Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται "ρετούς" στον εφαρμοστικό - Πλειστηριασμοί, δημόσιο, ενέργεια, τα μεγάλα μέτωπα για τα 6,7 δισ. ευρώ

Ανοικτά παραμένουν δύσκολα μέτωπα στο δημόσιο (σ.σ. σε ένα πεδίο στο οποίο ουσιαστικά εκκρεμούν τρεις από τις τέσσερις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης), αλλά και πεδία στον τομέα της αγοράς ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της υγείας, της παιδείας και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. 



Κάποια από αυτά μάλιστα απαιτούν ακόμη και νομοθετικές διορθώσεις στον εφαρμοστικό Νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή. 

Ο λόγος για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που περιλαμβάνουν ως μεγάλο αγκάθι αυτό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (σ.σ. για πρώτη φορά από το 2015 ανάγεται σε τόσο ισχυρή απαίτηση ώστε να συνδέεται ακόμη και με υποδόση η οποία αφορά στην αποπληρωμή οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες). Πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του πρώτου μέρους από τα 6,7 δισ. ευρώ του πακέτου δόσεων της 3ης αξιολόγησης.

Η διαδικασία επιχειρείται να ολοκληρωθεί με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους μέσα στον Φεβρουάριο. Προς το παρόν τα βλέμματα στρέφονται στις παράλληλες συζητήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στο Νταβός σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με το ΔΝΤ, αλλά και στο πρόγραμμα το οποίο επίσης πρέπει να προσαρμοσθεί με βάση τη συμφωνία για την 3η αξιολόγηση με νέα Επιστολή Προθέσεων της Αθήνας, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνεται το εγχείρημα νέας εξόδου στις αγορές πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα.

Ο απολογισμός του Eurogroup

Έως και το προηγούμενο Σάββατο (σ.σ. που "κλείδωσε" η Έκθεση Συμμόρφωσης της Επιτροπής) ήταν σε εκκρεμότητα 15 από τα 110 συνολικά προαπαιτούμενα. Νεότερες πληροφορίες ωστόσο ανέφεραν ότι κάποια από αυτά ήταν ήδη στο δρόμο ολοκλήρωσής τους και έτσι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα, ο αριθμός των εκκρεμοτήτων περιορίστηκε οριακά.

Σε κάθε περίπτωση, ο επίσημος απολογισμός είναι για 15 εκκρεμότητες (σ.σ. νεότερη επίσημη ενημέρωση από τους θεσμούς δεν υπάρχει και η ελληνική πλευρά δεν ενημερώνει). Σε αυτές τις εκκρεμότητες προστίθεται άλλη μία: η αποστολή στοιχείων που να δείχνουν στους θεσμούς ότι έχει μειωθεί ομαλά το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες.

Τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικά οι δεσμεύσεις του μνημονίου που έπρεπε να γίνουν μέσα στο 2017 (3η αξιολόγηση) ενώ ήδη, έχει αρχίσει να "τρέχει" ο χρόνος για το νέο πακέτο των 88 δράσεων που συνδέονται με την 4η αξιολόγηση.

Αφορούν λοιπόν στο "παρελθόν", που πρέπει να κλείσει με επικύρωση σε επίπεδο EWG ότι όλα εκπληρώθηκαν, κάτι που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο (πριν την επόμενη σύνοδο του Eurogroup), εκτός και αν υπάρξει κάποιο "απρόοπτο".

Αναλυτικά, τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα, σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συνοδεύει τα κείμενα του υπό επικαιροποίηση μνημονίου είναι τα εξής:

1. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Στόχος είναι οι αρχές να εξασφαλίσουν τακτικές και απρόσκοπτες ροές πλειστηριασμών, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί. Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα λειτουργεί και οι δύο πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν στις 29/11, ενώ 29 ηλεκτρονικές δημοπρασίες διεξήχθησαν έως τις 20 Δεκεμβρίου από τις τράπεζες. Στις 29.11.2017 τέθηκε σε ισχύ και η υπουργική απόφαση σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση ποσών σχετικών με πλειστηριασμούς. Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των συμβολαιογράφων αντιμετωπίστηκαν εν μέρει από τις αρχές. Καταγράφεται ωστόσο ότι παρά τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που θεσπίστηκαν στις 22 Δεκεμβρίου για την ενίσχυση της προστασίας των συμβολαιογράφων στις 9 Ιανουαρίου 2017, ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθήνας, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου δέχθηκε προκλήσεις από ακτιβιστές. Εκκρεμεί και η ανάπτυξη της καταγραφής των πλειστηριασμών στην ειδική πλατφόρμα και η σταδιακή στροφή προς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

2. Εκ νέου υπολογισμός και επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης (30% για τις κύριες και τουλάχιστον 3.500 επικουρικές). Εκκρεμεί το σκέλος των επικουρικών.

3. Εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία. Λήψη μέτρων για να αντιμετωπισθεί η υπέρβαση δαπανών στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που δεν συμπεριλήφθηκαν στο clawback. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει αναφέρει η Επιτροπή, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο.

4. Εφαρμογή clawback και τακτικός έλεγχος από τον EOΠΥΥ για τα έτη 2013-2015. Η Eπιτροπή περιμένει αναλυτικά στοιχεία.

5. Εκπαίδευση. Η νομοθεσία για την υποχρεωτική παρουσία εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα πέρασε με το πολυνομοσχέδιο αλλά εκκρεμούν εγκύκλιοι.

6. Αδειοδότηση επενδύσεων για λατομεία και άλλα ορυχεία. Απαιτείται τροποποίηση του Νόμου που πέρασε πρόσφατα γιατί "διαφέρει από τη συμφωνία" και απαιτούνται στη συνέχεια 4 κοινές υπουργικές αποφάσεις.

7. Ενέργεια-δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Ουσιαστικά οι παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση τελούν υπό αξιολόγηση από τους θεσμούς.

8. Ενέργεια, οφειλές φορέων του δημοσίου στην ΔΕΗ. Εκκρεμεί η επιβεβαίωση πληρωμής των υποχρεώσεων της κεντρικής κυβέρνησης ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ.

9. Ενέργεια. Μετάβαση προς το target model. Εκκρεμεί η οριστικοποίηση των κωδικών για επίσημη δημόσια διαβούλευση.

10. Προσφορές για ΔΕΣΦΑ. Εδώ το κρίσιμο είναι η χρονική συγκυρία. Έχει πάρει παράταση για τις 16 Φεβρουαρίου (σ.σ. δηλαδή 2 μόλις ημέρες πριν το επόμενο Eurogroup) η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου.

11. Διορισμός συμβούλων από την ΕΥΔΑΠ. Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει αρκετά βήματα, ο επίσημος διορισμός θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, αναφέρεται.

12. Ελληνικό. Εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα για το σχέδιο ανάπτυξης.

13. Δημόσια διοίκηση - Κινητικότητα. Οριστικοποιήθηκαν οι περιγραφές θέσεων εργασίας για 14 υπουργεία. Αναμένεται ενημέρωσης για τα υπόλοιπα 4 υπουργεία, ενώ οι ελληνικές αρχές θέτουν υπό αμφισβήτηση το πεδίο εφαρμογής του προαπαιτούμενου.

14. Δημόσια Διοίκηση – Τοποθετήσεις. Εκκρεμούν προσκλήσεις και διορισμοί στελεχών.

15. Δημόσια Διοίκηση - Επιδόματα. Στη ρύθμιση για τον εξορθολογισμό των επιδομάτων για επικίνδυνες εργασίες ζητείται τροποποίηση νομοθεσίας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com