες κινήσεις για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι τράπεζες. Ήδη το 33% των ρυθμίσεων που έχουν προωθήσει οι τράπεζες είναι μακροπρόθεσμες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα επιπλέον 6% των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προωθηθούν λύσεις οριστικής διευθέτησης, οι οποίες θα κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.
Οι λύσεις αυτές θα συνίστανται στα εξής:


* Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτης ο οποίος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου θα παραχωρεί οικειοθελώς (δηλαδή χωρίς να απαιτηθεί η προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες από πλευράς του ιδρύματος) την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου στην τράπεζα. Στη σχετική συμφωνία θα διατυπώνεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου. Η εν λόγω λύση θα μπορεί να εφαρμοστεί σε οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.
* Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση: O δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα, υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία θα του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο. Η εν λόγω λύση θα μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.
* Εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτης θα μπορεί να προβεί οικειοθελώς σε πώληση του υπέγγυου ακινήτου σε τρίτο με τη σύμφωνη γνώμη του τραπεζικού ιδρύματος. Στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου της οφειλής, η τράπεζα θα προβαίνει σε διαγραφή της οφειλής που θα απομένει. Η εν λόγω λύση θα μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματική στέγη.
* Διακανονισμός απαιτήσεων: Εξωδικαστική συμφωνία κατά την οποία η τράπεζα θα λαμβάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά (ή ισοδύναμα μετρητών) είτε σειρά προκαθορισμένων τμηματικών καταβολών. Στο πλαίσιο του διακανονισμού η τράπεζα θα προβαίνει ενδεχομένως σε μερική διαγραφή της απαίτησης.
* Υπερθεματιστής σε πλειστηριασμό: Η τράπεζα θα υπερθεματίζει στον πλειστηριασμό, αποκτώντας την κυριότητα του ενυπόθηκου ακινήτου ή άλλης εμπράγματης εξασφάλισης στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας οριστικής διευθέτησης της οφειλής με τη συναίνεση του δανειολήπτη.
Οι ανωτέρω οριστικές διευθετήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, μαζί με τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις NPLs, θα επιτρέψουν στις τράπεζες να μειώσουν δραστικά το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους.
Οι στόχοι μέχρι τα τέλη του 2019
Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να μειωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν στα 20,6 δισ. ευρώ από 27,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια στα 6,6 δισ. από 13,8 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια στα 37,4 δισ. από 60,1 δισ. ευρώ σήμερα.
Συνολικά, το ποσό των δανείων που θα πρέπει να κανονιστούν μέσω των ρυθμίσεων και να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή υπολογίζεται από τις τράπεζες στα 21,1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.
Πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με το προϊόν των ανακτήσεων που υπολογίζεται ότι θα φέρουν αθροιστικά μέσα στην επόμενη διετία οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ή ένα από τα δύο αυτά εργαλεία αθροιστικά με τις διαγραφές δανείων που κάνουν ήδη οι τράπεζες.
Σημειώνεται ότι μόνο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 οι διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες αγγίζουν τα 4,4 δισ. ευρώ.
Οι ανακτήσεις από πλειστηριασμούς είναι μηδενικές, ενώ οι πωλήσεις NPLs έχουν κινηθεί στο 1,8 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι από την έναρξη των πλειστηριασμών, στις 29 Νοεμβρίου, οι τράπεζες διαπιστώνουν αύξηση των ρυθμίσεων της τάξεως του 10%. 
Αναβάλλονται εκ νέου οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία
Νέα αναβολή των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, για τις επόμενες τρεις φορές (σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018), αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των συμβολαιογράφων, η αναβολή της διαδικασίας των  πλειστηριασμών, με επισπεύδοντες τράπεζες, Δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία, αποφασίστηκε «προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών».
Οι συμβολαιογράφοι απαιτούν να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέτρα προστασίας τους από τις επιθέσεις που δέχονται, αλλά και την ψήφιση ρύθμισης για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν το έργο τους.
Σημειώνεται ότι η αναβολή αφορά τους φυσικούς πλειστηριασμούς και όχι τους ηλεκτρονικούς και εκείνους που γίνονται μεταξύ ιδιωτών για οφειλές ή χρέη.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση των συμβολαιογράφων αναφέρονται τα εξής: «Το Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου ενημερώνει τα μέλη του Συλλόγου του, αλλά και τους νόμιμα συμμετέχοντες ότι αναβάλλεται η διαδικασία των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειάς μας με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το ελληνικό Δημόσιο, τους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί για τις ακόλουθες ημερομηνίες: Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017, Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018. Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά. Η ως άνω απόφαση ελήφθη προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών. Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς απ’ όλες τις πλευρές και κοινός στόχος αποτελεί η ομαλή και ασφαλής διεκπεραίωσή τους προς το συμφέρον όλων υπό τις παρούσες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ελληνική κοινωνία και αγορά». 
«Όχι» του ΣτΕ στο αίτημα αναστολής
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε χθες την αίτηση περί αναστολής της απόφασης της γενικής συνέλευσης των συμβολαιογράφων στα τέλη του περασμένου μήνα, με την οποία διεκόπη η αποχή τους από όλους τους πλειστηριασμούς και η οποία είχε αποφασιστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Σε σχηματισμό Ολομέλειας, υπό την προεδρία του επικεφαλής του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, το Τμήμα Αναστολών του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει η συμβολαιογράφος Λαυρίου Ελένη Καραγεωργοπούλου, με δικηγόρους την πρόεδρο του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Κωνσταντίνο Ζηκογιάννη, επομένως δεν αναστέλλεται η διενέργεια των πλειστηριασμών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής, τονίζοντας πως όποιος ενδιαφερόμενος πολίτης έχει έννομο συμφέρον να αμφισβητήσει τη νομιμότητα συγκεκριμένου πλειστηριασμού μπορεί να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων. Ούτε και στοιχειοθετούν λόγο τα επεισόδια που έγιναν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας με τη χρήση χημικών, «αφού δεν προκύπτει ότι προκαλείται σ’ αυτήν (την κα Καραγεωργοπούλου) ανεπανόρθωτη βλάβη, αλλά ούτε δύναται να στοιχειοθετηθεί ότι θα προκύψει τέτοιος λόγος από τη μελλοντική διενέργεια πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com