Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τέλος Μαρτίου και λόγω μνημονίου αλλάζουν οι τιμές ζώνης στα ακίνητα

Οι τιμές ζώνης των ακινήτων θα αλλάξουν στο τέλος Μαρτίου για να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση, αλλά θα τροποποιηθούν εκ νέου το 2019 για να υλοποιηθεί ο στόχος της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. 



Ελλείψει χρόνου -δεν έχει καν εκδοθεί η απόφαση ορισμού των εκτιμητών ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα για να συμπληρωθούν κενά- το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μεταθέσει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία ακινήτων για μετά το τέλος του μνημονίου.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το 2018 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα αφορολόγητα και στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές), ενώ δεν θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια. Τη μνημονιακή απαίτηση για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να την υλοποιήσει με ένταξη ακόμη περισσότερων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών -με προτεραιότητα σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές οι οποίες σήμερα εξακολουθούν να απολαμβάνουν πολύ χαμηλών τιμών λόγω του ότι δεν είναι στο αντικειμενικό σύστημα- κάτι όμως που δεν είναι εφικτό να προχωρήσει άμεσα, τουλάχιστον για πολλές περιοχές της χώρας.
Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «πονοκέφαλο» για το υπουργείο Οικονομικών. Παρά την παράταση που εξασφαλίστηκε από τους θεσμούς -κανονικά οι νέες αξίες θα έπρεπε να έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές του χρόνου- ο χρόνος που απομένει μέχρι και το τέλος Μαρτίου είναι ήδη ελάχιστος. Μέσα στα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει εκ νέου το σύστημα υποβολής των αιτήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων.
Η αρχική πρόσκληση έγινε πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά μετά την υποβολή περίπου 200 αιτήσεων διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρωθεί ο στόχος για την υποβολή τεσσάρων προτάσεων ανά ζώνη. Ελλείψεις έχουν καταγραφεί κυρίως στην επαρχία, καθώς σε Αττική και Θεσσαλονίκη η ανάγκη έχει καλυφθεί. Για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, θα δοθεί πρόσθετο περιθώριο λίγων ημερών στους εκτιμητές να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις, ενώ η νέα πρόσκληση αναμένεται να είναι πιο «χαλαρή» όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής.
Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμητές θα έχουν χρονικό περιθώριο 20 ημερών για να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Περιπτώσεις ζωνών που θα κριθούν ως «ιδιάζουσες» (π.χ. επειδή θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων των εκτιμητών) θα παραπεμφθούν σε δευτεροβάθμια επιτροπή, ενώ τον τελικό λόγο -όπως παραδέχεται αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος- θα τον έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η πολιτική ηγεσία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει σύγκλιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, αλλά μια ακόμη «διευθέτηση» ανάλογη με αυτή που έγινε το 2016, προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση. Για τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί αυτή η «διευθέτηση» το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Σταθερά τα έσοδα ΕΝΦΙΑ
Μέχρι τον Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με τους νέους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων. Με τους νέους συντελεστές θα διασφαλιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2018 -ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης- θα διατηρήσει το ποσό της βεβαίωσης του φόρου στα 3,15-3,2 δισ. ευρώ έτσι ώστε ο εισπρακτικός στόχος για συλλογή τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ να επιτευχθεί. Η απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το όποιο δημοσιονομικό κενό από την αλλαγή των αξιών θα είναι καθαρά πολιτική. Θα επιδιωχθεί να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες των «λαϊκών κατοικιών» (σ.σ. οι εκτιμητές θα εισηγηθούν την αύξηση στις τιμές ζώνης που παραμένουν κάτω από τα 500 ευρώ, κάτι που μπορεί να επιφέρει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ) και το όποιο δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com