Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

«Η τσάντα στο σχολείο» για περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους μαθητές του Δημοτικού

Στο σχολείο θα μένει για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα η σχολική τσάντα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο δράσης που θα υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την αναβάθμιση της σχολικής ζωής και τη σύνδεσή της με την κοινωνική πραγματικότητα.


Συγκεκριμένα, η τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.
Όπως επισημαίνει, η οργάνωση της μελέτης των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για την υλοποίηση των κατ’ οίκον εργασιών αποτελούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη μάθηση, την ανάπτυξη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Η δράση, τονίζει το υπουργείο, υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών.  
Ειδικότερα, ΥΠΠΕΘ τονίζει ότι η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες.
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι καμία περίπτωση η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας.
Στη σχετική εγκύκλιο για την υλοποίηση της δράσης σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση.
Η δράση απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, και θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του ως εξής:
  1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
  2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα που θα υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό.
  3. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.  
Στη συνέχεια:
  1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συντάσσει και διανέμει επιστολή προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου του, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη νέα δράση και τον χρόνο υλοποίησης αυτής.
  2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, αποφασίζει για πρακτικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν όπως, η συνεννόηση μεταξύ των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας για το πρόγραμμα της Δευτέρας, ο έλεγχος εκ μέρους των μαθητριών και των μαθητών του περιεχομένου της σχολικής τσάντας που θα αφήσουν στο σχολείο για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου.
  3. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα του ενός Σαββατοκύριακα τον μήνα. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com