Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τι συμβαίνει με τις τιμές των φαρμάκων εκτός αποζημίωσης

Αυξήσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), δηλαδή των σκευασμάτων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία και δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αγορά τους, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί μετά την απελευθέρωση της τιμολόγησής τους.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η απελευθέρωση των τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ έχει φέρει αυξήσεις μέχρι και 200% στις τιμές χονδρικής, με τους καταναλωτές, να καλούνται να πληρώσουν περισσότερα και τους φαρμακοποιούς να αδυνατούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στον ασθενή. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει επίσης πως η αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής αναγκάζει πολλές φορές τους φαρμακοποιούς να πωλούν και με ζημιά, ενώ από την άλλη πλευρά το παρατηρητήριο τιμών των ΜΥΣΥΦΑ από το υπ. Υγείας δεν έχει εφαρμοστεί.
Όπως σημειώνουν οι φαρμακοποιοί, οι μεγαλύτερες διαφορές διαπιστώνονται σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, ειδικά σε φάρμακα για το κρυολόγημα, σε κρέμες για μυϊκούς πόνους και σε παυσίπονα. Συγκεκριμένα, γνωστό σκεύασμα για ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης, από 1,29 ευρώ που πωλούνταν στις 27-12-2016, η τιμή του έχει φτάσει στα 1,87 ευρώ (αύξηση 45%). Καραμέλες για το βήχα από 2,23 ευρώ πέρσι, διατίθενται στα 2,90 ευρώ. Σιρόπι ευρείας κυκλοφορίας για τον πονόλαιμο, από 2,09 ευρώ πέρσι το Δεκέμβριο, αυξήθηκε φέτος στα 2,39 ευρώ (άνοδος 14,3%). Η υψηλότερη άνοδος από τα 52 συνολικά μη συνταγογραφούμενα που έχει στη διάθεσή του ο ΠΦΣ, διαπιστώνεται σε ένα αναλγητικό σιρόπι, το οποίο από 0,81 ευρώ διατίθεται στα 2,45 ευρώ (αύξηση 202%). 
Στον αντίποδα, στελέχη από την αγορά των φαρμακευτικών σημειώνουν πως οι τιμές παραμένουν στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων στην Ευρώπη και πως μετά την απελευθέρωση έπρεπε να διορθωθούν λανθασμένες τιμές που είχε δώσει παλιότερα το υπουργείο Υγείας. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στην τιμή των μη συνταγογραφούμενων μετά την απελευθέρωσή τους. Όπως σημειώνουν, από τις αρχές του Αυγούστου, μετά την απόφαση του υπ. Υγείας για το άνοιγμα της τιμολόγησης, πολλές φαρμακευτικές προχώρησαν σε αναπροσαρμογές.  
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ αναγράφεται ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης, η οποία, αν και δεν θα είναι υποχρεωτική για όσους διαθέτουν τα φάρμακα, θεωρείται δεσμευτική. Η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής διαμορφώνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών -μελών της Ε.Ε, όπου βρέθηκε τιμή, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, από το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη μέλη, όπου βρέθηκε τιμή. Αν το φάρμακο τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει, και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com