Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Stay tunet !!!!!

01 / 04 / 2017    07:00    @ ?

 

διαβάστε περισσότερα...

Χάθηκε η εμπιστοσύνη, χάνεται και το μέτρο...

Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Η διάψευση του ΔΝΤ περί απαίτησης και από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δεσμευτεί για το... Μνημόνιο plus που ζητούν οι δανειστές μετά το 2019, δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν.

διαβάστε περισσότερα...

Δραματικά στοιχεία: Ενας εργαζόμενος συντηρεί τρία άτομα - Χωρίς εργασία το 60% του πληθυσμού

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση στην χώρα μας, τα οποία αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας: Τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9,2 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 4,43 εκατ. δεν εργάζονται, καθώς ανήκουν στο «μη εργατικό δυναμικό» της χώρας. Στο εργατικό δυναμικό ανήκουν 4,772 εκατ. άτομα, εκ των οποίων εργάζονται 3,648 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 1,124 εκατ. είναι οι άνεργοι.Αν από τους εργαζόμενους αφαιρεθούν και οι περίπου 375 χιλ. που απασχολούνται με μερική απασχόληση -και ως εκ τούτου έχουν καθαρές αμοιβές της τάξεως των 300-400 ευρώ μηνιαίως- τότε μένουν 3,27 εκατ. πολίτες με πλήρη απασχόληση για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.

Έτσι σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που πραγματοποίησε η «Ναυτεμπορική», στην πραγματικότητα, κάθε εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση πρέπει να συντηρήσει τρία άτομα, είτε πρόκειται για παιδιά κάτω των 15 ετών είτε για συμπολίτες του που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, είτε για συνταξιούχους.

Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και την απασχόληση αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται και επιβιώνει είτε με τη σύνταξη είτε με τα όποια επιδόματα χορηγεί το Δημόσιο, είτε χάρη στον θεσμό της οικογένειας που παραμένει βασικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας.

Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και η συνεχιζόμενη μείωση των μέσων αποδοχών, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική.

Η όποια αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων -η οποία μάλιστα ήταν πολύ μικρή στο 4ο τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2015- στηρίζεται εν πολλοίς στη μερική απασχόληση, το μερίδιο της οποίας έχει ξεπεράσει πλέον το 10% και διευρύνεται συνεχώς. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (δ’ τρίμηνο 2016), σε σύνολο 3,648 εκατ. απασχολούμενων, οι 375 χιλιάδες είναι μερικώς απασχολούμενοι.

Όσο διευρύνεται το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στη συνολική, τόσο μειώνεται ο μέσος όρος αποδοχών και τόσο συρρικνώνονται οι κατά κεφαλήν ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδονται για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα που προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων της απασχόλησης είναι ότι «γερνάει» το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Οι απασχολούμενοι στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών ανήλθαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 στο 1,53 εκατ. σε σύνολο 3,648 εκατ. αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 42%. Το αντίστοιχο ποσοστό στο δ’ τρίμηνο του 2001 (δηλαδή λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ) ήταν 33%. Τότε, οι απασχολούμενοι έφταναν στα 4,152 εκατ. και οι έχοντες συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους ήταν 1,447 εκατομμύρια.


2. Σε σύνολο 1,124 εκατομμυρίων ανέργων στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016, οι 367,8 χιλιάδες είχαν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους καταλαμβάνοντας μερίδιο 32,72% στις τάξεις των ανέργων. Η αύξηση των ανέργων άνω των 45 είναι εκρηκτική αν συγκριθεί με τα επίπεδα της… δραχμής.

Στο δ’ τρίμηνο του 2001 οι άνεργοι ήταν 526,3 χιλιάδες και τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ήταν μόλις 79,8 χιλιάδες, με το σχετικό ποσοστό να περιορίζεται στο 15%. Κάτι που σημαίνει ότι στη 15ετία έχουμε υπερδιπλασιασμό του ποσοστού των ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών.

3. Από τα 4,772 εκατομμύρια Έλληνες που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας και έχουν συμπληρώσει τα 15, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ανήκει το 1,898 εκατομμύριο που αντιστοιχεί στο 39,77%.

Το εργατικό δυναμικό της χώρας ήταν αντίστοιχο και το 2001 καθώς στο δ’ τρίμηνο του συγκεκριμένου έτους έφτανε στα 4,678 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι ότι προ 15 ετών, τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών ήταν μόλις 1,447 εκατομμύριο με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στο 31% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας.

«Γερασμένο» εμφανίζεται και το μη οικονομικά ενεργό κομμάτι της χώρας. Σε σύνολο 4,427 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν αναζητούν πλέον εργασία, τα 3,255 εκατομμύρια (ποσοστό 73,5%) έχει ξεπεράσει τα 45.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πλέον συνταξιούχοι κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων από τη συγκεκριμένη «δεξαμενή».

Πριν από 15 χρόνια, στο 4ο τρίμηνο του 2001, το μη οικονομικά ενεργό κομμάτι του πληθυσμού ήταν και πάλι 4,486 εκατομμύρια άτομα. Μόνο που τότε αυτοί που είχαν συμπληρώσει τα 45 ήταν 2,941 εκατομμύρια αντιστοιχώντας στο 65% του μη οικονομικά ενεργού τμήματος του πληθυσμού.

Η μερική απασχόληση

Η μερική απασχόληση γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη μέθοδος απασχόλησης στους κρισιμότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Από τους 374,3 χιλιάδες μερικώς απασχολούμενους -οι 152,5 χιλιάδες είναι άνδρες και οι 221,8 χιλιάδες είναι γυναίκες- οι περισσότεροι απασχολούνται στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο (71,3 χιλιάδες).

Ακολουθεί ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης με 64 χιλιάδες, ενώ 46,8 χιλιάδες απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Τέταρτος κατά σειρά όσον αφορά τη δημοφιλία της μερικής απασχόλησης είναι ο χώρος της εκπαίδευσης με 41 χιλιάδες άτομα.

Οι περισσότεροι μερικώς απασχολούμενοι είναι απόφοιτοι λυκείου (152,9 χιλιάδες σε σύνολο 374,3 χιλιάδων), ενώ υπάρχουν και 79,1 χιλιάδες πτυχιούχοι πανεπιστημίου αλλά και 41,3 χιλιάδες απόφοιτοι ΤΕΙ. Μόλις 8,2 χιλιάδες με μεταπτυχιακό απασχολούνται μερικώς.διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ Πώς θα γίνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία, τράπεζες

Εξπρές και πολλαπλές κατασχέσεις σε ίδια κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο, σε ιδιώτες και τις τράπεζες και πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης η οποία είναι διαφορετική αν ο οφειλέτης χρωστά στο Δημόσιο και διαφορετική αν έχει οφειλές προς τις τράπεζες είναι ορισμένες από τις ανατροπές που που έχει φέρει η ενεργοποίηση του ν. 4331/2015 με τον οποίο τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.Οι διαδικασίες για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς επιταχύνονται, ενώ περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση του οφειλέτη και της οικογένειάς του τα περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να κατασχεθούν και να βγουν στο σφυρί. Οι αλλαγές στις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων για χρέη προς τις τράπεζες, προς ιδιώτες και το Δημόσιο κωδικοποιούνται με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή. Ειδικότερα:

[1] Πλειστηριασμοί ακινήτων: Με βάση την αντικειμενική αξία και όχι την εμπορική, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερη, εξακολουθεί να προσδιορίζεται η τιμή εκκίνησης κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Αντιθέτως, για πλειστηριασμούς που πραγματοποιούνται για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες η τιμή εκκίνησης προσδιορίζεται πλέον με βάση την εμπορική αξία, δηλαδή σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στις περισσότερες των περιπτώσεων. Συγκεκριμένα τα κατασχεμένα ακίνητα πλέον εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά το χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Πριν την αλλαγή αυτή, ίσχυε η κατ' εκτίμηση αξία από το δικαστικό επιμελητή ή τον προσληφθέντα πραγματογνώμονα, η οποία δεν μπορούσε να είναι μικρότερη της αντικειμενικής αξίας. Ο προσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς γινόταν στα 2/3 της εκτιμηθείσας αξίας ή στην αντικειμενική.
Πώς θα γίνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία, τράπεζες

[2] Πολλαπλές κατασχέσεις: Συγκεκριμένα επιτρέπονται πλέον πολλαπλές κατασχέσεις επί του ιδίου πράγματος (κινητού ή ακινήτου), σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση αυτή οι εκτελεστικές διαδικασίες βαίνουν παράλληλα και σταματάνε όταν γίνει η πρώτη κατακύρωση.

[3] Κατάσχεση στα χέρια μεσεγγυούχου: Το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει κινητά πράγματα που μπορεί να έχει ο μεσεγγυούχος (π.χ. κοσμήματα, πίνακες)

[4] Δικαίωμα κατάσχεσης: Δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Για παράδειγμα εάν ο οφειλέτης έχει μόνο ένα σπίτι, μπορούν να το διεκδικήσουν την ίδια στιγμή, τόσο το δημόσιο όσο και οι τράπεζες ή οι υπόλοιποι ιδιώτες πιστωτές.

[5] Διεκδίκηση απαιτήσεων: Το δημόσιο χάνει τη σειρά του, στην διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα καταργούνται τα προνόμια του δημοσίου, των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων στην ικανοποίηση των απαιτήσεών του δημοσίου τομέα, έναντι των απαιτήσεων των τραπεζών (ειδικά προνόμια).Όλοι οι πιστωτές να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στον οφειλέτη.

[6] Ακατάσχετα: Καταργούνται κατηγορίες ακατασχέτων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Εξαιρούνται πλέον από την κατάσχεση, μόνον τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του και, προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Συγκεκριμένα από την κατάσχεση εξαιρούνται είδη προσωπικής χρήσης του οφειλέτη όπως ρούχα, παπούτσια και σεντόνια. Σε ότι αφορά τα έπιπλα δεν κατάσχονται μόνο εκείνα που είναι απαραίτητα για την διαβίωση του οφειλέτη. Επίσης δεν κατάσχονται εργαλεία τα οποία προορίζονται για την άσκηση του επαγγέλματος του οφειλέτη.

[7] Διαδικασία πλειστηριασμού: Θεσπίζεται διαφορετικός τρόπος πλειοδοσίας (αναβάθμιση γραπτών προσφορών). Ο πλειστηριασμός γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.

[8] Πλειστηριασμοί 11 μήνες το χρόνο: Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε, εκτός αν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών.

[9] Αρση τραπεζικού απορρήτου: Το Δημόσιο, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ζητούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου του οφειλέτη και να δεσμεύσουν ποσό ισόποσο με το χρέος ή μετοχές αντίστοιχης αξίας.

[10] Εγγυοδοσία: Προβλέπεται η κατάθεση από κάθε πλειοδότη εγγυοδοσίας ίσης με το 30% (αντί του 100 % αυτής που ίσχυε) της τιμής της πρώτης προσφοράς.

[11] Διαδικασίες εξπρές: Επιταχύνονται οι χρόνοι (έως 50%) και απλοποιούνται οι διαδικασίες πλειστηριασμού σε βάρος οφειλετών. Η ημέρα του πλειστηριασμού ορίζεται υποχρεωτικά στην κατασχετήρια έκθεση 7 μήνες από την ημέρα περάτωσης της κατάσχεσης και όχι πάντως μετά την παρέλευση 8 μηνών

[12] Διαδικασία κατάσχεσης: Η διαδικασία της κατάσχεσης ολοκληρώνεται σε πέντε ημέρες από την κοινοποίηση της κατάσχεσης κινητών και ακίνητων στον οφειλέτη, από 8 που ίσχυε. Μάλιστα για τις κατασχέσεις που διενεργεί το Δημόσιο προβλέπεται ότι αντίγραφο της έκθεσης κατασχέσεις ακινήτων παραδίδεται άμεσα με την κατάσχεση στον οφειλέτη ή εντός 4άρων ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης. Υποχρεωτικά θα αναγράφεται και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του οφειλέτη και τους επισπεύδοντος στην κατασχετήρια έκθεση.

[13] Ηλεκτρονική δημοσίευση πλειστηριασμών: Καθιερώνεται διαδικτυακή δημοσίευση, μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων πλειστηριασμών (deltio.tnomik.gr) του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.διαβάστε περισσότερα...

Μόλις 120 χιλιάδες πολίτες πληρώνουν το 29,5% των φόρων

Η υπερφορολόγηση διογκώνει τη φοροδιαφυγή, περιορίζει τα εισοδήματα των φορολογούμενων και μειώνει τα φορολογικά έσοδα. Μόλις το 1,6% των φορολογούμενων καλούνται να πληρώσουν το 29,5% του συνόλου των φόρων.Όπως προκύπτει από την έρευνα της διαΝΕΟσις που παρουσιάστηκε χθες στην ειδική εκδήλωση του ΣΕΒ για τη φοροδιαφυγή το ελληνικό δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισ. ευρώ ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους. Οπως προκύπτει από την έκθεση:

• Ενώ το 2011 οι φορολογούμενοι που δήλωναν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανέρχονται στο 49% του συνόλου και πλήρωναν το 1% των φόρων, το 2014, το ποσοστό των φορολογούμενων με αντίστοιχα εισοδήματα αυξήθηκε στο 68,9% και πλήρωναν το 11% των φόρων. Εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ δήλωνε το 2011, το 8% των φορολογούμενων και πλήρωναν το 69% του συνολικού φόρου, ενώ το 2014 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ ανέρχονταν μόλις σε 1,6% και πλήρωναν το 29,5% των συνολικών φόρων.

• Οι αυτοαπασχολούμενοι ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο κλάδος παροχής λογιστικών - χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο κλάδος παροχής νομικών υπηρεσιών βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά μόλις 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος.

Πρόκειται για πολίτες με εισοδήματα 42.000 ευρώ και άνω και αποτελούν το 1,6% των φορολογούμενων, σύμφωνα με δεδομένα από το 2014.

Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι το Δημόσιο χάνει ετησίως έως και 16 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους. Ως αιτίες της φοροδιαφυγής επισημαίνονται η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι.


διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ Συντάξεις

Ο καλός μέσος όρος μισθού και τα πολλά έτη ασφάλισης εξασφαλίζουν τελικά μεγαλύτερο ποσό στη σύνταξη, παρά τα όσα αρχικά προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι απώλειες για όσους έχουν πολλά έτη στην εργασία και μισθό άνω των 1.500 ευρώ περιορίζονται. 


διαβάστε περισσότερα...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κουπόνια 100 ευρώ σε μονογονεϊκές οικογένειες για τις λαϊκές αγορές

Το πράσινο φως για τη διάθεση κουπονιών για τις λαϊκές αγορές σε μονογονεϊκές οικογένειες άναψε η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, μετά από σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Κώστα Γιουτίκα. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η σκοπιμότητα για τη δαπάνη του ποσού των 200.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των ανταποδοτικών τελών των λαϊκών αγορών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να διατίθεται σε μέλη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Το ποσό αυτό θα δοθεί εφάπαξ σε 1.634 μονογονεϊκές οικογένειες, καταγεγραμμένες στα μητρώα των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε οικογένεια θα λάβει φέτος κουπόνια αξίας 100 ευρώ, με τα οποία θα μπορεί να αγοράζει προϊόντα στις λαϊκές. Από τη πλευρά τους οι συμβεβλημένοι πωλητές των λαϊκών αγορών θα εξαργυρώνουν τα κουπόνια εισπράττοντας το αντίτιμο από την Περιφέρεια.

Πρόθεση του αντιπεριφερειάρχη είναι μέχρι το Πάσχα να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των συναντήσεών του με τα προεδρεία των συλλόγων και των ομοσπονδιών των παραγωγών και των εμπόρων στις λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την καθιέρωση του νέου αυτού κοινωνικού μέτρου.

Τα επόμενα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση του μέτρου είναι η έγκρισή του από την Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας, η λήψη θετικής απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ανάθεση του διαγωνισμού για την εκτύπωση των κουπονιών.


διαβάστε περισσότερα...

Με προσαύξηση 75% η αμοιβή για εργασία την 25η Μαρτίου

Προσαυξημένες υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες τις αμοιβές των εργαζομένων που θα απασχολήσουν την 25η Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων της ΓΣΕΕ, αν οι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό, αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, δικαιούνται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τις Κυριακές και τις αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει, τέλος, ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ 17,4% ΤΟΥ ΑΕΠ για συντάξεις

Για δύο δεκαετίες πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα σημείωσε μεγάλη άνοδο συνεπικουρούμενη, μεταξύ άλλων, από την ταχεία αύξηση των μισθών και τις συγκριτικά γενναιόδωρες παροχές του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σε σύγκριση με τις άλλες δύο οικονομίες της Ευρωζώνης με τις δυσμενέστερες δημογραφικές προοπτικές, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα την περίοδο 1991 - 2009 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 8,3% σε σχέση με 3,8% στην Ιταλία και 3,6% στη Γερμανία.Αυτό αναφέρει έρευνα της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, η οποία δημοσίευσε χθες ειδική μελέτη με τίτλο «Δαπάνη για συντάξεις και κοινωνική προστασία που επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank.

Οι παραπάνω εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, οδήγησαν τον ΟΟΣΑ το 2007 να χαρακτηρίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ως «δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα». Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) σε κάθε δικαιούχο σύνταξης στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόνο 1,3 εργαζόμενοι, αναλογία που αποτελεί τη χαμηλότερη στην Ε.Ε. των «28». Επιπροσθέτως, το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ελλάδα (ο πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό από 15 έως 64 ετών) εκτιμήθηκε ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 2060 επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. των «28» αλλά και των αντίστοιχων ποσοστών άλλων οικονομιών της Ε.Ε. (π.χ. Ιταλία και Γερμανία) που χαρακτηρίζονται από αρνητικές δημογραφικές τάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία (βάση δεδομένων Ήλιος, Ιούλιος 2015), περίπου το 31,4% του συνολικού κονδυλίου για συντάξεις γήρατος, επιζώντων, αναπηρίας κ.ά. προοριζόταν για δικαιούχους κάτω των 65 ετών.

Σταθεροποίηση
Εξαιτίας των προκλήσεων αυτών, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών διαδοχικών προγραμμάτων σταθεροποίησης της Ελλάδας. Μετά τη μεταρρύθμιση του 2010, την οποία το ΔΝΤ χαρακτήρισε ως «περιεκτική», ακολούθησαν άλλες δύο μεταρρυθμιστικές προσπάθειες το 2011-12 και το 2015-16 με στόχο να μειωθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δαπάνες και να αντιμετωπιστεί μια σειρά διαρθρωτικών αδυναμιών του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις πέτυχαν πράγματι να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία και οι επίσημες προβλέψεις. Για παράδειγμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,9 π.μ. την περίοδο 2013-2060, φτάνοντας το 14,3% του ΑΕΠ στο τέλος αυτής της περιόδου (έναντι επιπέδων της τάξεως του 24% του ΑΕΠ πριν τις μεταρρυθμίσεις), σε σύγκριση με 11,1% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. των 28 και 12,3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Έκθεση για τη δημογραφική γήρανση, 2015). Προς την ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και άλλες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, π.χ. μέση διάρκεια συνταξιοδότησης και μέση διάρκεια συνταξιοδότησης προς το μέσο όρο του εργασιακού βίου.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα ως προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σημείωσε κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία έτη, φτάνοντας το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 (περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 28, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Μέση σύνταξη
Με βάση τις παραπάνω μετρήσεις, φαίνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή σχετικά με το τρέχον ονομαστικό επίπεδο του εγχώριου προϊόντος. Στο ίδιο πνεύμα, η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΔΝΤ, Φεβ. 2017).

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μέσους της Ε.E. όσον αφορά τη μέση ονομαστική μηνιαία σύνταξη, δηλαδή, για τους άνδρες 954 ευρώ έναντι 1.530 ευρώ στην Ε.Ε. των «27» και για τις γυναίκες: 738 ευρώ έναντι 915 ευρώ στην Ε.Ε. των «27».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία αντιστοιχούν στο έτος 2012. Έκτοτε οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν υποστεί περαιτέρω μειώσεις. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (βάση δεδομένων Ήλιος) η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν 893 ευρώ τον Ιούλιο 2015, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 83%) να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από 1.500 ευρώ (περίπου 59% λαμβάνουν μηναία σύνταξη μεταξύ 500-1.000 ευρώ).

Επιπλέον, η συνολική δαπάνη κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα (παροχές σε χρήμα και παροχές σε είδος για ηλικιωμένους, επιζώντες και συντάξεις αναπηρίας καθώς επίσης για υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση οικογενειών, ανεργία, στέγαση και άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες) παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσους της Ε.Ε. των 28 και της Ευρωζώνης, ακόμα και αν μετράται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στην ασθενή κάλυψη που παρέχει το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συντάξεις στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα και άλλες κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες (π.χ. για υγεία, στέγαση, στήριξη άνεργων μελών της οικογένειας) την περίοδο της κρίσης.

Κοινωνικές επιπτώσεις
Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, σχετικές μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις, αν και ο πληθυσμός της χώρας σε ηλικία εργασίας φαίνεται να έχει πληγεί σφοδρότερα από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του εγχώριου πληθυσμού που ζει με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ήταν το 4ο υψηλότερο στην Ε.Ε. των «28» το 2015 μετά την ΠΓΔΜ (στη χειρότερη θέση), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στην τελευταία αξιολόγησή του για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα (Φεβ. 2017), το ΔΝΤ σημειώνει ότι η πιο πρόσφατη μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε το 2015-16 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση εξαλείφοντας ορισμένες στρεβλώσεις και μειώνοντας το κόστος. Ωστόσο υπολείπεται των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τον εξορθολογισμό του συστήματος.

Αναλογία
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) σε κάθε δικαιούχο σύνταξης στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόνο 1,3 εργαζόμενοι, αναλογία που αποτελεί τη χαμηλότερη στην Ε.Ε. των «28».

Αρνητικές τάσεις
Το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ελλάδα (ο πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό από 15 έως 64 ετών) εκτιμήθηκε ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 2060 επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. των «28» αλλά και των αντίστοιχων ποσοστών άλλων οικονομιών της Ε.Ε. (π.χ. Ιταλία και Γερμανία) που χαρακτηρίζονται από αρνητικές δημογραφικές τάσεις.

διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας! - Δείτε το νέο ωράριο

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από την πρώτη του μήνα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ στο Twitter.Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να σεβαστούν τις ώρες κοινής ησυχίας και να μη δημιουργούν θορύβους και φασαρία κατά τα προκαθορισμένα διαστήματα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι βάσει της σχετικής διάταξης, ως ώρες κοινής ησυχίας ορίζονται:

Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Ως θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου, ενώ χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο! 3 στους 100 αστυνομικούς δεν είναι ικανοί να έχουν όπλο

Σε μία περίοδο που η ψυχική υγεία των αστυνομικών απειλείται όσο ποτέ στο παρελθόν από στρεσογόνες καταστάσεις, ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες ένστολοι που δεν έχουν περάσει από τις επιτροπές όπλων της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες εξετάζουν την καταλληλότητα των αστυνομικών να φέρουν οπλισμό.Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι μόλις δύο επιτροπές που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών, ενώ υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας που ενώ έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς ή θανάτους δεν περνούν από τους ψυχολόγους. Το 3% των αστυνομικών που εξετάζεται από τις επιτροπές, που αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους, κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο και έτσι με απόφαση του Αρχηγείου μετατίθεται σε υπηρεσίες γραφείου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το 3% αφορά σε «σοβαρές περιπτώσεις» και πως σίγουρα το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο αν γινόταν μία πιο ενδελεχής εξέταση.

Συγκεκριμένα από το 2009 που λειτουργούν οι επιτροπές όπλων μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 16.500 αστυνομικοί στην Αττική, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι οι 500. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στην Αττική τουλάχιστον 4.000 ένστολοι που δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές όπλων, εκ των οποίων -κατ’ εκτίμηση με βάσει το παραπάνω ποσοστό ακαταλληλότητας- οι 120 φέρουν όπλο ενώ δεν θα έπρεπε.

Τα μέλη των επιτροπών, οι οποίες υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., δουλεύουν σκληρά αλλά δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν παραπάνω από 2.060 άνδρες το χρόνο στην Αττική. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο με πολλά περιστατικά ένοπλων συμπλοκών ανάμεσα σε αστυνομικούς και κακοποιούς, αλλά και αυτοκτονίες ενστόλων. Ακόμα και μετά από ένοπλες συμπλοκές υπάρχουν αστυνομικοί που δεν καλούνται από την υπηρεσία τους να περάσουν από τις επιτροπές.

Ο 30χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος δολοφόνησε 52χρονο οδηγό ταξί στην Καστοριά, παρότι είχε πυροβολήσει το καλοκαίρι του 2014 τον Νίκο Μαζιώτη στο κέντρο της Αθήνας, δεν πέρασε στη συνέχεια από τις επιτροπές όπλων της Αττικής, παρότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιου είδους σοβαρά περιστατικά μπορούν να έχουν επίδραση στην ψυχολογία του ενστόλου. Και αυτό μολονότι η συμπλοκή με τον Μαζιώτη έγινε αιτία για να μετατεθεί ο 30χρονος για υπηρεσιακούς λόγους ασφαλείας από την Αθήνα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά.


διαβάστε περισσότερα...

Το πασχαλινό ωράριο για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε το ωράριο των καταστημάτων κατά την Πασχαλινή περίοδο.Όλα τα εμπορικά καταστήματα δύνανται να λειτουργήσουν την Κυριακή των Βαίων (09/04/17) βάση του νόμου 4177/2013 με προτεινόμενο ωράριο 11:00 π.μ. - 18:00 μ.μ.

Ανλαυτικά το εορταστικό ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 06/04/2017 10π.μ. – 9μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/04/2017 10π.μ. – 9μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 08/04/2017 10π.μ. – 6μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ των Βαίων 09/04/2017 11π.μ. – 6μ.μ.

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 10/04/2017 10π.μ. – 9μ.μ.

Μ. ΤΡΙΤΗ 11/04/2017 10π.μ. – 9μ.μ.

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 12/04/2017 10π.μ. – 9μ.μ.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ 13/04/2017 10π.μ. – 9μ.μ.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/04/2017 1μ.μ. – 7μ.μ.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 15/04/2017 10π.μ. – 4μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ του Πάσχα 16/04/2017 ΚΛΕΙΣΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/04/2017 ΚΛΕΙΣΤΑ

διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν ενόψει 25ης Μαρτίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα:
α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24-03-2017):
Από ώρα 15.00΄ και μέχρι τη λήξη της παρέλασης της 25-03-2017, δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση, στους παρακάτω δρόμους της πόλης:
(1) Στρατηγού Κακαβού.
(2) Αθαν. Σουλιώτη, στο τμήμα της από την οδό Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Κακαβού.
(3) Στο πάρκινγκ, που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων επί της οδού Σουλιώτη.
(4) Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από οδό Σουλιώτη μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
(5) Καραϊσκάκη, στο τμήμα της από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.

β. ΣΑΒΒΑΤΟ (25-03-2017):
1. Από ώρα 03.00΄ μέχρι και τη λήξη της παρέλασης, δεν επιτρέπεται η στάση και στάθμευση, στους παρακάτω δρόμους της πόλης:
(α) Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
(β) Λεωφ. Στρατού, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.
(γ) Ανώνυμη Οδό ανατολικά της πλατείας Ηλεκτρικής, που ενώνει τη Β. Γεωργίου με τη Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου.

2. Από την 07.00΄ ώρα θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις οδούς:
(α) Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
(β) Βασ. Γεωργίου, στο τμήμα της από το Λευκό Πύργο μέχρι την Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας.
(γ) Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.
(δ) Στρατηγού Κακαβού.
(ε) Αθαν. Σουλιώτη, στο τμήμα της από την οδό Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Κακαβού.
(στ) Λεωφ. Στρατού, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.
(ζ) Καραϊσκάκη, στο τμήμα της από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθούν και στους γύρω δρόμους.

Για τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει εκδοθεί σχετική Απόφαση από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Πρωινές ώρες του Σαββάτου 25-03-2017, λόγω των παρελάσεων σε Δήμους και Κοινότητες του Νομού μας, ενδέχεται να υπάρξουν μικρής έκτασης κυκλοφοριακά προβλήματα.

Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η ανωτέρω Υπηρεσία θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας, με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.


διαβάστε περισσότερα...

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ Εγγραφο: Απατεώνας ο Σώρρας, δεν υπάρχουν τα 600 δισ.

Νέες αποκαλύψεις για τη δράση του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος καταζητείται από την περασμένη Παρασκευή, όπως και η σύζυγός του, από τη στιγμή που καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια κάθειρξη έκαστος.διαβάστε περισσότερα...

Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο

Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα μπροστά στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, που αποκλείστηκε.
Εκπρόσωπος της Βουλής ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στα μέλη της απαγορεύθηκε η έξοδος προσωρινά εξαιτίας ενός «συμβάντος ασφαλείας». Η συνεδρίασή της ανεστάλη.

Επίθεση εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του ISIS

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσα τους ο δράστης της επίθεσης και ο αστυνομικός που τον μαχαίρωσε, – ενώ τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν από την επίθεση, που η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ένας αστυνομικός της φρουράς του κοινοβουλίου και ένας άνδρας που πιστεύουμε ότι είναι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και τρεις αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων. Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», πρόσθεσε ο Ρόουλι.
Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης - Στη φωτογραφία φαίνεται πεσμένο κάτω και ένα μαχαίρι
Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης - Στη φωτογραφία φαίνεται πεσμένο κάτω και ένα μαχαίρι

Συνεχής ενημέρωση της Τερέζα Μέι

Οι «σκέψεις» της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι βρίσκονται στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, σημείωσαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

«Οι σκέψεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης βρίσκονται στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

«Η πρωθυπουργός συνεχίζει να ενημερώνεται και σύντομα θα προεδρεύσει της COBR», προστίθεται. Η Μέι αναμένεται να προεδρεύσει μιας έκτακτης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής που αντιμετωπίζει θέματα εθνικής ασφαλείας και κρίσεις.

Η Άμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

«Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου».

Και Γάλλοι μαθητές μεταξύ των τραυματιών

Οπως ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές, μεταξύ των τραυματιών ήταν και τρεις Γάλλοι μαθητές.

Πρόκειται για τρεις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών από το Λύκειο Κονκαρνό της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με μια πληροφορία της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από ένα αυτοκίνητο ενώ περπατούσαν στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι τρεις μαθητές λυκείου.

Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από τον Τάμεση μετά την επίθεση που διαπράχθηκε σε γέφυρα κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Ουεστμίνστερ, ανακοίνωσε η υπηρεσία λιμένων του Λονδίνου, προσθέτοντας πως της προσφέρεται περίθαλψη για σοβαρά τραύματα.

«Μια γυναίκα ανασύρθηκε από το νερό κοντά στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ζωντανή, με σοβαρά τραύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. «Της προσφέρεται πολύ επείγουσα ιατρική περίθαλψη τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Κατά τον ίδιο, η γέφυρα έχει κλείσει για όλα τα οχήματα πλην ασθενοφόρων και αυτοκινήτων της αστυνομίας.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου έκανε γνωστό επίσης ότι προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στο κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες σε τουλάχιστον 10 τραυματίες στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ και θέσαμε πολλά νοσοκομεία σε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεχίζουμε να αντιδρούμε σε αυτό το συμβάν», ανέφερε η Πολίν Κρέινμερ, επιχειρησιακή υποδιευθύντρια της υπηρεσίας ασθενοφόρων της βρετανικής πρωτεύουσας, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Τρόμος στο κέντρο του Λονδίνου: Πυροβολισμοί, νεκροί και τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο - Εικόνες-σοκ

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι εκλήθη περί τις 14:40 τοπική ώρα (16:40 ώρα Ελλάδας) λόγω ενός «συμβάντος στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ που συνδεόταν με τη χρήση όπλων», και λίγη ώρα αργότερα ανέφερε πως αντιμετωπίζει το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» ώσπου να μπορεί να πει με βεβαιότητα περί τίνος πρόκειται.

Λίγο αργότερα ένα ελικόπτερο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας προσγειώθηκε μπροστά στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, δύο άνθρωποι κείτονταν στο έδαφος μπροστά στη Βουλή, στην καρδιά του Λονδίνου.

«Άκουσα καθαρά πυροβολισμούς. Είδα να πέφτει κάποιος ντυμένος στα μαύρα. Νομίζω ήταν αστυνομικός», είπε υπάλληλος της Βουλής των Κοινοτήτων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα έσπευσαν στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κοντά στη Βουλή. Η αστυνομία απομάκρυνε το πλήθος από τη γέφυρα τονίζοντας πως η τοποθεσία «δεν είναι ασφαλής».

Το BBC μετέδωσε ότι υπήρχε ένα ύποπτο όχημα έξω από το κοινοβούλιο, αλλά η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Εν μέσω πλήρους σύγχυσης, φαινόταν σαν το συμβάν να εκτυλισσόταν σε διάφορες τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της γέφυρας του Ουεστμίνστερ, από όπου τουρίστες τραβάνε φωτογραφίες του Μπιγκ Μπεν και άλλων αξιοθέατων.

Εξάλλου δημοσιογράφοι του Ρόιτερς είδαν πολλούς οπλισμένους αστυνομικούς, ανάμεσά τους και κάποιους με ασπίδες, να μπαίνουν στη Βουλή.

Το συμβάν στο Λονδίνο εκτυλίχθηκε έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανία βρισκόταν ήδη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της κλίμακας συναγερμού των αρχών.

Τον Μάιο του 2013, δύο βρετανοί ισλαμιστές μαχαίρωσαν έναν στρατιώτη, τον Λι Ρίγκμπι, σε έναν δρόμο του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Τον Ιούλιο του 2005, τέσσερις βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις στο σύστημα μαζικών μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση στο Λονδίνο εν καιρώ ειρήνης.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι δήλωσε ότι είναι ασφαλής. Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Λονδίνο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως παρακολουθεί την «ανησυχητική» κατάσταση.

Διέκοψε τις εργασίες του και το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε τη συνεδρίαση του, με θέμα την εξουσιοδότηση στην τοπική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της σκωτσέζικης Βουλής Κεν Μάκιντος.

διαβάστε περισσότερα...

Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ η διαδικασία επιλογής αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ρύθμιση, με την οποία καθορίζεται ότι η πρόσληψη αναπληρωτών θα υπάγεται στο ΑΣΕΠ, κατέθεσε με μορφή τροπολογίας το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.Ειδικότερα, η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και προβλέπει για τις σχολικές χρονιές 2017-18 και 2018-19, τη διαδικασία έκδοσης προκήρυξης και κατάρτισης προσωρινών και οριστικών πινάκων αναπληρωτών, να υπάγεται στην έγκριση του ΑΣΕΠ και να πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών θα «υπάγεται πλήρως στις αρχές της αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας που διέπουν τη λειτουργία του ΑΣΕΠ».

Ηλεκτρονικά οι εγγραφές των υποψηφίων αναπληρωτών-ωρομισθίων εκπαιδευτικών για το σχ. έτος 2017-18

Εν τω μεταξύ, για το ερχόμενο σχολικό έτος, οι αιτήσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://opsyd.sch.gr θα είναι διαθέσιμη για συμπλήρωση/διόρθωση συγκεκριμένων πεδίων που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία του ηλεκτρονικού φακέλου του κάθε εκπαιδευτικού, αλλά και για την εγγραφή νέων χρηστών για την απόκτηση ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ο.Π.ΣΥ.Δ..

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι για τη διαδικασία εγγραφής απαιτείται προσωπικός λογαριασμός πρόσβασης στο TAXISNET. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει προσωπικούς κωδικούς TAXISNET, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την έκδοσή τους.

Κατόπιν της εγγραφής τους στο Ο.Π.ΣΥ.Δ., οι νέοι χρήστες οφείλουν να προσέλθουν σε μία Διεύθυνση Εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας, αναλόγως της ειδικότητάς τους), προκειμένου να υποβάλουν τα απαραίτητα κατά περίπτωση πιστοποιητικά.

διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΣΤΑΤ Κατά 102,5% αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας το δ΄ τρίμηνο

Σημαντική αύξηση κατά 102,5% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών) το δ' τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2015.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δ' τρίμηνο πέρυσι οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 6.315 έναντι 3.119 το 2015.

Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014 είχε καταγραφεί μείωση στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας κατά 79,1%.

διαβάστε περισσότερα...

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη ΔΕΗ

Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και η ΔΕΗ, βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και βουλευτές της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.Την έντονη αντίδραση του κ. Φάμελλου, προκάλεσαν οι κατηγορίες κυρίως της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στην επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

«Ναι, πράγματι διαπραγματευόμαστε σκληρά, διότι κάποιοι εισάγουν ζητήματα εκτός της συμφωνίας, αλλά κυρίως διότι το 2014 η χώρα ήταν εκτός συμφωνίας», τόνισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Δεν έχετε καταθέσει καμία άλλη πρόταση εθνικής διαπραγμάτευσης, πλην αυτής που κάνουμε. Αν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε εκτός από τις κορώνες του αντιπροέδρου της ΝΔ, να το πείτε εδώ. Ξεπερνώ εκφράσεις για αυτοτρολάρισμα και αυτογελοιοποίηση, γιατί εκθέτουν αυτούς που τις εκφέρουν».

Απαντώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου, που υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει και άλλα σκληρά μέτρα, ο κ. Φάμελλος αντέτεινε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπογράψει νέα βάρη για τον ελληνικό λαό.

«Ο κ. Τόμσεν ζητά τα νέα μέτρα από το 2015. Δεν τα πήραμε και συνεχίζει να τα ζητά», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, απάντησε ακόμα και στις αιχμές που άφησαν για κατάρρευση της ΔΕΗ, οι εισηγητές της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, αντιτείνοντας ότι δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση, αυτοί που με τις πολιτικές τους οδήγησαν στο ξεπούλημα της.

«Οι υπουργοί που υπέγραψαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των ιδιοκτησιακών στοιχείων της μας κουνάνε το δάχτυλο ενώ ξέρουν ότι ισχύει το αντίθετο. Μας κατηγορούν γιατί δεν υιοθετήσαμε αυτό που οι ίδιοι είχαν παραδώσει», επεσήμανε ο κ. Φάμελλος ενώ διαβεβαίωσε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές. Η εργασία διασφαλίζεται από αυτή την κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, είχε υποστηρίξει ότι η εθνική οικονομία κινδυνεύει από την ανεύθυνη, εμμονική και ιδεοληπτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, και ότι η ΔΕΗ καταρρέει, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στα ενεργειακά ζητήματα, πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, και έχει στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.


διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Stay tunet !!!!

01 / 04 / 2017    07:00    @ ?

 

διαβάστε περισσότερα...

Απλές, μικρές κινήσεις για την οικονομία

Οπως ήταν αναμενόμενο το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει «ναυάγιο» καθώς όλοι γνώριζαν ότι το ελληνικό ζήτημα μεταφέρεται για τον Απρίλιο, τον Μάιο ή μπορεί και για το καλοκαίρι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία.Οι συζητήσεις που γίνονται είναι παγιδευμένες σε μια εμμονή και από τις δύο πλευρές. Αν καταλαβαίνουμε καλά, η κυβέρνηση επιμένει στα αντίμετρα ώστε να ελαφρύνει το βάρος των σκληρών μέτρων ενώ η τρόικα αποκρούει τα αντίμετρα και απαιτεί συνεχώς όλο και περισσότερα. Ομως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέτρα και αντίμετρα έχουν καθαρά αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Οι μειώσεις στις συντάξεις και οι περισσότεροι φόροι απλά θα αποστερήσουν ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσουν περισσότερα νοικοκυριά στην ανέχεια. Κι από την άλλη, η προσπάθεια της κυβέρνησης να «επιδοτήσει» τη φτώχεια με επιδόματα και «δωράκια» α λα καρτ δεν έχει, σε καμιά περίπτωση, αναπτυξιακή διάσταση.

Δανειστές και κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και καιρό να παραμερίσουν τις εμμονές τους και να συμφωνήσουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης με όχημα την ανάπτυξη. Κίνητρα για επενδύσεις, ελάφρυνση των επιχειρήσεων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, στήριξη των μικρών και μεσαίων ελληνικών εταιρειών που ήδη κάνουν «θαύματα» στο εξωτερικό, δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για να επιστρέψουν μερικές χιλιάδες Ελλήνων που μετανάστευσαν. Δυστυχώς η τρόικα, για δικούς της λόγους επιμένει σε μέτρα ενίσχυσης της φτώχειας. Και η Αθήνα πέφτει στην παγίδα και απλά σκέφτεται πώς να επιδοτήσει τη μιζέρια της οικονομίας.

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, όμως, τελικά η έξοδος από την κρίση ίσως να γίνει με απλές και μικρές κινήσεις που θα δώσουν άλλη κατεύθυνση στο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο της χώρας.

διαβάστε περισσότερα...

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ : Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για την προπληρωμένη κάρτα

Για τη διαδικασία έκδοσης και παραλαβής της προπληρωμένης τους κάρτας ανάλογα με την τράπεζα που έχουν επιλέξει για την πίστωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενημερώνει τους δικαιούχους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), για λογαριασμό των τραπεζών μελών της.

Ειδικότερα ανά τράπεζα ισχύουν:

Τράπεζα Πειραιώς: Η κάρτα αποστέλλεται ταχυδρομικώς απενεργοποιημένη, στη διεύθυνση που ο δικαιούχος δήλωσε κατά την αίτηση ένταξής του στο πρόγραμμα ΚΕΑ και συνοδεύεται από επιστολή με οδηγίες για την ενεργοποίησή της.

Ο Προσωπικός Μυστικός Αριθμός (PIN) της κάρτας αποστέλλεται στην ίδια διεύθυνση, με συστημένη αλληλογραφία.

Εθνική Τράπεζα: Η κάρτα αποστέλλεται απενεργοποιημένη στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης από τον δικαιούχο, με απλό ταχυδρομείο, συνοδευόμενη από τον 15ψήφιο κωδικό (Smart PIN). Για την ενεργοποίηση της κάρτας o κάτοχος πρέπει να προσέλθει σε οποιοδήποτε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επιθυμεί για την απόκτηση των θέσεων του PIN και την υπογραφή των όρων χρήσης της κάρτας.

Alpha Βank: Η κάρτα (Alpha Bank Prepaid MasterCard Επιδομάτων) αποστέλλεται ταχυδρομικώς απενεργοποιημένη στην διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος κατά την αίτησή του για την ένταξή του στο ΚΕΑ. Ο Προσωπικός Μυστικός Αριθμός (PIN) της κάρτας αποστέλλεται σε μεταγενέστερο χρόνο, στην ως άνω διεύθυνση.

Η κάρτα δύναται να ενεργοποιηθεί μέσω της υπηρεσίας Alpha Web Banking ή τηλεφωνικά, με κλήση του δικαιούχου-πελάτη στην εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζας (210- 3260000), και κατόπιν επιτυχούς ολοκληρώσεως της διαδικασίας ταυτοποιήσεως του.

Eurobank: Οι πελάτες της Eurobank - δικαιούχοι ΚΕΑ δύνανται να παραλάβουν άμεσα την προπληρωμένη τους κάρτα από οποιοδήποτε κατάστημα Eurobank και Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η έκδοση και παραλαβή νέας προπληρωμένης κάρτας απαιτείται και για όσους ήδη διαθέτουν προπληρωμένη κάρτα. Για τη χρήση προπληρωμένων καρτών Eurobank δεν απαιτείται έκδοση PIN.

Attica Bank: Οι πελάτες της ATTICA BANK, δικαιούχοι ΚΕΑ, μπορούν να παραλάβουν την προπληρωμένη κάρτα τους καθώς και το PIN τους, από το κατάστημα τήρησης του λογαριασμού τους, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης. H ενεργοποίηση των προπληρωμένων καρτών Attica Prepaid Card VISA, θα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του κατόχου στο τηλεφωνικό κέντρο ενεργοποίησης καρτών 210-3397246. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί ο κάτοχος, η επικοινωνία για την ενεργοποίηση της κάρτας να πραγματοποιείται από κλήση του κατόχου μέσω του εκάστοτε Καταστήματος.
διαβάστε περισσότερα...

Εφορία: «Μεγάλος Αδελφός» θα ελέγχει τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα

Το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταυρώσεων μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων στις τράπεζες και των εισοδημάτων που δηλώνονται στην εφορία πρόκειται άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το σύστημα έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με επιτυχία και άμεσα αναμένεται να ενισχύσει το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας θα περνά άμεσα και σε λίγες ώρες από κόσκινο τις καταθέσεις σε συνδιασμό με τις φορολογικές δηλώσεις.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Πιτσιλής παρουσίασε τις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο για τη φοροδιαφυγή όσο και για το λαθρεμπόριο. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι:

1) Ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση των ελέγχων για το έτος 2017 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σημειώνεται ότι φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Για το 2016, όπως ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής, πραγματοποιήθηκαν τελικά περισσότεροι έλεγχοι από όσους είχαν προβλεφθεί - ενώ ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος έχει τεθεί για το 2017.

2) Στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο. Αυτό φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, «έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται τα δάνεια απ' όλες αυτές τις κινήσεις».

Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, από Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.

3) Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες, όπως ανέφερε ο Γ. Πιτσιλής, είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζονται οι προσομοιώσεις εφαρμογής της, σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

4) Σχεδιάζονται έλεγχοι σχετικά με την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, σε γειτονικές χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Η επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, έχει προχωρήσει σημαντικά, και οι κεντρικές υπηρεσίες της ετοιμάζουν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, που οδηγούν στην παράκαμψη των καταχρηστικών πρακτικών των φορολογουμένων για φορολογικούς σκοπούς και την αποκάλυψη της πραγματικής συναλλακτικής συμπεριφοράς τους.

«Αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του φαινομένου της πλασματικής μετεγκατάστασης. Τη φορολογική μας γειτονιά την ξέρετε όλοι, βρισκόμαστε σε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τη μετεγκατάσταση, όμως ως φορολογική διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταπολεμήσουμε την πλασματική μετεγκατάσταση» δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής.

5) Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, το 2016 ήταν μια καλή χρονιά για τους ελέγχους των καπνικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα του 2016 είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2015, καθώς ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά περίπου 40% και το ποσό βεβαίωσης αυξήθηκε κατά 125,4% (357,8 εκατομμύρια ευρώ το 2016, έναντι 158,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία).

Σημαντικές είναι και οι κατασχέσεις τσιγάρων, που πραγματοποιήθηκαν από τα τελωνεία, καθώς αυξήθηκαν το 2016 κατά 40% περίπου, σε σχέση με το 2015.

Ως προς τους ελέγχους στα καύσιμα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 12.018 έλεγχοι έναντι 8.859 το 2015, δηλαδή ο αριθμός των ελέγχων αυξήθηκε κατά 35% περίπου. Ενώ το 2015 οι τελωνειακές αρχές κατάσχεσαν 4.335 λίτρα υγρών καυσίμων, το 2016 κατάσχεσαν 5.020 λίτρα.

Από τις αρχές του 2017, έχει τεθεί σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου καυσίμων, στο οποίο προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων με εκτεταμένο αριθμό δειγματοληψιών, με συνεργασία των χημικών και τελωνειακών υπηρεσιών.διαβάστε περισσότερα...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ Μεγάλες ανατροπές στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

Εγκύκλιο εξέδωσε ο Γραμματέας Εσόδων Γ. Πιτσιλής, με την οποία δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Οπως αναφέρεται, προκειμένου για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, υπερισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ καθώς όπως αναφέρεται «οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εφαρμόζονται εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος νομοθετικού διατάγματος [...]».Αναφέρονται οι σημαντικότερες μεταβολές που επήλθαν με τις νέες διατάξεις στο δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές είναι:

Υιοθετείται και στο δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης το σύστημα των πολλαπλών κατασχέσεων.

Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου (αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε), εκτός αν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να υποστούν φθορά, καθώς και όταν πρόκειται για πλειστηριασμό πλοίων ή αεροσκαφών.

Τα κατασχεμένα ακίνητα πλέον εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία αυτών κατά το χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς, με βάση τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προστέθηκε παράγραφος με την οποία «το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άυλων μετοχών που καταχωρίζονται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της κατάθεσης ή της μετοχής. Το απόρρητο αίρεται μόνο για τα χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή».

Πιο αναλυτικά:

- Τροποποιήσεις στις διατυπώσεις της κατάσχεσης και στην προδικασία του πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) και λοιπά συναφή θέματα, όπως:
• υιοθέτηση συστήματος πολλαπλών κατασχέσεων επί του ιδίου πράγματος,
• κατάργηση περίληψης κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θέσπισης αντ' αυτής του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης,
• πρόσθετες επιδόσεις αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης κινητών και ακινήτων και τήρηση νέων προθεσμιών για τη διενέργεια αυτών,
• υποχρεωτικό πλέον στοιχείο της κατασχετήριας έκθεσης καθώς και του αποσπάσματος αυτής είναι και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) των υπέρ ου και καθ' ου η εκτέλεση,
• διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.
- Τροποποιήσεις στην κύρια διαδικασία του πλειστηριασμού, αναπλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) και λοιπά συναφή θέματα, όπως:
• πρόβλεψη διαφορετικού τρόπου πλειοδοσίας (αναβάθμιση γραπτών προσφορών),
• τροποποίηση χρονικού διαστήματος απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού από 1 έως 31 Αυγούστου (με εξαίρεση τον πλειστηριασμό πλοίων και αεροσκαφών ή πραγμάτων που πρόκειται να υποστούν φθορά,
• πρόβλεψη περί έντοκης κατάθεσης από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού του εκπλειστηριάσματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θεσμοθέτηση αυτής ως ακατάσχετης κλπ,
• διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων της περίληψης πράξης αναπλειστηριασμού ή της δήλωσης επίσπευσης / συνέχισης πλειστηριασμού από τον ίδιο ή άλλο δανειστή, με επιμέλεια του υπαλλήλου του πλειστηριασμού.
- Νέος τρόπος προσδιορισμού της αξίας των κατασχεθέντων ακινήτων και καθορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς βάσει της εμπορικής αξίας αυτών,
- Σύντμηση προθεσμίας άσκησης αναγγελίας δανειστών το αργότερο (5) ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό,
- Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την κατάταξη απαιτήσεων των αναγγελθέντων δανειστών καθώς και ως προς την είσπραξη / επιστροφή εκπλειστηριάσματος καταταγέντων δανειστών.

διαβάστε περισσότερα...

ΓΣΕΕ Tι ισχύει για την αμοιβή της 25ης Μαρτίου στον ιδιωτικό τομέα

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την 25η Μαρτίου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν Κυριακές και αργίες.
Ειδικότερα, φέτος που η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο, η ΓΣΕΕ στην ενημέρωση της αναφέρει ότι ισχύει:

α) Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν:

1) Όσοι εργάζονται με πενθήμερο, αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, θα πρέπει να λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον.

2) Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, λόγω συστήματος πενθήμερης εργασίας, δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Επί συστήματος εξαήμερης απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν στις 25 Μαρτίου 2017, θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα) ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής πέραν του μισθού τους.

β) Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ' το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Tέλος, η ΓΣΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωση της ότι ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό) με ημέρα υποχρεωτικής αργίας δεν είναι νόμιμος.


διαβάστε περισσότερα...

1.095.866 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Επιπλέον 41.544 άνεργοι (+4,64%) που αναζήτησαν, αλλά, δεν βρήκαν απασχόληση και 54.789 νέοι (+12,21%) μακροχρόνια άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ μεταξύ Φεβρουαρίου ‘15 και Φεβρουαρίου ‘16 με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, μαζί με όσους έχουν πάψει να αναζητούν οποιαδήποτε θέση εργασίας, να φτάσει τους 1.095.866, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των τελευταίων ετών για το συγκεκριμένο μήνα. Την επιδείνωση των δεικτών της εγγεγραμμένης ανεργίας αλλά και της προστασίας των ανέργων δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα οποία:Οι άνεργοι με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε 936.110 άτομα, από 894.566 που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Πάνω από μισό εκατομμύριο οι μακροχρόνια άνεργοι

Τον Φεβρουάριο δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία επιπλέον 159.756 άνεργοι, δηλαδή συνολικά, στις λίστες του ΟΑΕΔ ήταν 1.095.866 άνεργοι από 1.081.064 τον ίδιο μήνα πέρυσι, 1.061.221 τον Φεβρουάριο του ‘15, 1.062.717 τον Φεβρουάριο του ‘14, 1.054.655 τον Φεβρουάριο του ‘13, 956.041 τον Φεβρουάριο του ‘12, 838.640 τον Φεβρουάριο του ‘11 και 766.159 που ήταν τον Φεβρουάριο του 2010.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των ανέργων - αναζητούντων εργασία καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25,39%).

Οι μακροχρόνια άνεργοι - αναζητούντες εργασία έφτασαν τους 503.431 από 448.642 που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα και αποτελούν ήδη το 53,78% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Από τους μακροχρόνια άνεργους οι άνδρες είναι 171.680 άτομα και οι γυναίκες 331.751 ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται καθώς τον ίδιο μήνα του 2015 ήταν 461.000, το 2014 431.523, το 2013 ήταν 357.561, το 2012 ήταν 308.313, το 2011 δεν ξεπερνούσαν τους 244.773 και το 2010 ήταν μόνο 176.266.

Στο Νότιο Αιγαίο
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών στους ανέργους αναζητούντες εργασία με διάρκεια ανεργίας μεγαλύτερη ή ίση των 12 μηνών από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους φέτος εμφανίζεται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (41,01%). Οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι τον Φεβρουάριο ήταν 178.105 σε σύνολο 1.095.866 (δηλαδή επίδομα ελάμβανε μόνο το 16,25%). Οι 104.900 (ποσοστό 58,90%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 73.205 (ποσοστό 41,10%) εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Ως συνέπεια της αύξησης της ανεργίας, καταγράφεται αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων στο σύνολό τους (κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σε 15.505 άτομα (+9,54%).

Σε σύγκριση, ωστόσο, με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της αυστηροποίησης των προϋποθέσεων επιδότησης, υπάρχει μείωση: Τον αντίστοιχο μήνα του 2013 οι επιδοτούμενοι ήταν 230.560, το 2012 ήταν 283.027, το 2011 ήταν 280.076 και το 2010 (με την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα) ήταν 271.297.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Στους άνεργους που αναζητούν εργασία 576.491 (ποσοστό 61,58%) είναι γυναίκες και 359.619 (ποσοστό 38,42%) άνδρες. Ανά ηλικιακή ομάδα, 6.653 άτομα (ποσοστό 0,71%) είναι από 15-19 ετών, 63.384 (ποσοστό 6,77%) 20-24 ετών, 113.552 (ποσοστό 12,13%) από 25-29 ετών, 376.203 (ποσοστό 40,19%) μεταξύ 30-44 ετών, 218.445 (ποσοστό 23,34%) από 45-54 ετών, 140.954 (ποσοστό 15,06%) από 55-64 ετών και 16.919 (ποσοστό 1,81%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Με βάση το εκπαιδευτικό επίπεδο, 42.486 (ποσοστό 4,54%) είναι χωρίς εκπαίδευση, 285.513 (ποσοστό 30,50%) Υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου), 446.289 (ποσοστό 47,67%) Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 161.822 (ποσοστό 17,29%) είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αύξηση
Οι άνεργοι με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας τον μήνα Φεβρουάριο αυξήθηκαν σε 936.110 άτομα, από 894.566 που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Φεβρουάριο δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία επιπλέον 159.756 άνεργοι.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των ανέργων - αναζητούντων εργασία καταγράφηκε τον τελευταίο χρόνο στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (25,39%).

Από τους μακροχρόνια άνεργους οι άνδρες είναι 171.680 άτομα και οι γυναίκες 331.751 ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται καθώς τον ίδιο μήνα του 2015 ήταν 461.000, το 2014 431.523, το 2013 ήταν 357.561, το 2012 ήταν 308.313, το 2011 δεν ξεπερνούσαν τους 244.773 και το 2010 ήταν μόνο 176.266.

διαβάστε περισσότερα...

ΜΕΛΕΤΗ EUROBANK Συντάξεις: Τι γίνεται στην Ελλάδα, τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank δημοσίευσε σήμερα ειδική μελέτη με τίτλο «Δαπάνη για συντάξεις και κοινωνική προστασία: Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.». Τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank.

Βασικές επισημάνσεις & συμπεράσματα μελέτης
1. Για δύο δεκαετίες πριν από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα σημείωσε μεγάλη άνοδο συνεπικουρούμενη, μεταξύ άλλων, από την ταχεία αύξηση των μισθών και τις συγκριτικά γενναιόδωρες παροχές του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σε σύγκριση με τις άλλες δύο οικονομίες της ευρωζώνης με τις δυσμενέστερες δημογραφικές προοπτικές, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα την περίοδο 1991 – 2009 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 8,3% σε σχέση με 3,8% στην Ιταλία και 3,6% στη Γερμανία.

2. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δυσμενείς δημογραφικές τάσεις, οδήγησαν τον ΟΟΣΑ το 2007 να χαρακτηρίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ως «δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα». Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014 (τα τελευταία διαθέσιμα) σε κάθε δικαιούχο σύνταξης στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόνο 1,3 εργαζόμενοι, αναλογία που αποτελεί τη χαμηλότερη στην Ε.Ε. των 28. Επιπροσθέτως, το ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ελλάδα (ο πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό από 15 έως 64 ετών) εκτιμήθηκε ότι θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 2060 επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 αλλά και των αντίστοιχων ποσοστών άλλων οικονομιών της Ε.Ε. (π.χ. Ιταλία και Γερμανία) που χαρακτηρίζονται από αρνητικές δημογραφικές τάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία (βάση δεδομένων Ήλιος, Ιούλιος 2015), περίπου το 31,4% του συνολικού κονδυλίου για συντάξεις γήρατος, επιζώντων, αναπηρίας κ.α. προοριζόταν για δικαιούχους κάτω των 65 ετών.

3. Εξαιτίας των προκλήσεων αυτών, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών διαδοχικών προγραμμάτων σταθεροποίησης της Ελλάδας. Μετά τη μεταρρύθμιση του 2010, την οποία το ΔΝΤ χαρακτήρισε ως «περιεκτική», ακολούθησαν άλλες δύο μεταρρυθμιστικές προσπάθειες το 2011-12 και το 2015-16 με στόχο να μειωθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δαπάνες και να αντιμετωπιστεί μια σειρά διαρθρωτικών αδυναμιών του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

4. Συγκεκριμένα, οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις στόχευαν μεταξύ άλλων: στην αύξηση των ορίων ηλικίας πρόωρης και νόμιμης συνταξιοδότησης, στη σύσφιξη των κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησης, στην αύξηση των ελάχιστων απαιτούμενων ετών για την καταβολή εισφορών, στην εναρμόνιση των εισφορών κύριας σύνταξης στο 20% για όλους τους εργαζόμενους, στην καθιέρωση ενός ενιαίου κανόνα παροχών τόσο για τους υφιστάμενους όσο και για τους νέους συνταξιούχους, στο σχεδιασμό επιλεγμένων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για δικαιούχους με συνολικές συνταξιοδοτικές αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ/μήνα, στο πάγωμα των επικουρικών συντάξεων για όσο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμένουν ελλειμματικά, στην εξάλειψη των χρεώσεων υπέρ τρίτων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων των αυτοαπασχολούμενων και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων με βάση πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια από ένα ελάχιστο ύψος εισοδήματος και άνω, αντί του τεκμαρτού εισοδήματος που ίσχυε έως τώρα.

5. Οι προαναφερθείσες μεταρρυθμίσεις πέτυχαν πράγματι να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία και οι επίσημες προβλέψεις. Για παράδειγμα, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,9 π.μ. την περίοδο 2013-2060, φτάνοντας το 14,3% του ΑΕΠ στο τέλος αυτής της περιόδου (έναντι επιπέδων της τάξεως του 24% του ΑΕΠ πριν τις μεταρρυθμίσεις), σε σύγκριση με 11,1% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. των 28 και 12,3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Έκθεση για τη δημογραφική γήρανση, 2015). Προς την ίδια κατεύθυνση συγκλίνουν και άλλες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, π.χ. μέση διάρκεια συνταξιοδότησης και μέση διάρκεια συνταξιοδότησης προς το μέσο όρο του εργασιακού βίου.

6. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα ως προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σημείωσε κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία έτη, φτάνοντας το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 (περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 28, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

7. Με βάση τις παραπάνω μετρήσεις, φαίνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή σχετικά με το τρέχον ονομαστικό επίπεδο του εγχώριου προϊόντος. Στο ίδιο πνεύμα, η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΔΝΤ, Φεβ. 2017).

8. Επιπρόσθετα, παρόλο που στην Ελλάδα η συνταξιοδοτική δαπάνη σε ονομαστικούς όρους μειώθηκε σημαντικά (-9,1%) την περίοδο 2010-2014 (πλέον πρόσφατα στοιχεία), άλλες χώρες της Ε.Ε. που αντιμετώπισαν μικρότερη δημοσιονομική πίεση επίσης εφάρμοσαν μειώσεις στις ονομαστικές συντάξεις την ίδια περίοδο (Τσεχία: -0,7%, Ολλανδία -2,6% και Ουγγαρία: -10,8%).

9. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μέσους της Ε.E. όσον αφορά τη μέση ονομαστική μηνιαία σύνταξη, δηλαδή, για τους άνδρες: €954 έναντι €1.530 στην Ε.Ε. των 27 και για τις γυναίκες: €738 έναντι €915 στην Ε.Ε. των 27 (βλέπε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση επαρκών συντάξεων στις μελλοντικές γενιές συνταξιούχων «Pension Adequacy Report” Τόμος 1, 2015).

10. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία αντιστοιχούν στο έτος 2012, Έκτοτε οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν υποστεί περαιτέρω μειώσεις. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (βάση δεδομένων Ήλιος) η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν €893 τον Ιούλιο 2015, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 83%) να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από €1.500 (περίπου 59% λαμβάνουν μηναία σύνταξη μεταξύ €500-€1.000).

11. Επιπλέον, η συνολική δαπάνη κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα (παροχές σε χρήμα και παροχές σε είδος για ηλικιωμένους, επιζώντες και συντάξεις αναπηρίας καθώς επίσης για υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση οικογενειών, ανεργία, στέγαση και άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες) παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσους της Ε.Ε. των 28 και της Ευρωζώνης, ακόμα και αν μετράται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στην ασθενή κάλυψη που παρέχει το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συντάξεις στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα και άλλες κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες (π.χ. για υγεία, στέγαση, στήριξη άνεργων μελών της οικογένειας) την περίοδο της κρίσης.

12. Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, σχετικές μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις, αν και ο πληθυσμός της χώρας σε ηλικία εργασίας φαίνεται να έχει πληγεί σφοδρότερα από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του εγχώριου πληθυσμού που ζει με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ήταν το 4ο υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28 το 2015 μετά την ΠΓΔΜ (στη χειρότερη θέση), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

13. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας έχει πράγματι μειωθεί από το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ατόμων που ανήκουν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φτώχεια συνήθως μετράται σε σχετικούς όρους δηλαδή, σε σύγκριση με ένα μέτρο ίσο με το μέσο εισόδημα ενός αντιπροσωπευτικού ατόμου. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το όριο της φτώχειας για ένα άτομο μειώθηκε σημαντικά από το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από αυτό που υποδηλώνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

14. Στην τελευταία αξιολόγησή του για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα (Φεβ. 2017), το ΔΝΤ σημειώνει ότι η πιο πρόσφατη μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε το 2015-16 κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση εξαλείφοντας ορισμένες στρεβλώσεις και μειώνοντας το κόστος. Ωστόσο υπολείπεται των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τον εξορθολογισμό του συστήματος και την παροχή ισχυρών κινήτρων για εργασία και συνεισφορά στο σύστημα, ενώ ενέχει σημαντικούς κινδύνους ως προς την εφαρμογή της. Ως εκ τούτου, το Ταμείο καλεί τις αρχές όχι μόνο να εφαρμόσουν πλήρως την πρόσφατη μεταρρύθμιση αλλά και να τη συμπληρώσουν με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων στρεβλώσεων. Συμπερασματικά, οι όποιες νέες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων διαρθρωτικών αδυναμιών του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα για την ενίσχυση του αδύναμου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

διαβάστε περισσότερα...

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

Οι ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι "σκάνδαλο", σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την μεγάλη υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν δύο χρόνια.Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες "ιερές ανταλλαγές" που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του.

Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.


διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΛΥΣΗ Eurobank: Κατακόρυφη αύξηση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα ως προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας, η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σημείωσε κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία έτη, αναφέρεται σε ανάλυση της διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.Στην έκθεση με τίτλο «Δαπάνη για συντάξεις και κοινωνική προστασία: Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.» που επιμελήθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, αναφέρεται πως η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη έφτασε το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, και περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία. Πρόκειται το υψηλότερο – με διαφορά - ποσοστό στην Ε.Ε. των 28, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία, αναφέρεται στην ανάλυση.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή σχετικά με το τρέχον ονομαστικό επίπεδο του εγχώριου προϊόντος, κι η μέση σύνταξη ως ποσοστό του μέσου μισθού, παραμένει σημαντικά υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη της Γερμανίας (65% έναντι 39%), κατά τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (ΔΝΤ, Φεβ. 2017).

Παρόλο που στην Ελλάδα η συνταξιοδοτική δαπάνη σε ονομαστικούς όρους μειώθηκε σημαντικά (-9,1% την περίοδο 2010-2014 κατά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), άλλες χώρες της Ε.Ε. που αντιμετώπισαν μικρότερη δημοσιονομική πίεση, επίσης εφάρμοσαν μειώσεις στις ονομαστικές συντάξεις την ίδια περίοδο (Τσεχία: -0,7%, Ολλανδία -2,6% και Ουγγαρία: -10,8%).

Από την άλλη πλευρά, το έτος 2012 η Ελλάδα εμφανίζεται να κατατάσσεται χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μέσους της Ε.E. όσον αφορά τη μέση ονομαστική μηνιαία σύνταξη, δηλαδή για τους άνδρες 954 (έναντι 1.530 ευρώ στην ΕΕ) και για τις γυναίκες 738 ευρώ (έναντι 915 ευρώ στην Ε.Ε.). Έκτοτε, οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν υποστεί περαιτέρω μειώσεις. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (βάση δεδομένων «Ήλιος») η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 ήταν 893 ευρώ, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου το 83%) να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από 1.500 ευρώ (περίπου το 59% λαμβάνει μηναία σύνταξη μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ).

Επιπλέον, η συνολική δαπάνη κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα (παροχές σε χρήμα και παροχές σε είδος για ηλικιωμένους, επιζώντες και συντάξεις αναπηρίας καθώς επίσης για υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση οικογενειών, ανεργία, στέγαση και άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες) παραμένει σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ε.Ε. των 28 και της Ευρωζώνης, ακόμα και αν μετράται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό οφείλεται στην ασθενή κάλυψη που παρέχει το κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συντάξεις στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα και άλλες κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες (π.χ. για υγεία, στέγαση, στήριξη άνεργων μελών της οικογένειας) την περίοδο της κρίσης.

Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, σχετικές μετρήσεις δείχνουν ότι αυτή έχει ήδη λάβει μεγάλες διαστάσεις, αν και ο πληθυσμός της χώρας σε ηλικία εργασίας φαίνεται να έχει πληγεί σφοδρότερα από τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό του εγχώριου πληθυσμού που ζει με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ήταν το 4ο υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28 το 2015, μετά την ΠΓΔΜ (στη χειρότερη θέση), τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, έχει πράγματι μειωθεί από το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ατόμων που ανήκουν σε νεότερες ηλικιακές ομάδες έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φτώχεια συνήθως μετράται σε σχετικούς όρους, δηλαδή σε σύγκριση με ένα μέτρο ίσο με το μέσο εισόδημα ενός αντιπροσωπευτικού ατόμου. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το όριο της φτώχειας για ένα άτομο μειώθηκε σημαντικά από το 2009, το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από αυτό που υποδηλώνουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία - αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 6,5 δισ. ξόδεψαν οι Ελληνες για... delivery

Η ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ, με δείγμα 2.000 καταναλωτών από όλη τη χώρα, αναδεικνύει τις σημαντικές και βαθιές αλλαγές από τις οποίες διέρχεται ο Έλληνας καταναλωτής καταγράφοντας τις αντιλήψεις του σε σημαντικά θέματα, γύρω από τις αγορές τροφίμων, όπως διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα όπως φαίνεται στο σχήμα 1, παρότι τα κύρια γεύματα που μαγειρεύονται στο σπίτι αποτελούν κυρίαρχη τάση – με αυξανόμενη σημασία μάλιστα όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια – σε σχέση με τα συμπληρωματικά γεύματα εμφανίζονται νέες τάσεις. Φαίνεται πως σε ακολουθία και των διεθνών εξελίξεων η αγορά έτοιμου γεύματος από τα σουπερμάρκετ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες επιλογές έτοιμου φαγητού των καταστημάτων μαζικής εστίασης.

21-03-2017_sx1

Άλλωστε, γενικά η εστίαση παρά τη σημαντική της μείωση τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης κατά 40% εξακολουθεί να αποτελεί μία σημαντική αγορά με το μέσο νοικοκυριό να ξοδεύει περίπου 125 ευρώ σε αυτές τις αγορές (1,500 ευρώ ανά έτος) και άρα ξεπερνά συνολικά τα 6,5 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αγοράς αποτελεί το έτοιμο φαγητό και το φαγητό-για-τον-δρόμο food-to-go. Όπως καταγράφεται στην έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ η πλειοψηφία των καταναλωτών αγοράζει σε πολύ υψηλά ποσοστά τις έξι αυτές συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητού. Συγκεκριμένα, έτοιμο καφέ αγοράζει το 87% των καταναλωτών, γλυκά και σνακ το 85%, τυρόπιτα-κρουασάν το 85%, έτοιμο κρύο γεύμα, π.χ. σαλάτα, σάντουιτς το 70%, έτοιμο μαγειρευτό φαγητό το 63% και έτοιμο κατεψυγμένο γεύμα το 51%.

Όπως φαίνεται στο σχήμα ανά κατηγορία έτοιμου γεύματος τα κύρια σημεία πώλησης είναι τα σουπερ-μάρκετ, φούρνοι, εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα delivery. Το κάθε διαφορετικό κανάλι τοποθετείται δυναμικά σε εξειδικευμένες κατηγορίες. Το ζητούμενο είναι το πως θα εξελιχθεί η κατανομή των πωλήσεων ανά κατηγορία προϊόντων στο μέλλον με βάση τις νέες αγοραστικές συνήθειες, τα ψηφιακά κανάλια και τα καινοτόμα προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων.

Σε αρκετές από αυτές τις κατηγορίες έχει ήδη σημαντική παρουσία και διείσδυση το κανάλι του σουπερμάρκετ, όπως για παράδειγμα στη κατηγορία του γλυκού-σνακ ή στην κατηγορία του έτοιμου μαγειρευτού φαγητού, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε άλλες κατηγορίες, όπως π.χ. αυτή του καφέ. Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατηγικής διείσδυσης στη αγορά του food-to-go είναι η ανάπτυξη του bake-off εντός των σουπερμάρκετ, ύστερα βέβαια και από την αλλαγή της νομοθεσίας και την απλοποίηση της σχετικής αδειοδότησης. Μία επένδυση η οποία στοχεύει πέρα από την σημαντική αγορά του ψωμιού και στην αγορά των έτοιμων αρτοσκευασμάτων.

Όπως φαίνεται στο σχήμα 2, η μεγαλύτερη διείσδυση καταγράφεται στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα με το 41% των καταναλωτών να δηλώνει ότι τα αγοράζει από το Σούπερ Μάρκετ. Το 37% δηλώνει ότι αγοράζει Γλυκά/Σνακ για κάποιο συμπληρωματικό γεύμα, το 23% έτοιμο κρύο γεύμα όπως σαλάτα ή σάντουιτς, το 18% έτοιμο μαγειρευτό φαγητό, το 12% τυρόπιτα ή κρουασάν και τέλος το 9% καφέ.

21-03-2017_sx2

Η αύξηση των επισκέψεων στο σουπερμάρκετ που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, συνάδει με αυτή την τάση. Π.χ. επισκέψεις που ίσως γίνονται με στόχο την αγορά «δεκατιανού» γίνονται όλο και περισσότερο πλέον στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Στο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε πολλές διαφορετικές αγορές στις οποίες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διείσδυσης (π.χ. στις αγορές των φρέσκων προϊόντων ή αγορές συμπληρωμάτων διατροφής), οι οποίες αποτελούν ευκαιρία για την περεταίρω ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα αναμένουμε τη σταδιακή επέκταση εξειδικευμένων σημείων πώλησης «έτοιμου φαγητού» (όπως κρεοπωλεία, γαλακτοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φαρμακεία κλπ) να εξελίσσονται σε ολοκληρωμένους χώρους διάθεσης συνολικών λύσεων για έτοιμο φαγητό με λύσεις που ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές συνήθειες.

διαβάστε περισσότερα...

Αποκαλυπτική έρευνα: Τι πιστεύουν οι Ελληνες για τους μετανάστες

Απειλή σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο θεωρούν οι Έλληνες τους μετανάστες, όπως προκύπτει από έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).Συγκεκριμένα, το 65% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι οι μετανάστες κάνουν κακό στην ελληνική οικονομία, το 59% ότι τους παίρνουν τις δουλειές, ενώ το 59% ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας από όσο συνεισφέρουν σε επίπεδο φόρων.

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, τη σημασία που έχει για τους Έλληνες η πολιτισμική ομοιογένεια της χώρας. Για το 63% των Ελλήνων η χώρα τους έχει γίνει χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, εξαιτίας της μετανάστευσης και για το 57% η πολιτιστική ζωή της Ελλάδας υποβαθμίζεται λόγω των μεταναστών, αντί να εμπλουτίζεται.

Για το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη στην απόδοση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους το ζητάνε, ενώ το 44,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έφτασαν στη χώρα με το πρόσφατο κύμα λίγο ή πολύ καλύτερα σε σχέση με τους γηγενείς, το 29,2% ότι τους αντιμετωπίζει το ίδιο και το 26,5% λίγο ή πολύ χειρότερα.

Ιδιαίτερα αρνητική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στους μουσουλμάνους, καθώς οι τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους θεωρούν ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου μουσουλμάνους μετανάστες στη χώρα, ενώ άλλοι τέσσερις στους δέκα ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ λίγους. Εξάλλου, σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε τον προηγούμενο μήνα το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Chatham House», οι Έλληνες ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 58% ότι η μετανάστευση από τις μουσουλμανικές χώρες θα έπρεπε να σταματήσει.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής του ΕΚΚΕ, Άγγελος Τραμουντάνης, «βλέπουμε ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση ως απειλή σε δύο επίπεδα: Στο σκέλος της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας και σε επίπεδο ταυτότητας, ότι δηλαδή οι μετανάστες απειλούν την ταυτότητα του έθνους ή τη δική τους». Ο ίδιος επισημαίνει πως «περιμέναμε ότι θα βρούμε αυτά τα αποτελέσματα κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, γιατί από τη βιβλιογραφία και από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως όταν έχεις οικονομική κρίση, ανεργία και χαμηλούς μισθούς αυτό χτυπάει αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αρνητικά αισθήματα εναντίον των μεταναστών». Ωστόσο, τους ερευνητές εξέπληξε η ένταση των αποτελεσμάτων, «καθώς είδαμε ότι θεωρούν τους μετανάστες απειλή οριζόντια σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και την ταυτότητα».

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας στον μεταναστευτικό πληθυσμό», που παρουσιάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο σε διήμερο συνέδριο στην Αθήνα. Πρόκειται για το πρόγραμμα MIGHEAL, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η διευθύντρια ερευνών του ΕΚΚΕ, Θεώνη Σταθοπούλου. Όλη η έρευνα έγινε με τη διαδικασία των συνεντεύξεων σε 505 μετανάστες και 827 Έλληνες, ηλικίας 15 ετών και άνω, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του MIGHEAL, που είχε παρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η χώρα καταγωγής, το φύλο και το επίπεδο μόρφωσης είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της κατάθλιψης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κατάθλιψη φαίνεται πως είναι γένους θηλυκού και «χτυπάει» περισσότερο τις Ελληνίδες παρά τις μετανάστριες που ζουν εδώ. Αντίθετα, στους άνδρες η κατάθλιψη εμφανίζεται ανεξάρτητα από την εθνικότητα, αλλά περισσότερο επηρεασμένη από το επίπεδο μόρφωσης.

Όσον αφορά τη σωματική υγεία, παρατηρήθηκε ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των ερωτηθέντων. Τα περισσότερα προβλήματα υγείας ανέφεραν οι γυναίκες από τρίτες χώρες με χαμηλή μόρφωση. Οι άνδρες των τρίτων χωρών δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική θέση τους, αλλά τείνουν να δηλώνουν ότι είναι καλύτερα στην υγεία τους από ό,τι οι Έλληνες. Εξάλλου, οι μετανάστες τείνουν να αναφέρουν καλύτερα ποσοστά στη σωματική δραστηριότητα και την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ωστόσο, έχουν χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους σε κινδύνους στην εργασία τους.


διαβάστε περισσότερα...

ΕΕΔΕ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών που απεστάλησαν στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, για τον δεύτερο κύκλο της πράξης: «Κατάρτιση, πιστοποίηση και συμβουλευτική με στόχο την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων άνεργων νέων 18-24 ετών σε ειδικότητες του τομέα του εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής» και αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των αιτήσεων των ωφελουμένων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΕΕΔΕ: www.exagogiko-eede.gr

Στο μεταξύ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων διοργανώνει εσπερίδα με θέμα "Λύσεις Εξωστρέφειας: Κατάρτιση και Πρακτική Άσκηση Ανέργων σε Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις», στις 30 Μαρτίου 2017, στην Αθηναϊκή λέσχη και ώρα 16:00.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ειδικοί εισηγητές θεμάτων αγοράς εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων εργοδοτών και επιχειρηματικότητας.

Η ημερίδα εντάσσεται στις δράσεις δημοσιότητας της πράξης που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ/ΥΕΙ) και υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΥΕ/ΕΚΤ) και την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Η πράξη αποσκοπεί στην συμβουλευτική καθοδήγηση, κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων 3.600 ανέργων και οικονομικά μη ενεργών νέων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, στο αντικείμενο των εξαγωγών με έμφαση στον πρωτογενή τομέα με στόχο την ενίσχυση των προσόντων τους, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού των ελληνικών εξαγωγών.

διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Αιτήσεις για 404 θέσεις έως 10 Απριλίου

Στις 10 Απριλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την προκήρυξη κάλυψης 404 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr - Πολίτες > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες).

Η συμμετοχή στη διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης των υποψηφίων, με τα απαιτούμενα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, στο ΑΣΕΠ, μέχρι τη Δευτέρα 10 Απριλίου ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση: Α.Σ.Ε.Π., Αίτηση για την Προκήρυξη 1Κ/2017, Τ.Θ. 14308, Αθήνα Τ.Κ. 11510.

διαβάστε περισσότερα...

Πλαφόν εισοδήματος για μετάκληση αλλοδαπών

Ακαθάριστα έσοδα 20.000 ευρώ αν ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο και 60.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχείρηση θα πρέπει να έχουν δηλώσει όσοι υποβάλλουν αίτηση για μετάκληση αλλοδαπών εργαζομένων.Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση η αίτηση για μετάκληση με σχέση εξαρτημένης εργασίας θα συνοδεύεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης, από το οποίο θα προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 20.000 ευρώ, ανά άτομο, στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο ή πρόκειται για μετάκληση για απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι επιτηδευματίας και λειτουργεί επιχείρηση οποιασδήποτε νομικής μορφής (πλην αυτών που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία), πρέπει να προκύπτει ότι έχει πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα κατ’ ελάχιστο ποσό 60.000 € που αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος εφόσον πρόκειται για ατομική επιχείρηση ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας νομικού προσώπου, εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, συνοδευόμενο από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, προς τον φορέα που απευθύνεται, στην οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι επιχείρηση, η αίτηση θα υνοδεύεται και από στοιχεία από τα οποία να προκύπτει συνάφεια της ειδικότητας του πολίτη τρίτης χώρας με το αντικείμενο της επιχείρησης.

διαβάστε περισσότερα...

Μαζική επιβράβευση των συστημικών κακοπληρωτών

Kατώτερο των προσδοκιών χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ το νομοσχέδιο για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών , που έθεσε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσει στη μαζική επιβράβευση των συστημικών κακοπληρωτών σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών, καθώς δεν περιέχει τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας. «Αν ο νέος μηχανισμός καταντήσει σε «συγχωροχάρτι για μπαταχτσήδες», οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». τονίζει ο ΣΕΒ στην ειδική μελέτη που κυκλοφόρησε χθες για το θέμα και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή αυτού του κινδύνου:Την ενεργοποίηση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο εισερχομένων αιτήσεων, εντοπίζοντας και οδηγώντας σε ταχεία απόρριψη τις αιτήσεις κακόπιστων και μη συνεργάσιμων οφειλετών

Την αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές οφειλών στο σύνολο των απαιτήσεών του. Το νομοσχέδιο προστατεύει υπέρμετρα τις απαιτήσεις του δημοσίου και αυτή η ανισορροπία, σε σχέση με τις απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα, δημιούργησε την ανάγκη σχεδιασμού ενός άκομψου μηχανισμού με σοβαρές νομικές αδυναμίες.

Οι σύνθετες και μεγάλης αξίας περιπτώσεις να ενταχθούν στις δοκιμασμένες διαδικασίες του άρθρου 99 με την πρόβλεψη της ουσιαστικής συμμετοχής του δημοσίου στις διαγραφές απαιτήσεων.

Υιοθέτηση της διάταξης για το ακαταδίωκτο των στελεχών τραπεζών και του δημοσίου, συνδευόμενης από μία οριζόντια εφαρμογή για όλες τις προ-πτωχευτικές διαδικασίες και επίλυση με ομοιόμορφο τρόπο μίας σειράς από σύνθετα φορολογικά ζητήματα

Διάσωση των επιχειρήσεων και όχι των διοικήσεων
Η εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της κρίσης αλλά και των σημαντικών ατελειών του θεσμικού πλαισίου, αναφέρει η μελέτη του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού των κακοπληρωτών, καθώς στην περίπτωση των μικροοφειλετών, η επιβράβευση των κακοπληρωτών θα δημιουργήσει συναισθήματα αγανάκτησης στους συνεπείς, εμποδίζοντας την ευκολότερη χρηματοδότηση της οικονομίας και στους μεγαλοοφειλετ, ειδικά στις ολιγοπωλιακές αγορές, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αναδιανομή μεριδίων της αγοράς. Η ασκηση μαζικής ρύθμισης οφειλών αποτελεί άσκηση λεπτών ισορροπιών ανάμεσα σε δύο αντιφατικούς στόχους, στην πραγματική ανάγκη προσαρμογής των οφειλών και στην προστασία του ανταγωνισμού, καταλήγει ο ΣΕΒ.


διαβάστε περισσότερα...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com