Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Πρόγραμμα με την ονομασία "Γαλάζιο αποτύπωμα” θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Την ίδια ώρα θετικά είναι τα στοιχεία για την απόδοση της ρύθμισης εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων, αφού έκαναν χρήση της χιλιάδες φορολογούμενοι.



Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Συγκεκριμένα πήρε μέρος στην 94η Συνεδρίαση της Επιτροπής Φορολογικών Υποθέσεων (Committee on Fiscal Affairs) του ΟΟΣΑ, κατά την οποία παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της οργανωτικής και λειτουργικής μεταρρύθμισης της ελληνικής Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, καθώς και το πλέγμα των επόμενων βασικών μεταρρυθμίσεων της ΑΑΔΕ σε ορίζοντα τριετίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών του ΟΟΣΑ το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί πλέον η ΑΑΔΕ, το οποίο στηρίχθηκε στις σχετικές βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Επίσης, επισήμανε την σημαντική πρόοδο η οποία επετεύχθη κατά το 2017, αναφορικά με την είσπραξη φόρων (υπέρβαση στόχου φορολογικών και τελωνειακών εσόδων κατά 1,5%) και παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους, την μείωση του ρυθμού αύξησης νέων χρεών, την αξιοσημείωτη μείωση του αποθέματος επιστροφών φόρων, καθώς και τα τελικά διαθέσιμα στοιχεία, αναφορικά με τη συμμετοχή φορολογουμένων στην οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών και τους φόρους που βεβαιώθηκαν από αυτήν.

Συγκεκριμένα χρήση της ρύθμισης έκαναν 146.000 φορολογούμενοι και αποκαλύφθηκαν εισοδήματα ύψους 757 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος "γαλάζιο αποτύπωμα” περιλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως παροχή όλων των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης από απόσταση καθώς και κινήσεις περιστολής του λειτουργικού κόστους με συγχωνεύσεις εφοριών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διοικητή, το 2017:

1.     ο ρυθμός αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τα 13,38 δισ. ευρώ το 2015 μειώθηκε σε 12,16 δισ. ευρώ το 2016 και σε 10,87 δισ. ευρώ το 2017 (μείωση 10,5%). Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ.

2.     η είσπραξη παλαιού χρέους αυξήθηκε από τα 2,457 δισ. ευρώ το 2016 σε 2,678 δισ. ευρώ πέρυσι ( αύξηση 8,20%)

3.     οι επιστροφές φόρων έφτασαν πέρυσι τα 6,053 δισ. ευρώ  έναντι 4,290 δισ. ευρώ το 2016 ενώ παράλληλα το στοκ των ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου μειώθηκε από τα 3,285 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,034 δισ. ευρώ το 2017.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com