Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Διπλό ραντεβού για χρέος και δόση σε Βρυξέλλες και Αθήνα

Ένα κρίσιμο 10ήμερο έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να είναι έτοιμη για ένα διπλό πολιτικό "ραντεβού" με τους θεσμούς που θα καθορίσει την αποδέσμευση της δόσης αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος. 



Στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG). Οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης περιμένουν "αναφορά" από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αλλά και από τους θεσμούς για την πρόοδο στα περίπου 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα καθώς και για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων πληρωμών του κράτους προς ιδιώτες.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να έρθουν "ομαλά", δηλαδή εντός του Φεβρουαρίου, τα πρώτα 5,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 6,7 δισ. ευρώ του πακέτου δόσεων της γ' αξιολόγησης (σ.σ. το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο μετά την 1η Απριλίου αν και εφόσον εκπληρωθούν ρήτρες στα κρατικά φέσια που είναι πλέον πιο αυστηρές αλλά και να διασφαλισθεί η διενέργεια - αδιάλειπτα και σε όλη την ελληνική επικράτεια - των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τα προαπαιτούμενα του πρώτου αυτού κρας τεστ της 8ης Φεβρουαρίου, συνδέονται με τους πλειστηριασμούς, με το δημόσιο (ουσιαστικά εκκρεμούσαν στον τελευταίο απολογισμό που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου τρεις από τις τέσσερις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης), αλλά και με πεδία στον τομέα της αγοράς ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων, της υγείας, της παιδείας και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Κάποια από αυτά μάλιστα απαιτούν ακόμη και νομοθετικές διορθώσεις στον εφαρμοστικό Νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Βουλή.

Παράλληλα ξεδιπλώνεται το εγχείρημα νέας εξόδου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου. Θα πρέπει επίσης η Ελλάδα να στείλει "ανανεωμένη" επιστολή προθέσεων προς το ΔΝΤ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η τεχνική διαπραγμάτευση για το χρέος (σε επίπεδο EWG αλλά και σε επίπεδο "κορυφής" την περασμένη Πέμπτη στο Νταβός).

Στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί για το συνέδριο του Economist

Την 8η Φεβρουαρίου, την ίδια δηλαδή ημέρα με την συνεδρίαση του EWG, θα υπάρξει όμως και ένα άλλο "γεγονός". Ο λόγος για την προγραμματισμένη εδώ και καιρό έλευση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί. Είναι ομιλητής στην εκδήλωση του Economist "Ο κόσμος το 2018” και ήδη, από το Νταβός, προαναγγέλθηκαν πολιτικές επαφές "κορυφής" επ' ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα.

Ουσιαστικά, πρέπει να διαμορφωθεί το "πλαίσιο" διαπραγματεύσεων για την δ' αξιολόγηση και για τις μεγάλες αποφάσεις αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα και με την υπεραξιολόγηση που θα πρέπει το Ταμείο να διεξάγει για τα μέτρα/αντίμετρα, αλλά και για τις παρεμβάσεις στο χρέος και για την επόμενη "ημέρα". Ο χρόνος είναι λίγος αφού όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει το αργότερο τον Ιούνιο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ανέφερε χθες ότι "υπάρχει μεταμνημονιακή εποπτεία, υπάρχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα" αλλά αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της, τότε "θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων". Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν "ένα επιπλέον σημάδι ότι το πρόγραμμα του ESM πηγαίνει καλά" εκτιμώντας ότι "είναι ένα από τα στοιχεία που θα παίξουν θετικό ρόλο στο να ενισχύσει τη θετική εικόνα που έχουν οι αγορές".

Τα διαθέσιμα

Για τα διαθέσιμα που θα έχει το ελληνικό δημόσιο μετά το τέλος του 3ου Προγράμματος τον Αύγουστο, ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της έκθεσης Συμμόρφωσης της Επιτροπής για ένα "μαξιλάρι" 10,2 δισ. ευρώ. Ένα μαξιλάρι που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά στο παρά... ένα από τις δόσεις του ESM, δηλαδή τον Ιούλιο με την εκταμίευση του πακέτου της δ' αξιολόγησης που τώρα ξεκινά. Και τούτο διότι η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι αν δεν προχωρήσει η Αθήνα σε εξόδους στις αγορές και σε άλλες κινήσεις εύρεσης διαθεσίμων στο μεσοδιάστημα (πχ repos, μεγαλύτερα πλεονάσματα), τότε τον Ιούνιο θα έχει 500 εκατ. ευρώ διαθέσιμα.  Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο μαξιλάρι ρευστότητας θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ποσό 8-10 δισ. ευρώ και πως "η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να προσθέσει στο εν λόγω αποθεματικό από την έκδοση ομολόγων". Δίδοντας έτσι ειδική σημασία στις κινήσεις που οργανώνονται από τον ΟΔΔΗΧ για νέα έξοδο τις επόμενες μέρες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com