Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τη χρήση του όρου "Μακεδονία"

Ως μη ρεαλιστική χαρακτήρισε μία λύση χωρίς τη χρήση του όρου "Μακεδονία", ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Όπως ανέφερε παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.
"Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο συζητάμε επί 25 χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και αισθήματα και στις δύο χώρες, αλλά επίσης υπάρχει αμοιβαία θέληση να βρεθεί μία λύση σε αυτή τη διένεξη", είπε ο ο Μ. Νίμιτς και πρόσθεσε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία οδεύει προς μια θετική κατεύθυνση.
"Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου θα ωθήσουν αμφότερες τις κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά προς μία λύση" είπε, ενώ παράλληλα αναγνώρισε την εποικοδομητική στάση που έχουν τηρήσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες.
Κληθείς να σχολιάσει τις προγραμματισμένες για το προσεχές Σάββατο διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και τις αντιδράσεις ορισμένων ελληνικών κομμάτων (σ.σ. μεταξύ αυτών και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες), κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία", ο κ. Νίμιτς δήλωσε πως αποτελεί δημοκρατικό τους δικαίωμα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που λένε ότι η γειτονική χώρα δεν θα πρέπει να κάνει χρήση του όρου Μακεδονία σε καμία μορφή και άλλοι στην ΠΓΔΜ που λένε ότι ο όρος αυτός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και πως δεν υπάρχει λόγος για διαπραγματεύσεις. "Υπάρχει κόσμος και στις δύο χώρες που τηρεί αρνητική στάση, η λύση που προτείνουν ποτέ δεν μου ήταν ξεκάθαρη". 
"Νέος συνδυασμός ιδεών"
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει νέα πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο αρνήθηκε να υπεισέλθει στο περιεχόμενο της δέσμης των προτάσεων που κατέθεσε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών και αρκέστηκε να πει ότι "πρόκειται για νέο συνδυασμό ιδεών" και επανέλαβε πως "όταν συζητάς για ένα θέμα επί 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο". 
Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι εντός του προσεχούς διμήνου "θα γνωρίζουμε αν είμαστε σε θέση να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο".
"Προσπαθώ να βρω ρεαλιστικές λύσεις"
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπεραμύνθηκε της αντικειμενικότητάς του, αποκρούοντας την κριτική ορισμένων στην Ελλάδα για το αντίθετο με αφορμή το γεγονός ότι όλες οι προτάσεις που έχει καταθέσει περιλαμβάνουν τον όρο "Μακεδονία". "Προσπαθώ να βρω ρεαλιστικές λύσεις. Προσωπικά δεν θεωρώ ρεαλιστικό να περιμένω ότι η ΠΓΔΜ δεν θα έχει τον όρο "Μακεδονία" σε κάποια μορφή στην ονομασία της. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένω από τον λαό αυτής της χώρας να το δεχθεί. Επομένως δεν προτείνω ονόματα που δεν βρίσκονται στη σφαίρα του ρεαλισμού. Δεν θεωρώ ότι αυτό με καθιστά υποκειμενικό, αλλά το ακριβώς αντίθετο, διότι ψάχνω να βρω λύσεις που θα γίνουν δεκτές και από τις δύο χώρες". 
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι ο όρος "Μακεδονία" περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. 
"Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές", διότι "αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας" δήλωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε παράλληλα πως "τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως "Republika Makedonija" και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com