Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αλ. Τσίπρας: Όχι απλά λύση στο όνομα - Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό

«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά από τη διάρκειας περίπου 2,5 ωρών συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας.



Tόνισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» και υπογράμμισε ότι «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».
Είπε επίσης ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».
Όπως ανέφερε, αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Επανέλαβε, δε, ότι προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., πρέπει να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com